Otthon

Tíz energiatakarékossági tipp

Egészségesebbé és kellemesebbé tehetjük otthoni környezetünket, ha természetes anyagokat és hatékony eszközöket használunk, s energia- és víztakarékos szokásokat vezetünk be. Így óvjuk a környezetet, s csökkentjük a kiadásainkat is.

Lakjunk takarékosan!

A természetes erőforrások megfontolt használatával spórolhatunk, s egészségesebbé tehetjük otthonunkat.

Energiatakarékos otthon: Az otthoni energiafogyasztás csökkentése egyszerűbb, mint hinnénk. Fogjuk munkára a nyár fényét és melegét, változtassunk néhány régi szokásunkon, megfontoltan válasszunk és használjunk háztartási eszközöket – így csökkentjük energiaszámlánkat, miközben növeljük kényelmünket, és jó hatással vagyunk a környezetre is.

Tíz energiatakarékossági tipp :

 1. Használjuk ki a nap melegét: nyissunk nagy ablakokat házunk déli oldalán! A nyári hőség ellen széles eresszel, árnyékoló ponyvával vagy redőnnyel védekezhetünk.
 2. Ügyeljünk arra, hogy lakásunk megfelelően szigetelt legyen! A hatékony hőszigetelésű lakás ugyanis télen akár 10 °C-kal melegebb, nyáron pedig akár 7 °C-kal hűvösebb lehet.
 3. Ha az időjárás engedi, ruhánkat ne szárítógépben, hanem kötélen szárítsuk! Ezzel pénzt takarítunk meg, és adagonként mintegy 3 kilogrammal csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását.
 4. Az energiatakarékosság egyik legegyszerűbb módja, ha kihúzzuk a fali csatlakozót, amikor egy elektromos készüléket több órán át nem használunk. A berendezések készenléti fogyasztása akár a villanyszámla 10 százalékát is kiteheti.
 5. Ha a központi fűtés termosztáttal szabályozható, próbáljunk egy kicsivel alacsonyabb hőfokot beállítani! Hőérzetünk valószínűleg nem sokat változik, ugyanakkor sokat spórolhatunk: 1 °C-os csökkentés akár 10%-ot is lefaraghat a fűtési költségekből.
 6. Szigetelőcsíkkal tömjük be az ablakok, ajtók és más nyílászárók körüli réseket. A huzatmentesítés télen akár 25%-kal is csökkentheti a lakás hőveszteségét.
 7. A hagyományos villanykörtét cseréljük kompakt fénycsőre! Ez ugyan drágább, viszont sokkal hatékonyabb, jóval kisebb fogyasz-tással bocsát ki hasonló fényerőt: a 25 wattos ugyanannyi fényt ad, mint egy 100 wattos hagyományos izzó. A kompakt fénycső akár tíz¬szer hosszabb élettartamú, és akár 80 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt.
 8. Mindig energiatakarékos és az igényeinknek megfelelő méretű háztartási berendezést vásároljunk – egy 284 literes hűtőszekrény például 20%-kal több áramot fogyaszt, mint egy 210 literes, még ha azonos energiaosztályba tartoznak is.
 9. Ha választanunk kell a földgáz és az elektromos energia között, válasszuk a gázt! A gáz általában olcsóbb, ráadásul használata harmadannyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint a hőerőművekben termelt áramé.
 10. A melegvízellátó-rendszer cseréjekor vegyük fontolóra egy energiatakarékos gáz- vagy nap-kollektoros hőszivattyús készülék beszerzését. Üzemeltetése olcsóbb, hosszú távon megtérül, s hozzájárulunk az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez is.

Energiaosztályok

Hazánkban és az Európai Unió területén kötelező a hűtő- és fagyasztó-szekrények, a mosó-, szárító- s mosogatógépek, az egyfázisú légkondicionáló berendezések és a gázüzemű fűtőkészülékek energiaosztályba sorolása.

 • Jelölések: A rendszerben az ABC betűi (A-tól G-ig) jelölik a készülék energiafogyasztását. Minél közelebb áll a betűjel az A-hoz, annál energia-takarékosabb a készülék (a legjobbat A+ jelöli).
 • Hogyan válasszunk?A fogyasztás jelzés azt mutatja, mennyi villamos energiát fogyaszt a készülék (óránként vagy évente felhasznált kilowattban); azonos energiaosztályba tartozók közül válasszuk a kisebb fogyasztásút!
 • Gondolkozzunk hosszú távra! Az A vagy B energiaosztályba tartozó berendezések drágábbak, ám hosszú távon megtérül az áruk. Eggyel jobb betű a besorolásban évente 10 százalék energiamegtakarítást is jelenthet.
 • Számoljuk ki! Az üzemeltetési költség és az ártöbblet megtérülési idejének kiszámításához keressük meg a villanyszámlán az áram kilowattóránkénti egységárát, és szorozzuk be a fogyasztással!
Jó ötlet: Otthonunk energiatakarékosságának kiszámításához elég, ha alaposabban megvizsgáljuk szokásainkat, számláinkat, háztartási berendezéseinket és szerelvényeinket, Ma már számos energiaügyi szervezet információval és eszközökkel segíti az efféle számításokat, sőt némelyikük még helyszíni felmérést is kínál. Kérhetünk tanácsot a fenntartható építészettel foglalkozó szakértőktől is.