Kellemes lakóklíma kialakítása

Az összetett hőszigetelő rendszerek

Azt már tudjuk, hogy a hőhidak nem csak a nedves falakért, hanem az ezekkel együtt járó épületkárokért is felelőssé tehetőek. A nagyrészt építési hiányosságokból eredő problémák azonban a megfelelő hőszigeteléssel orvosolhatóak, ezzel segítve a megfelelő belső mikroklíma megteremtését. Cikkünkben most az összetett hőszigetelő rendszereket vesszük górcső alá.

Sajnos hazánkra is jellemző, hogy főként a régi építésű ingatlanok szigetelése nem kevés kívánnivalót hagy maga után. Ezekben az esetekben az összetett hőszigetelő rendszerek a megfelelő anyagválasztással és a szakszerű felhelyezéssel képesek arra, hogy biztosítsák az épület burkolásával a belső klíma helyreállítását. A szigetelőrétegek további előnye, hogy a vakolatban jelen levő repedéseket eltakarják, ezzel megakadályozva, hogy nedvesség kerüljön ilyen módon az ingatlanba.

Szigeteléssel a nedvesség ellen

A fal belső felületének hőmérsékletét stabillá teszik a összetett szigetelő rendszerek, így nem kell tartani normál szellőztetés mellett a penészesedéstől, és a kellemetlen huzat-jelenség is megszűnik.

Milyen anyaggal?

Leggyakrabban használt hőszigetelő réteg a polisztirol vagy ásványi gyapot. Ezek a lemezek a külső vakolatra ragasztással kerülnek felerősítésre, ám fontos, hogy előtte a vakolat teherbírását, állapotát mindenképpen ellenőrizze a szakember. Egy alternatívát kínál a felerősítésre a dübelekkel történő felszerelés, de akár sínekre is lehet szerelni azokat. Az alaprétegekre vakolat kerül, melyben üvegszövet háló is elhelyezésre kerül.

Bízza profira a munkát!

Hiába a jó anyagválasztás, ha a felszerelés hiányosságai miatt nem lesz tökéletes a végeredmény. Éppen ezért feltétlenül ajánlott hozzáértő szakemberre bízni az összetett szigetelő rendszerek felszerelését.

Szigetelés a csatlakozási pontoknál is!

Nagyon fontos, hogy az ablakok környékén, az áthidalóknál, az ablakpárkányoknál, a tető széleinél, vagy a terasz-, és erkélyfödémeknél, azok falakkal való csatlakozási pontjainál is ügyeljen a szigetelés megvalósítására, mely rendszerint hézagtömítő szalagokkal, rugalmas fugázómasszákkal, vagy díszlécekkel történik.

A megfelelő hőszigeteléssel csökkenthetőek a fűtési költségek, megakadályozható a penészesedés, és a hőérzet is sokkal jobb lesz a belső terekben, mint korábban. Ha szeretne többet megtudni az átlátszó, úgynevezett transzparens hőszigetelésről, tartson velünk a továbbiakban is!