Otthon

Hogyan éljünk környezettudatosan?

Mindnyájan boldog és kiegyensúlyozott életre vágyunk. Szeretnénk, ha edzettek és egészségesek lennénk, több szabadidővel rendelkeznénk, ráadásul kevesebbet költenénk, miközben kedvező hatást gyakorolunk a környezetünkre. Mindez megvalósítható, ha arra törekszünk, hogy összhangban éljünk a természettel. Ez a környezettudatos életmód fő célkitűzése. Hasznos és józan alapelv ez, amely a modern élet számos területén alkalmazható.

Vajon az étel, amelyet délben az asztalra teszünk, csak friss, teljes értékű alapanyagokból készül, s nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, köztük színezékeket, aromákat és tartósítószereket? Ha kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, gondoskodhatunk róla, hogy családunk a tartós egészséghez és a jó közérzethez nélkülözhetetlen, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrenden éljen. Amennyiben igazoltan ökológiai gazdálkodásból származó „bioélelmiszereket” vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy azokat természetes módszerekkel termesztették, ártalmas műtrágyák és növényvédő szerek használata nélkül.

A műanyag és üvegpalackok, a konzervdobozok és a papírhulladék szelektív gyűjtésével gondoskodhatunk ezek újrahasznosításáról, a bevásárláshoz pedig a műanyag zacskók helyett használjunk textilszatyrot! Szeretnénk ennél is többet tenni, de nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá?

Próbáljuk meg gyalog vagy kerék-páron megtenni a munkába vezető utat. így nemcsak edzettebbek leszünk, hanem üzemanyag- és utazási költséget takarítunk meg, ugyanakkor a levegőszennyezés csökkentéséhez is hozzájárulunk.

Ha nincs kertünk, akkor is termeszthetünk fűszereket és salátának való növényeket az erkélyen vagy az ablakpárkányon. Ez semmibe sem kerül, és biztosak lehetünk abban, hogy amit eszünk, jóval egészségesebb a boltban kaphatónál.

Jó tudni! A gyömbértea természetes és biztonságos szer émelygés ellen.

Milyen előnyökkel jár?

A környezettudatos megoldások egyszerűbbé teszik az életünket, ráadásul jelentős összegeket takaríthatunk meg a bevásárláskor és a közüzemi számlákon. Minden egyes lépéssel teszünk valamit a környezetért is – legyen szó akár az energia- és a víztakarékosságról, a levegőszennyezés csökkentéséről vagy a lerakókba kerülő hulladék mennyiségének visszaszorításáról. A környezet védelme mindannyiunk érdeke.

Kevesek által ismert, meglepő tény például, hogy egy átlagos lakás levegője akár háromszor szennyezettebb lehet a külső levegőnél. Ennek fő oka a minden háztartásban megtalálható mesterséges tisztítószerek garmadája.

Valójában nincs is feltétlenül szükségünk ezekre a drága termékekre, amikor néhány sokoldalú, természetes alapanyagokból készített tisztító-szer ugyanolyan jól el tudja látni ezeket a feladatokat – ha ugyan nem jobban. Ha nem szívesen használunk vegyszereket az otthonunkban, de nem vagyunk biztosak benne, mi az, amit kerülnünk kell, érdemes összeállítanunk egy környezetbarát tisztítószerkészletet.

A kamrában biztosan van egy csomag szódabikarbónánk, amelyet csak főzéshez használunk, és nem is sejtjük, mennyi mindenben lehet a segítségünkre. Tisztíthatjuk vele a sütőt, az eldugult lefolyót, szagtalaníthatjuk a szőnyeget és a bútorkárpitokat, eltávolíthatjuk a foltokat az abroszból – sőt fogat is moshatunk vele! A környezetbarát tisztítószerkészlet egyik alapeleme, a szódabikarbóna olcsó, könnyen használható, természetes anyag, amely sem a levegőt, sem a vizeket nem károsítja.

Mit tehetünk?

