Magasépítészet

Szerelt falszerkezetek és tulajdonságai

Hazánkban is egyre elterjedtebbek a (főleg a skandináv országokban és a tengerentúlon jellemző) szerelő technológiával készülő könnyűszerkezetes épületek. Az ilyen épületek különböző szerkezeteit „könnyű” anyagok alkotják. Az épületszerkezetek száraz technológiával, szerelve készülnek, így a kivitelezés során egymással párhuzamosan több munkafolyamat is végezhető.

Tulajdonságok és előnyök

A könnyűszerkezetes épületek a hagyományos technológiával épülő épületekéhez képest számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Kivitelezésük gyors és gazdaságos, a kész épületek kiváló épületfizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Utólag könnyen átalakíthatók, bővíthetők.

A könnyűszerkezetes épületek építésének alapvető feltétele a megfelelően kialakított, méretpontos fogadószerkezet (min. 30 cm-rel a terepszint (ill. járdaszint) fölé emelkedő, nagy teherbírású vasbeton szerkezet). Az alábbiakban eltekintünk a könnyűszerkezetes épületek részletesebb ismertetésétől, a fejezetnek megfelelően csak a teherhordó falszerkezeteket tárgyaljuk.

A könnyűszerkezetes épületek többféle építési rendszerben készülhetnek. Ugyanolyan kialakítású (anyagú, rétegfelépítésű, méretű) falszerkezetek készülhetnek teljes egészében a helyszínen elemenként összeszerelve vagy üzemi körülmények között kialakítva, előre gyártott falpanelként.

A panelos technológiával kialakított épületek esetében az egyes fal- (födém- és egyéb) szerkezeteket az épület egészére vonatkozó gyártmánytervek alapján teljes méretű panelként gyártják le. Az építés helyszínén a panelokat csak elhelyezik, rögzítik, összekapcsolják és elvégzik a felületképzést. Ez az építés szempontjából gazdaságosabb és hatékonyabb technológia. Az így készülő épületek az utómunkálatoktól függően akár néhány hét alatt beköltözhetők.

Fa vázszerkezet

5.75. ábra Fa vázszerkezet

Deszkaborítású szerelt falszerkezet általános rétegfelépítése

5.77. ábra Deszkaborítású szerelt falszerkezet általános rétegfelépítése

A könnyűszerkezetes épületek teherhordó falszerkezetei szerelő (száraz) technológiával kialakítható, többrétegű, tartóvázas szerkezetek.

A falszerkezetek alapvető eleme a fa- vagy fémváz. Ez képezi a falon belüli teherhordó szerkezetet. A vázszerkezet viseli és továbbítja a falszerkezet (egyúttal az épület) állandó és járulékos terheit a fogadószerkezet felé. A vázszerkezetet függőleges és vízszintes bordák (oszlopok, gerendák) illetve egyéb ferde helyzetű merevítők (dúcok, támaszok) alkotják.

A fa vázszerkezet elemei csavaros fakötésekkel vagy szeglemezekkel kapcsolódnak egymáshoz. A fém vázszerkezeteket hidegen hengerelt, vékonyfalú, horganyzott C és U alakú profilok alkotják. Az elemeket csavaros kötéssel kapcsolják egymáshoz. Az oszlopok tengelytávolsága általában 40-90 cm között változik (a keresztmetszettől és a terheléstől függően).

A vázszerkezet vastagsága 12-15 cm. A vázszerkezet anyagát, az elemek elrendezését, távolságát és a szükséges keresztmetszeteket az ide vonatkozó statikai (és egyéb) tervek határozzák meg. A falnyílások helyeit a vázszerkezetbe épített (a nyílások méreteihez igazodó) keretszerkezetekkel határolják el. A vázszerkezetet a fogadószerkezetbe betonozott talpcsavarokkal rögzítik.

A vázszerkezet külső és belső oldalára egy- vagy többrétegű lemezborítás kerül. A borítás anyaga általában fa, farost, gipszrost vagy gipszkarton. A vázszerkezet bordái közötti tereket részben vagy teljes egészében hőszigetelő anyaggal töltik ki. A vázszerkezet belső oldalán (közvetlenül a belső borítás alatt) a fal teljes felületén egy réteg párazáró fóliát kell elhelyezni. (Belső falaknál ez nem szükséges.) A belső oldali borítás glettelés után festhető vagy tapétázható.

A falszerkezet külső oldalán – az igények függvényében – a falak rétegfelépítése innentől többféle lehet, például további hőszigetelő réteg helyezhető el. Ezt elsősorban az adott épület esetében meghatározott épületfizikai követelmények, valamint a kívánt homlokzati kialakítások határozzák meg. A szerelt falszerkezetekbe különböző gépészeti vezetékek, csövek, kábelek könnyen elhelyezhetők.

Fa vázszerkezet rögzítése

5.76. ábra Fa vázszerkezet rögzítése

Fokozottan hőszigetelt szerelt falszerkezet

5.78. ábra Fokozottan hőszigetelt szerelt falszerkezet

Deszka homlokzatborítású, általános rétegfelépítésű szerelt fal rétegrendje (belülről kifelé haladva):

 • 1 réteg beltéri festés (glettelt felületen);
 • 2 réteg 12,5 mm-es gipszkarton építőlemez;
 • 1 réteg párazáró fólia;
 • 120/120 mm-es fenyőgerenda vázszerkezet, közte 120 mm hőszigetelés;
 • 2 réteg 12,5 mm-es gipszkarton építőlemez;
 • burkolatrögzítő lécezés 48 mm;
 • 2 rétegű deszkaborítás 48 mm.

Fokozottan hőszigetelt szerelt fal rétegrendje:

 • 18 mm lambériaborítás;
 • burkolatrögzítő lécezés 48 mm;
 • 1 réteg 12,5 mm-es gipszrost építőlemez;
 • 1 réteg párazáró fólia;
 • 80/150 mm-es fenyőgerenda vázszerkezet, közte 120 mm hőszigetelés;
 • 1 réteg 12,5 mm-es gipszrost építőlemez;
 • 60 mm ragasztott hőszigetelés;
 • 18 mm rabicolt homlokzatvakolat.