Ötletek étkezőkhöz

Hatalmas ablakok és a sok vibráló szín az étkezőben

Hatalmas ablakok és a sok vibráló szín az étkezőben

Látvány

A rengeteg természetes fényt áteresztő, hatalmas ablakok és a sok vibráló szín vidám, élettel teli hangulatot áraszt ebben a tér­ben. A régi faspaletták és a fabur­kolattal borított falak a szoba rusz­tikus vonásait erősítik, melyet az erőteljes árnyalatok és az egysze­rű díszítés tesz korszerűvé.

Színek

A határozott színek eset­legesen kialakuló nyomasztó ha­tását a sok természetes fény, továbbá a fa padlóburkolat és asztallap akadályozza meg. A mahagóniszékek natúr színe még inkább kiemeli az összeállí­tás tökéletességét. Az eredeti falburkolat egy réteg zöld festé­ket kapott, melyet a krémszínű felületek tompítanak le. A régi székeket színes anyaggal újrakár­pitozták, a radiátort pedig ho­mokfúvással letisztították, majd sárgára festették, hogy életképes 21. századbeli darab legyen.

Bútorok

A fenyőből készült ebédlőasztal a vidéki stílus klasszikus eleme, azonban itt a lábak királykék színének köszönhetően egy adag extra karaktert is ka­pott. Az asztalt felújított, régi mahagóniszékek veszik körül, melyeknek ülőfelületét színes anyaggal húzták át.

Radiátor

A képen látható dara­bok régi, öntöttvas modellek. Egy helyi épületből mentették meg őket, de találkozhatunk eh­hez hasonlókkal a zsibvásá­rokon és lomtalanításokkor is. Néhány műhelyben például tel­jesen felújítva árulják, és több­nyire az átfestés előtt szükséges homokfúvást is elvégzik. Jobb helyeken még nyomáspróbát is végeznek rajtuk. Ilyenkor a be­jövő fő csövön át vízzel pumpál­ják tele a radiátort.

Mivel így magasabb a nyomás, mint a központi fűtőrendszerre csat­lakozva, hamar előbukkannak a kisebb lyukak vagy sérülések. Legjobb, ha ilyen radiátort vá­sárolunk, mivel a régi sérülése­ket nehéz kijavítani.