Lépésről lépésre változtassunk szokásainkon. Amikor WC-papírt vásárolunk, olyat válasszunk, amely újrahasznosított, fehérítetlen papírból készül. Ha legközelebb kiég egy izzó, próbáljuk ki az alacsony fogyasztású kompakt fénycsövet! Van, amelyik 12 évig is kitart! így nem csupán a villanyszámlánkat csökkentjük, hanem az energia előállításához szükséges fosszilis tüzelőanyagok felhasználását is, amely a levegőszennyezés egyik fő okozója.

Jó tudni! A hordozható számítógépek gyártásához kevesebb alapanyag kell, és bár drágának tűnnek, akár 90 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint asztali társaik.

Sokat számít az is, ha megfontoltabb fogyasztókká válunk. A munkahelyen használatos eldobható pohár helyett vigyünk be magunknak egy saját csészét a kávéhoz, és ne gyarapítsuk napról napra az évente kidobott papír-, illetve műanyag poharak millióit.

Bevásárláskor ne kérjünk mű-anyag zacskót! Vegyünk inkább természetes alapanyagú szövetből vagy akár műszálból készült, állandó bevásárlószatyrot magunknak (sok környezetvédelmi civil szervezetnél beszerezhetők ilyenek). Ausztráliában például egy év alatt elképesztő mértékben, egymilliárd darabbal csökkent a műanyag szatyrok felhasználása, és néhány vidéki város immár „műanyagzacskó-mentesnek” nyilvánította magát. Tehát ha a zöldséges – szokás szerint – zacskóba csomagolná a nála vásárolt árut, kérjük meg, hogy ne tegye!

Adódnak jelentősebb kiadások is, amikor érdemes megfontolnunk, hogy megvásároljuk-e az adott terméket, és hogyan támogassuk a régi újrahasznosítását. Manapság sokan néhány évente vagy akár néhány havonta vesznek új mobiltelefont, s a régit egyszerűen kidobják. Ha a készülékek nem a veszélyes hulladékok befogadására tervezett lerakókba kerülnek, fennáll a lehetősége annak, hogy nikkel és más fémek kerülnek a talajba meg a talajvízbe. Ugyanakkor a telefonok több alkat¬része – például akkumulátoraik fém-tartalma beolvasztás után – újrahasznosítható. A mobiltelefon akkumulátorok szelektív gyűjtésére egyre több kereskedés, műszaki üzlet és iskola helyez ki tárolókat.

Így tehát mielőtt kidobnánk valamit – legyen az egy befőttesüveg vagy egy régi bútordarab -, gondoljuk meg, nem lehet-e valami másra használni, elajándékozni vagy leadni újrahasznosításra! Manapság már egyes veszélyes anyagokat tartalmazó termékek, például a nyomtató-patronok is újratölthetők. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdeklődjünk a települési hulladékkezelést végző közszolgáltatónál vagy az egyes hulladéktípusok kezelését koordináló szervezeteknél! Sok település lakói számára már elérhetők a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek, ami azért fontos, mert így lehetővé válik a hasznosítható hulladék újrafeldolgozása s a veszélyes anyagok biztonságos ártalmatlanítása. A szelektív hulladék¬gyűjtésről a Környezetvédelmi és Az ökológiai gazdálkodásból származó idényzöldségek és gyümölcsök roppant ízletesek, mert termesztésükhöz nem használnak ártalmas vegyszereket. Annak érdekében, hogy sokáig frissek maradjanak, ügyeljünk a megfelelő tárolásra: a fürtös paradicsom például tovább eláll, ha az egyes szemeket csak felhasználás előtt szedjük le a szárról.

Tipp: A háztartás energiafelhasználásának mintegy 30 százalékát a vízmelegítés teszi ki. Próbáljunk 40°C-os vízben mosni, s az eredmény nem marad el: sok pénzt takarítunk meg!

Korántsem mindegy, hogy milyen mosógépet használunk. Egy hagyományos, nem víztakarékos, felültöltős géppel akár 240 liter vizet is elpazarolhatunk egy-egy mosás alkalmával, míg a korszerű, elöltöltős gépek csak 100 litert fogyasztanak. Vízügyi Minisztérium honlapján, a www.kvvm.hu/szelektiv internetes oldalon is tájékozódhatunk.

