Otthon

Mit tartalmaznak a tisztítószerek?

Ha tudni akarjuk, mi is van rendszeresen használt mosó- vagy tisztítószereinkben, és a címkén nincs megadva a pontos összetétel, a gyártóhoz kell fordulnunk.

Hívjuk fel a megadott (többnyire ingyenes) információs számot, hogy az összetevőkről érdeklődjünk, vagy biztonsági adatlapot kérjünk, amelyen fel kell tüntetni minden veszélyes komponenst! A vállalatok többsége teljesíteni fogja kérésünket -ellenkező esetben jobban tesszük, ha más terméket választunk.

Nem könnyű eldönteni, melyek azok a vegyi anyagok, amelyeket kerülnünk kell, de a boltban kapható háztartási tisztítószerekben előfordulnak. Meglehetősen bonyolult kérdésről van szó, mert bizonyos anyagok ártalmasságát illetően még a szakemberek sem értenek egyet A termékek címkéi gyakran hiányosan sorolják fel az összetevőket, és nehezen érthetők.

Számos tisztálkodó- és tisztítószerben megtalálhatók az alkil-fenol-etoxiIátoknak nevezett felületaktív (szennyeltávolító) anyagok. Ezek közül kettő (a nonil-fenol és az oktil-fenol) az ösztrogén nevű hormonhoz hasonlóak, ezért befolyásolhatják a halak, a madarak és az emlősök szaporítószerveinek működését. Ezenkívül a biológiai lebomlásuk is sokáig tart. A nonil-fenolt az Európai Unióban már betiltották, de az oktil-fenol még használatban van.

Egyes mosogatószerekben, antibakteriális szappanokban és mosogatókendőkben ma is megtalálható a triklozán nevű vegyület. Ez a vízben található klórral reagálva kloroformot hoz létre, így igen veszélyes dioxinok keletkeznek, és biológiailag csak nehezen bomlik le.

Egyes illékony szerves vegyületek (VOC-k), mint a toluol vagy a triklór-etilén a folttisztítókban, padló-viaszokban és padlófényezőkben fordulhatnak elő. Ezek egy részét rákkeltő hatásúnak tartják, míg mások, például az egyes mosószerekben használt formaldehid (formalin) egészségügyi problémákat (émelygés, légzési nehézségek, bőrkiütés) okozhatnak.

A kvaterner ammóniumvegyületek, mint a benzalkónium-klorid, a cetrímónium-bromid, a kvaternium 15 vagy a kvaternium 29 sok tisztítószerben vannak jelen csíraölő, tar¬tósító- és felületaktív anyagként. Szemirritációt és egy sor különböző allergiás tünetet okozhatnak.

Csak mértékkel!

Az ammóniát általában nem tartják károsnak a környezetre. Ártalmas lehet azonban a légzőszervi panaszokban szenvedőkre nézve, ezért csak jól szellőző helyiségben használjuk, és soha ne keverjük össze klórtartalmú fehérítőszerekkel!

A hidrogén-peroxid oxidáló hatású fehérítőszer, mely gyorsan vízre és oxigénre bomlik. A klórtartalmú fehérítőszerek helyett inkább ezt használjuk!

Az denaturált szesz 95% etil-alkoholt (növényi eredetű) és 5% metil-alkoholt (a kőolaj-feldolgozás mérgező mellékterméke) tartalmaz. Ne öntsük a lefolyóba, ne nyeljük le, sőt a gőzét se lélegezzük be!

Légfrissítők

Ne használjunk illatokat – különösen ne mesterségesen előállítottakat – más szagok elfedésére! Számos légfrissítő tartalmaz az emberi egészségre káros, illékony szerves vegyületeket.

A bizonyos légfrissítőkben található paradiklór-benzol máj-, valamint idegrendszeri károsodást okozhat.

Vigyázunk az illóolaj vásárlással! Egy részüket mesterséges illatanyagokkal hígítják, amelyek belélegezve ártalmasak lehetnek, különösen allergiás személyekre nézve. Olyan terméket ve­gyünk, amelyen feltüntették, hogy „100% tiszta illóolaj”.

Fehérítőszerek

Óvakodjunk a számos fehérítő­szerben megtalálható klórtól! Ez a szennyvízben előforduló szerves vegyületekkel reagálva mérgező elegyet hozhat létre.

Kerüljük azokat a termékeket is, amelyek a klórt nátrium-hipoklorit formájában tartalmazzák: ez az anyag irritálja a szemet és a tüdőt, s ammóniával vagy savas tisztítósze­rekkel (akár ecettel) keveredve mérgező gázok képződnek belőle!

Mosószerek

Keressük a címkén a „foszfátmentes” feliratot! A 0-7% közti foszfát­tartalmú mosószerek minősülnek környezetbarátnak.

Egyes mosóporok és tisztítósze­rek mesterséges pézsmaillatot tar­talmaznak. E vegyületek az emberi szervezetben lassan bomlanak le, és némelyikük idegméreg lehet.

Fő a biztonság

Hogyan csökkenthetők a vegyszerek káros hatásai?

  • Szellőztessük a helyiséget!
  • Viseljünk hosszú ujjú ruhát és gumikesztyűt, esetleg maszkot!
  • Ne vegyítsünk több szert, mér­gező vegyületek keletkezhetnek!
  • A spray-k helyett bedörzsöl­hető szereket használjunk – így csökkenthető a belélegzett káros anyagok mennyisége.
  • A megtisztított felületet öblít­sük le, hogy eltávolítsuk a vegy­szermaradványokat!
  • A főző- és étkezőrészen lehe­tőleg ne használjunk vegyszert!

Sütőtértisztítók

Kerüljük a nátrium-hidroxidot (nátronlúg) tartalmazó termékeket! Ez a maró vegyület súlyos irritációt, égési sérülést és vakságot okozhat.

Az etilén-glikol-éterek – bizonyos sütőtértisztítók összetevői – egyes kutatások szerint születési rendelle­nességeket okozhatnak.

A „nem maró hatású” termékek egy etanol-amin nevű oldószert tar­talmazhatnak, mely fejfájást és aszt­más rohamot válthat ki, s a központi idegrendszerre is hatással lehet.

Vigyázat! Ne keverjünk a vegyszeres készítményekhez forró vizet, mivel ez elősegítheti az illékony vegyületek levegőbe kerülését.

WC-tisztítók

Sok bolti WC-tisztító tartalmaz maró savakat, színező- és illatanyagokat, amelyek irritálják a szemet és a bőrt, s rákkeltő hatásúak lehetnek. Ne vásároljunk olyan, WC-tartályba helyezhető készítményeket, amelyek paradiklór-benzolt tartalmaznak! Ez az oldószer felhalmozódik a szervezetben, és súlyos máj és idegrendszeri károsodást okozhat.

Amit tudni kell

A foszfátokról

Algavirágzás teszi tönkre vizeinket, s ezt elsősorban a foszfátok okozzák. E vegyületek jelen van­nak a mosóporokban és a műtrágyákban. Noha a természetben is előfordulnak, koncentrációjuk megnövekedése kedvez az algáknak, amelyek elvonják az oxigént a többi vízi élőlénytől.