Nyílászárók hőszigetelése

Hosszú távú befektetésnek minősülnek: a kőpárkányok [Szakértő TIPP]

Kőpárkányok

A legtöbb párkány kapcsán az alábbi kritérium valahogy mindig elhangzik, bárhol is keresed az igazit: legyen minőségi és különleges. A különlegességet viszont a legtöbbször nem mondani, hanem bizonyítani szükséges. Éppen ezért a kőpárkányok előnyeit most belezsúfoltuk ebbe a cikkbe. Oly sokan csak esztétikai szempontból tekintenek a természetes kőből készült párkányokra, miközben egy minőségi kőpárkánnyal a penészedésnek is gátat vethetünk.

Aki kicsit is jártas a lakberendezés, építkezés, felújítás izzasztó feladatában, az meg fogja erősíteni, hogy a „meglátni, majd megvalósítani” egy ötletet ma az egyik legnagyobb kihívás.

Amikor egy gyönyörű fotót pillantunk meg egy házról vagy egy lakásról, gyakran a részletgazdag megjelenés láttán az első kérdésünk az, hogy: „honnan van?”

Egy mediterrán életérzést megvalósító mészkő, színében és szerkezetében is sokszínű gránit egy párkány alapanyagaként megfizethető módot kínál az ingatlantulajdonosoknak arra, hogy jelentős felújítás nélkül javítsák otthonaik vonzerejét.

De manapság sokan törődnek azzal is, hogy otthonuk ne csak jól nézzen ki, hanem kevésbé legyen hatással a környezetre, minden választásukkal egyben funkcionális előnyöket kínáló befektetés mellett is letegyék a voksukat, ami ráadásul befektetésnek bizonyul hosszú távon.

A kőpárkányok épp ezeket az előnyöket ötvözik

Ha új otthont építesz vagy felújítási projektet tervezel, felmerülhet a kérdés, milyen anyagokat használj. Mindenképpen fontold meg a természetes kő használatát.

Amellett, hogy szép és a kő dekorációs célokat szolgál, számos további előnye is van otthonodban.

Okok a természetes kő használatára a következő lakásfelújításnál

A természetes kő az elmúlt években elsőrangú építőanyaggá vált, mind az új építéseknél, mind a lakásfelújításoknál. Többek között ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően lett annyira népszerű:

 1. Egyediség
 2. Költséghatékonyság
 3. Tartósság
 4. Egészségre gyakorolt hatása (természetes anyag)
 5. Sokoldalúság
 6. Környezetbarátság

Megpróbálhatjuk utánozni egy természetes kő szépségét és minőségét, de mindig olcsóbb, gyengébb termékhez jutunk, amelyek lehet, hogy esztétikailag tetszetősek, de mindig mesterségesek maradnak.

Egy természetes követ nem lehet lemásolni, egyetlen gyártott anyag sem képes reprodukálni.

Beszerzése, kitermelése és előállítása ráadásul kevesebb energiát igényel, ami csökkenti a környezetterhelést. A természetes kő használata kevesebb mesterséges hulladékot is termel.

Hogyan óvnak meg a kőpárkányok a penészedéssel szemben?

A penészgombának nedvességre van szüksége, hogy éljen és szaporodjon.

Figyelem: Ezért az építkezés során bizonyos területekre kiemelt figyelmet érdemes fordítani, akár a felhasznált anyagokra, akár a szakember által alkalmazott eljárásokra és kivitelezési módokra gondolunk.

Nemcsak a hőszigetelés megfelelő megválasztása vagy a tetőszerkezet hiányosságainak kiküszöbölése elsődleges, hogy a páratartalmat csökkentsük, de a csapóesővel szembeni védelem is, amely az átnedvesedés megakadályozását szolgálja.

Fontos a kőpárkányoknál

 • a párkány alapanyaga,
 • a beépítés módja,
 • a párkány dőlésszöge.

Egy szakszerűen beépített, minőségi ablakpárkány megakadályozhatja a beázást. Céljuk és feladatuk, hogy az ablakon lecsapodó vagy az arról lefolyó nedvességet elvezessék, ezzel is akadályozva a vízbeázást.

Minimalizálhatják tehát a penészesedést

Éppen ezért mindig akkor célszerű beépíteni őket, amikor az építkezés zajlik.

Az egyik legfontosabb részlet a beépítésüket illetően a megfelelő a dőlésszög (a párkány közel 1 cm-es dőlésszöge) és a beépítést követően az esetleges rések vízszigetelő szilikon tömítőanyaggal törtnő kitöltése.