Ha már magabiztosabbá váltunk a környezettudatos megoldások alkalmazásában, próbáljuk kiterjeszteni azokat! Bevásárláskor nézzük meg az egyes élelmiszerek címkéjét, nem tartalmaznak-e sokféle adalékanyagot, mert az azt jelzi, hogy nagy-mértékben feldolgozottak.

Csak egy példa: talán szeretünk reggelire valamilyen márkás pirított müzlit enni, és nem is sejtjük, hogy az eljárás során cukrot és zsírt adnak a termékhez. Amennyiben magunk pirítjuk a müzlit, nemcsak pénzt takaríthatunk meg, hanem azt is tudni fogjuk, mit eszünk, ráadásul a saját étrendi igényeinkhez igazíthatjuk az összetételét. Ha nagyobb mennyiségben vesszük meg a hozzávalókat, kevesebb csomagolóanyagot kell kidobnunk, vagyis kevesebb válik hulladékká.

Néhány fontos környezetvédelmi kérdés a mindennapi életünkre is kihat. Ha például olyan környéken élünk, ahol gyakori a vízkorlátozás, a takarékos vízhasználat fontos háztartási kérdés. Számos egyszerű megoldással korlátozhatjuk víz-fogyasztásunkat. Töltsünk meg például egy egyliteres műanyag palackot vízzel, és helyezzük a WC-tartályba – így minden lehúzásnál egy liter vizet takaríthatunk meg.

Amikor legközelebb mosógépet veszünk, válasszunk inkább elöltöltős modellt – ezek akár 60 százalékkal is kevesebb vizet fogyasztanak, mint felültöltős társaik. Ha a csöpögő csapot azonnal megjavítjuk, hetente akár 90 liter vizet is megtakaríthatunk. Sok egyéb módszerrel is gondoskodhatunk arról, hogy kevesebb vizet fogyasszunk otthonunkban: szereljünk fel víztakarékos zuhanyrózsát, vagy vásároljunk eső-vízgyűjtő tartályt!

Útmutató a környezettudatos életmódhoz

Ez a kötet átfogó kézikönyvként használható, s egyben az ötletek kimeríthetetlen tárháza is. A mindennapi élet valamennyi területét felöleli, legyen bár szó az egészségről, a szépségápolásról vagy éppen az autószerelésről. Statisztikák támasztják alá, hogy a kis változtatások is milyen sokat számítanak. Emellett a fontos környezetvédelmi kérdéseket bemutató részek segítenek abban, hogy elegendő ismerettel rendelkezzünk ahhoz, hogy helyes döntéseket hozhassunk.

A tiszta bőr és a csillogó haj az egészség és a vitalitás jele. A „Jó közérzet” című fejezet segítségével saját szépségápolási programot dolgozhatunk ki, házi kozmetikumok alkalmazásával. A masszázs és más természetes gyógymódok számos probléma kezelésére alkalmasak.

Okológiai gazdálkodásból származó termékek jelölése

Az Európai Unió előírásai szerint az ökológiai gazdálkodásból származó termékeken fel kell tüntetni a termelő felügyeletét ellátó ellenőrző szervezet nevét és kódszámát. (Például: Biokontroll Hungária Kht. HU-ÖKO-OI, Hungária Öko Garancia Kft. HU-ÖKO-02.) Ha tehát egy Magyarországon vásárolt élelmiszert – akár hazai, akár külföldi termékről van szó – ilyen felirattal láttak el, az azt jelenti, hogy a termék az ökológiai termesztés uniós és hazai szabályainak megfelelően készült, és szinte teljes mértékben a mesterséges összetevőket tartalmazó hagyományos növényvédő szerek és műtrágyák alkalmazása nélkül termesztették. Csak az ilyen termékeken tüntethető fel az egyik hazai ellenőrző szervezet által tervezett, illetve a hivatalos európai uniós logó is.