Otthon

Hogyan válasszunk hőszigetelő anyagot?

A háztartásokban az energiatakarékosság egyik leghatékonyabb módja a lakás megfelelő hőszigetelése. A jó szigetelés télen bent, nyáron pedig kint tartja a meleget. Ennek köszönhetően a nagy fogyasztású fűtő-, illetve hűtőberendezéseket kevésbé kell igénybe venni, ezért a fűtési és hűtési költség akár a felére is csökkenhet.

Első lépések

A szigetelőanyagok beszerzése előtt vizsgáljuk meg a környezetünket, a ház fekvését, a hőveszteség lehetséges okait, és figyelembe véve otthonunk állapotát, vegyük sorra a lehetőségeket!

 • Gondoljunk át, milyen lakóhelyünk klímája! Mit akarunk inkább elkerülni: a ház téli kihűlését vagy nyári felmelegedését?
 • Vegyük figyelembe, mennyire lesz könnyű felszerelni a szigetelést! Az építkezés vagy a felújítás során a legegyszerűbb, de a mennyezet és a padló szinte bármikor szigetelhető – amennyiben hozzá lehet férni.
 • Hosszú távú megtakarításokban gondolkodjunk! Otthonunk hőszigetelése drágának és időigényesnek tűnhet, ám az ára a kisebb fűtési költségek révén öt év alatt megtérülhet.
 • Ha a meglévő hőszigetelés nem kellően hatékony, teljesítménye egy második, vastagabb réteg hozzáadásával javítható.
 • Ügyeljünk arra, hogy a lakás valamennyi részét -a padlót, a mennyezetet és a falakat is – teljes egészében szigeteljük! 5 százaléknyi rés akár felére csökkentheti a potenciális előnyöket.
 • A szigetelés teljes hatékonysága érdekében figyeljünk oda arra, hogy amikor nem használjuk a szabadba vezető légnyílásokat (kémény, szellőztető), azok legyenek zárva.

Az anyagok kiválasztása

A szigetelőanyagoknak két fő típusa van, melyeket külön-külön vagy együtt is alkalmazhatunk.

A hővisszaverő szigetelés papírra vagy műanyagra ragasztott alufóliából készül. A hőt visszaveri, illetve nem engedi át. Rendkívül hatékonyan akadályozza meg, hogy a nyári forróság behatoljon a tetőn át.

Fizessünk kevesebbet!

 • A hatékony szigetelés jelentősen csökkenti az energiaszámlát.
 • A tető és a mennyezet szigetelésével 20-40 százalékot spórolunk a fűtési és hűtési költségeken.
 • A falak szigetelése további, legalább 10 százalékos megtakarítást eredményez.
 • Ha a padlót is leszigeteljük, további 5-10 százalékkal fizetünk kevesebbet.
Szigetelőanyagok
AnyagFormaMegjegyzések
CellulózrostAprított papír vagy szemcsék; táblásBiztonságos és biológiai úton lebomló; borral kezelik, így tűzálló, és távol tartja a kártevőket.
GyapjúÖmlesztett, párnák vagy tekercsekBiztonságos, megújuló forrásból származó; újrahasznosítható; biológiai úton lebomló; kezelni kell a rothadás ellen.
Hővisszaverő fóliaTekercsek és párnák (néha fóliabevonattal)Hatékony; a nedvességnek útját állja; pormentesnek kell maradnia; 25 mm-es légrést igényel; nem bomlik le.
KőzetgyapotTekercsek, párnák, táblák, ömlesztett szemcsékHatékony; jó hangszigetelő; nem szabad összenyomni, nedvesíteni; irritálhatja a bőrt; nem bomlik le biológiai úton.
PoliészterTekercsek és párnákHatékony és sokoldalú; nem mérgező; nem szabad összenyomni vagy nedvesíteni; nem bomlik le biológiai úton.
ÜveggyapotTekercsek, párnák, táblák, ömlesztettKönnyen beszerezhető; tűzálló; irritálhatja a bőrt, és gőzöket bocsáthat ki; nem bomlik le biológiai úton.

A szigetelés műveletei

A párnás hőszigetelő anyagok főként sík mennyezetek és zárt terek szigetelésére alkalmasak. A tekercsek és párnák a falba, a padlóba, a mennyezetbe és a ferde tetőbe építhetők be. Biológiai úton lebomló, az egészségre ártalmatlan anyagokat válasszunk!

 • Ha a tető alatti tér huzatos, ne használjunk nagy térfogatú, laza szerkezetű szigetelőanyagot, vagy a rögzítés érdekében helyezzünk légzáró réteget a felső oldalára!
 • A nagy térfogatú hőszigetelő anyagokat tartsuk szárazon! Ha a páralecsapódás gondot okoz, használjunk párazáró réteget – pl. hővisszaverő fóliát – az anyag belső oldalán!
 • Ügyelni kell arra, hogy a szellőzőrendszerek kivezetései a tető külső oldaláig fussanak, nehogy a tető alatt gyűljön össze a pára.
 • Kémény, illetve kürtő körül mint-egy 90 mm távolságra helyezzük a szigetelőanyagot, a világítási szerelvényektől pedig legalább 25 mm-re!
 • Az üveg- és kőzetgyapot-szigetelés során viseljünk védőruhát és maszkot, mivel ezek irritálják a bőrt, a szemet, valamint a légutakat.
 • Ha a szigetelés elektromos vezeték fölé kerülne, előbb ellenőriztessük villanyszerelővel, hogy a vezeték biztonságosan befedhető-e!

Huzatmentesítés

A szigetelés mellett igen fontos a rések elzárása is. A huzat megszüntetésével a téli hőveszteség akár 25 százalékkal is csökkenhet.

Ha egy nyílászáró pereme körül fényt látunk, vagy fütyülő, sziszegő hangot hallunk, akkor ott valószínűleg levegő jut be vagy ki. A kevésbé feltűnő rések felderítéséhez vizezzük be a kezünket, és húzzuk körbe a nyílás pereme körül! A nedves bőrön könnyen megérezzük a huzatot.

A szűk réseket habgumi csíkokkal vagy tömítőprofilokkal zárhatjuk le. Ha ez nem lehetséges, használjunk szigetelőpasztát! Ezek közül a gumi és szilikongumi alapú készítmények tartalmazzák a legkevesebb káros anyagot. A kültéri használatra szánt szigetelőpaszták mérgező gőzöket bocsáthatnak ki.

A téli hőveszteség 20 százalékáért az ablaküveg felelős, ezért feltétlenül tegyünk az ablakok elé függönyt és keresztdrapériát!

Mi az R-érték?

Rendszerint megadják a szigetelőanyagok R-értékét. Ez a szám azt jelzi, mennyire ellenállóak a hőáramlással szemben – vagyis milyen hatékonyak. A legtöbb szigetelőanyag R-értéke 1 és 3,5 között van.

A mennyezet szigetelésére használt anyag R-értéke legalább 2,5, a fal szigeteléséé legalább 1-1,5 legyen!

Otthonunk ideális R-értéke a helyi klímától is függ, az egyes területeken más-más ajánlások érvényesek. A részletekről az önkormányzattól vagy az energiaügyekért felelős minisztériumtól kérhetünk tájékoztatást.