A vízelvezetés csakis így garantálható

A kőpárkányok előnye, hogy beépítésük szakember nélkül (is) könnyedén megoldható, anyagukat tekintve pedig a legstrapabíróbb és szinte a legvíztaszítóbb tulajdonságokkal bírnak.

A kőpárkányok hosszú távú befektetések lehetnek egy otthonban:

 1. A többi anyaggal ellentétben nem vetemednek.
 2. Teljesen vízállóak.
 3. Egyszerűen tisztíthatóak, tehát a friss szennyeződések könnyedén eltávolíthatóak róluk, színük és szerkezetük is sokszínű lehet (az anyagok mintája kövenként változik).

Nincs két egyforma kő. Színben, árnyalatban, textúrában, alakban, méretben és jelölésekben különböznek.

A természetes kő az egyik legsokoldalúbb anyag, amelyet otthonodban használhatsz.

Ráadásul korántsem olyan drága, mint elsőre gondolnád. Ha figyelembe vesszük a termék tartósságát és értékét, akkor kiadásként is hosszútávú befektetésnek bizonyulhat.

Miközben teljesen természetes és tartóssága kiállja az idő próbáját

Gyakran tekintik fenntartását kényelmetlennek, holott gondozása inkább tudatosságot igényel, miközben tisztítása egyszerű.

 • Szinte bármilyen időjárási körülmények közt megállja a helyét, könnyedén megbirkózik a tűző napsütéssel, az erős, szeles időjárással és a hideggel, faggyal.
 • Nem szükséges átfesteni az idő múlásával sem. Egyszerűen semmi más építőanyag nem tudja felülmúlni szépségét, erejét és tartósságát.
 • A költséghatékonyság és a tartósság együtt jár. Bár a kezdeti befektetés magasabb lehet, mint néhány más alternatíva esetében, a kapott érték többszörösen meghaladja azt.
 • Egyszerű a tisztítása, igaz a legtöbb zsír- és savérzékeny (az ilyen jellegű tisztítószerek alkalmazása kerülendő a tisztításuk során).
 • Anyagától függően évenkénti ápolást igényel (impregnálás).
 • Beépítése egyszerű (de gyakran alacsony vízfelvevő képességű ragasztó használata javasolt).
 • A természetes kő egyedülálló, minden egyes kőnek megvan a maga textúrája és színe, ami igazán jellegzetes megjelenést biztosít.

Tehát egészen egyediek és változatosak lehetnek a kőpárkányok.

A kőpárkányok színe az ingatlan falazatának színéhez, az épület lábazatához és az utca hangulatához tökéletesen illeszkedve igazán ízléses, egyedi végeredményt teremthet meg.

Gyakori tévhit, hogy az egyedi méret csak utólagos vágással érhető el

Általában, aki előre gyártott „bolti” méreteket vásárol kőpárkányok esetében, gyakran szembesül vele, hogy utólag szükséges méretre vágni vagy vágatni egy szakemberrel.

Ez pedig további időcsúszást jelenthet egy-egy beépítésnél

Különösen, ha a kőműves is sürget, hogy bizony szükség lesz ablakpárkányra, de holnaputánra kellene.

A vásárlási és beépítési folyamatok egy ablakpárkánynál időt, pénzt és energiát emészthetnek fel, de költségtakarékos és tudatos döntések komoly összegeket spórolhatnak meg nekünk.

Ma már arra is lehetőség van, hogy webáruházból, gyorsan és kényelmesen rendelhessünk ablakpárkányt, méghozzá épp a természetes kőből készült kőpárkányt.

Egyedi méretre gyártott változatban kőpárkányok

Modern és automatizált megoldások révén házhoz szállítással, egy állványokkal felszerelt szállítóautóval két napon belül otthonunkba szállíthatják a párkányokat.

Így akár 6 óra alatt egyedi mérettel rendelkező párkány birtokosai lehetünk, amely időtlen szépséget kölcsönöz és kiemelheti azokat az építészeti jellemzőket, amelyek otthonunkat különlegessé teszik.

A természetes kövek ehetővé teszik, hogy kifejezzük sajátos ízlésünket, egyedi karaktert adjon bármely térnek, bel- és kültéren egyaránt.

A természetes kő használata otthonodban egyszerű karbantartást, tartósságot és költséghatékonyságot jelent, akár a kőpárkányok esetében is.