Festés, tapétázás

Ajtók és ablakok körüli tapétázás, boltív, ablakpárkány tapétázása

Mivel a lakásban sok az ajtó és ablak, ezért fontos, hogy megtanuljuk az áttörések megfelelő tapétázási módszerét. Az ajtóknál a tok nagyban megkönnyíti a munkát. Viszont vannak ajtó nélküli áttörések is, melyeknél más módszert kell alkalmazni.

Ajtók

Az ajtók körüli tapétázáskor, a tok pereme lesz a vezető a tapétalap vágásához és illesztéséhez.

Tapétázás ajtók körül

Lépések:

 • A tapétalapot hagyjuk szabadon lógni a tok mellett; de vigyázzunk, nehogy beszakadjon. A tok sarkánál átlósan vágjuk be.
 • Simítókefével erősen nyomjuk le a tapétát a tok mellett és a szemöldökfa felett az ajtó mindkét oldalán.
 • Vágókéssel (snitzer) vágjuk le a felesleges részt, majd nedves szivaccsal távolítsuk el a ragasztómaradékot a tapétáról és a tokról.

Boltívek

A tok nélküli falnyílások tapétázása már kevésbé egyszerű feladat, különösen, ha íves nyílásról van szó. Ha a megfelelő módszerrel dolgozunk, ezzel a feladattal is sikeresen megbirkózhatunk.

Boltívek tapétázása

Az ablakok körüli munka

Ha az ablak egy síkba esik a fallal, és nincsen belső párkánya, az ajtókhoz hasonló módon lehet körbetapétázni. Ha azonban az ablak mélyebben van, és van párkány is, más módszert kell alkalmazni.

Ablakpárkányok tapétázása

A lakásokban szinte kizárólag ilyen ablakbeépítések vannak. Bár méretük és formájuk nagyon eltérő, valamennyi körül ugyanazzal a módszerrel kell tapétázni. Ha pontosan követjük az itt leírtakat, ez a feladat sem jelenthet gondot!

Ablakok tapétázása

Lépések:

 1. A tapétalapot erősen rögzítsük a falra, egy része szabadon lógjon rá a nyílásra. Pontosan a szemöldökfa felett tapétavágó ollóval vízszintesen vágjuk be a tapétát a keret sarkáig.
 2. Hasonló módon a párkány alatt is vágjuk be a tapétát. Elképzelhető, hogy nem ollóval, hanem csak vágókéssel (snitzer) tudjuk teljesen végigvágni.
 3. Hajtsuk be a papírt az ablaknyílás belső oldalára, majd ragasszuk a falra, egészen a keret és a fal találkozásáig. Snitzerrel vágjuk a pontos méretre.Ablakok tapétázása 2
 4. Ragasszunk fel egy újabb lapot, mely jócskán átfedi az előzőt. A lap legyen olyan hosszú, hogy kellő mértékben belógjon a szemöldök alá. A mintát pontosan illesszük.
 5. Snitzerrel vágjunk egy átlós vonalat (vonalzó helyett megteszi a szintező is) az egymást átfedő tapétarétegekbe egészen a keret sarkáig.
 6. Ollóval vágjuk be a második lap alját egészen a keretsarokig.
 7. Húzzuk vissza a második lapot, és távolítsuk el a felesleges tapétát (vagyis az első lap felső részét).
 8. Simítsuk vissza a helyére a második lapot, és alakítsuk ki a pontos illeszkedést. Ezután hajtsuk be a második lap alsó részét a szemöldök alá, majd vágjuk méretre. Végül nedves szivaccsal távolítsuk el a ragasztómaradványokat. Az ablak másik oldalán hasonló módon dolgozzunk.