Otthon

Honnan van az energia?

A magyar háztartások többsége olyan elektromosságot használ, amelyet nem megújuló energiaforrások (kőszén, kőolaj, lignit, földgáz, atomenergia) felhasználásával termelnek. Ez az áram viszonylag olcsó, környezeti költségei azonban magasak. Jó hír viszont, hogy ma már ,,zöldebb” energia is rendelkezésünkre áll.

Az energia forrásai

Magyarország esetében az elektromos áram mint-egy 13 százaléka külföldről származik, a többi döntő részét pedig atom-reaktorok, illetve hőerő-művek (amelyek fűtőanyagának kétharmadát szintén importáljuk) állítják elő. Sok energia vész el a szállításkor, az átalakítás-kor, és a folyamat során óriási mennyiségű szén-dioxid és más, az éghajlatváltozásban szerepet játszó gáz kerül a légkörbe.

Egyes országokban fő-szerepet kapnak a vízierő-művek. (Norvégia energiaszükségletének 99 százalékát fedezik.) Az erőművek és duzzasztógátak építése során azonban nagy mennyiségben szabadulnak fel üvegházhatású gázok.

A földgáz nem megújuló energiaforrás, de „tisztább” a szénnél. Ugyanannyi energia termelésekor harmadannyi üvegházhatású gáz szabadul fel. A cseppfolyós propán-bután gáz (LPG) jó alternatívát kínál azoknak, akik nem jutnak vezetékes gázhoz. A szállítás és a tárolás azonban sok kedvezőt­len környezeti hatással jár. Vidéken sok helyen fá­val tüzelnek. Ez szennyező anyagokat szabadít fel, de a fa megújuló energiafor­rás, és égésekor kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mint amennyit élete során megkötött. A megújuló vagy meg­újítható (a nap, a szél, a föld mélyének hője vagy a biomassza segítségével termelt) energia csak szükségleteink töredékét fedezi. Az Európai Unió e források részarányának je­lentős növelését irányozta elő (2010-ig 12 százalékra).

Egyszerűbben zöldebben

Egyes európai országokban (pl. Hollandiában) az áramszolgáltatók csekély felár ellenében megújuló forrásokból származó elektromossággal is ellátnak bennünket – a zöldebb élethez néhány egyszerű lépés is elegendő. Derítsük ki, hogy helyi áramszolgáltatónknál kérhetünk-e megújuló forrásokból származó energiát!

  • Döntsük el, mennyi zöld energiát kívánunk vásárolni! A szolgáltatók általában több különböző csomagot is ajánlanak, amelyekben a megújuló energia a fogyasztásunknak vagy csak egy részét vagy akár az egészét fedezi. Egyes esetekben még azt is kiválaszthatjuk, milyen megújuló energiaforrásból származzon az áram.
  • Számoljuk ki a program pontos költségét! Egyes szolgáltatóknál a zöld energia valamivel drágább a hagyományosnál, de ma már több cég is a hagyományossal megegyező áron kínálja azt.
  • Kérvényezzük a szolgáltatás átállítását! A szolgáltató ezt általában oly módon szervezi meg, hogy az áramellátásunk folyamatos marad.
  • Kísérjük figyelemmel energiafelhasználásunkat, hogy a fogyasztást és az üvegházhatású gázok kibocsátását is minimális szinten tartsuk! Az áramszolgáltatók ma már általában a felhasználási jellemzőkre és az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó adatokat is feltüntetik számláikon.
Az energiaforrások összehasonlítása
EnergiaforrásEljárásElőnyökHátrányok
Szén (erőművekben)Az égő szénnel vizet forralnak, és a forró gőz hajtja a turbinákat.Könnyen hozzáférhető.Nem megújuló, rossz hatásfokú, sok víz kell, üvegházhatású gázt termel.
VízAz áramló víz hajtja az áramtermelő turbinákat.Megújuló, könnyen hozzáférhető.Építése üvegházhatású gázokat generál, és károsítja a környezetet.
FöldgázA gáz vezetékeken jut el a fogyasztóhoz, aki elégeti azt.Hatékony, kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik.Nem mindenütt áll rendelkezésre;nem megújuló.
LPG (propán-bután gáz)A gáz tartályokban és palackokban jut el a fogyasztóhoz, aki elégeti azt.Széles körben hozzáférhető, kevés üvegházhatású gázt bocsát ki.Drága; szállítása további energia-felhasználást igényel.
NapenergiaA nap energiáját fotovoltaikus cellák alakítják át elektromos árammá.Bőséges, ingyenes, megújuló, nem bocsát ki üvegházhatású gázt.Nem mindenütt hozzáférhető; drága a gyártása és a telepítése.
SzélenergiaA szél forgatja meg az áramot termelő generátorokat.Ingyenes, tiszta, nem bocsát ki üvegházhatású gázt.Drága a telepítése; a szélkerekek veszélyeztetik a madarakat.
Hullám- vagy árapály-energiaA tengeri hullámok vagy az árapály ereje forgatja a turbinákat.Könnyen hozzáférhető, megújuló, sok város közelében előállítható.A hullámok ereje nehezen és drágán hasznosítható.
HulladékA hulladéklerakón keletkező metángáz égetésével hajtják a generátort.Hulladékhasznosítás; gátolja a káros metán felhalmozódását.Drága; nagy mennyiségű hulladékot igényel.
Geotermikus energiaA föld mélyéből származó hő, gőz vagy forró víz hajtja a generátort.Telepítése után olcsó, hatékony.Csak a geotermikusán aktív terüle¬teken alkalmazható.