Fürdőmedence

Az izocianursavval kapcsolatos kérdések és válaszok

Az izocianursav vagy cyanuric acid (C.) a für­dőmedencékben alkalmazott klórtermékek lényeges alkotórésze. A következőkben néhány gyakran feltett kér­dést sorolunk fel, a rájuk adható válaszokkal együtt:

1. Mi az izocianursav?

Az izocianursav egy gyenge sav, amelyet a klór „stabilizátorának” is neveznek. A klórnak megvan az a hátránya, hogy a nap UV-sugarainak kitéve gyorsan lebomlik. Az izocianur­sav ezt a veszteséget jelentős mértékben csökkenti.

2. Milyen klórtermékek tartalmaznak izocianursavat?

Az izocianursavat tartalmazó klórtermékek különböző néven vannak forgalomban. Kapható stabilizált folyékony klór is.

3. Lehet klórozni di- vagy triklór nélkül is?

A nem stabilizált klór az UV-sugárzás hatá­sára gyorsan elbomlik. Az a felhasználó te­hát, aki szabadtéri medencéjében sem di-sem triklórt nem alkalmaz, kénytelen az izo­cianursavat a szaküzletekből beszerezni és azt külön a vízhez adni.

Ennek előnye: az izocianursav értéke mindig pontosan ismert lehet. Beltéri medencékben mindez természetesen elmaradhat, mivel ott az UV-sugarak hatása sokkal kisebb vagy egyáltalán nincs.

4. Milyen egyéb hatása van az izocianursavnak még a klórra?

Csökkenti a klór hatását. Minél több van jelen a vízben, annál erősebben csökken a klór hatékonysága. A vízben lévő izocianursav aránya ezért soha ne haladja meg a 80 mg/L értéket. Ha ez az érték nagyobb, akkor a víz­cserével kell csökkenteni. Az izocianursav magától sajnos nem épül le.

5. A fertőtlenítéshez brómot használok. Szükségem van izocianursavra?

Nem, mert a bróm nem érzékeny az UV-sugarakra.

6. Ártalmas az izocianursav az egészségre?

Károsíthatja az egészséget. A szem és a bőr kisebb szisztematikus hatásokkal járó ingerlése előfordulhat. Genetikailag mérgező hatásait mindeddig nem mutatták ki. Az izocianursavat a szervezet úszás közben a bőrön át veszi fel. Hosszútávúszóknál a kiürülés felezési ideje 3 óra.