Padlóburkolatok

Szerszámok és eszközök a padlóburkoláshoz

Padlóburkolat készítésénél az általánosan használt alap szerszámkészlet­tel elboldogulhatunk, bár szükségünk lesz néhány speciális eszközre is. A drágább gépeket inkább kölcsönözni érdemes.

Általános szerszámok

Valószínűleg már van néhány szerszámunk (pl. univerzális kés, mérőszalag, csavarhúzók, kalapácsok, szeghúzó kalapács, fo­gó, ragasztószalag, ceruza, lemosható filc).

Ezt a szerszám­készletet a következő speciális szerszámokkal kell kiegészíteni:

Csapózsinór. A zsineg végén lévő kampót rögzítsük, majd húzzuk ki a zsineget és pattintsuk meg, így krétavonal kelet­kezik a padlón.

Szintező. A vízszintesek ellenőrzésére használjuk. Minél hosszabb, annál pontosabban lehet vele mérni; érdemes 1,2 m hosszú szintezőt vásárolni, vagy a rövidebb szintezőt vonalzóra fektetve használni.

Vonalzó. Használjunk 1 vagy 2 m hosszú vonalzót. Vásárol­hatunk skálabeosztású kész vonalzót, ezt azonban egy egye­nes faléccel is helyettesíthetjük.

Ácsderékszög. Két derékszögben egymáshoz rögzített vo­nalzó, amellyel ellenőrizhetjük és kimérhetjük a merőlege­seket.

Fogazott simító (glettvas) vagy ragasztófelhordó spakli.

A 3 mm-es fogazatú glettvassal a ragasztót hordjuk fel; a fo­gazott glettvasak többféle méretváltozatban kaphatóak, de a legjobban – kivéve, amikor különösen vékony ragasztóré­tegre van szükség – a 3 mm-es használható.

Festőhenger és ecset. A felületkezelő anyag és a vékony ragasztóréteg felhordásához átlagos festőhengert használjunk. Az ecset egyaránt alkalmas a felületkezelő anyag fugákba való felhordására és a szegélyek kezelésére használt anyagok fel­hordására.

Gumikalapács. A gumikalapáccsal megütögetett csempe erősebben beletapad a ragasztóba.

Bontóvéső. Kalapáccsal együtt téglák darabolására, régi padlóburkolat felszedésére használhatjuk.

Fugakereszt. A legtöbbször X alakú távtartó fugakeresztek műanyagból vagy gumiból készülnek; a fugák szélessége 2 mm és 1 cm között váltakozhat. A fugakereszteket a csem­pék sarkaihoz helyezzük, így egyenletes fugaszélességet kapunk. Saját magunk is készíthetünk távtartókat rétegelt lemezből vagy csomagolóanyagból. A fa távtartók tulajdon­képpen 1 cm-es ékek, amelyek a helyiség falai mentén je­lölik ki a fugák szélességét.

Szerszámok

További szerszámok

Az aljzat előkészítése

Feszítővas. Például régi burkolat felszedéséhez, szegélyléc, párnafák eltávolításához használhatjuk.

Burkolatkaparó. Régi burkolat eltávolítására használják.

Nedvességmérő. Ezzel a műszerrel ellenőrizhetjük a ned­vességtartalmat.

Vakolókanál. Az ágyazó- és a cementréteg elsimítására használják.

Speciális alávágó (v. ajtófélfa-bevágó) fűrész. Amennyiben az ajtószárnyból le kell vágni, a speciális alávágó fű­részt használjuk, amely egy különleges kézi elektromos fű­rész, de fém fűrésztárcsája és magasságilag állítható tárcsa­védője van, ezáltal precízebben lehet vele vágni.

További szerszámok

Hidegburkolatok fektetése

Hidegburkolatokhoz számtalanféle speciális szerszámot használnak.

Kőműves serpenyő (fándli), kőműveskanál és hegyes vakolókanál. Az első két eszközt a habarcs keverésére és felhordására használjuk. A hegyes vakolókanállal a fugákba juttatjuk be a habarcsot.

Fugázó simító vagy fugázó gumi. Ezzel az eszközzel a fu­gázóanyagot juttatjuk be a fugákba.

Kinyomópisztoly. A tömítőanyaggal töltött tartállyal kiegé­szített eszközzel a falszegélyek és különböző szaniterberendezések körüli hézagokat tehetjük vízhatlanná.

Rugalmas burkolatok

Linóleumvágó kés. A linóleum és egyéb, vastag rugalmas burkolóanyag vágására használt kés pengéje íves és erősebb, mint az univerzális késé. Azonban az univerzális késbe (snitzer) is tehetünk linóleum vágására alkalmas pengét.

Forrólevegős hegesztőpisztoly. A linóleumlemezek toldá­sába helyezett vékony csíkokat (hegesztőzsinór) lehet megol­vasztani vele. Használatához kellő gyakorlatra van szükség.

Henger. A hengerrel lesimítjuk a burkolatot, így eltávoznak alóla a levegőbuborékok és jobban beletapad a ragasztóba. Padlószőnyegekhez szintén használják. Használat előtt el­lenőrizzük, hogy tiszta-e a henger.

Fa padlóburkolatok

Finom fogú kézifűrész, körfűrész és lyukfűrész-fej. A fa és laminált burkolatokat finom, kemény fogú fűrésszel dara­boljuk. A munkát hordozható körfűrésszel gyorsabban elvé­gezhetjük. Az elektromos fúróba befogott lyukfűrésszel készít­hetjük el a csővezetékek helyét.

Ütőfa. A kalapáccsal finoman megütött ütőfával igazíthatjuk a helyükre a padlódeszkákat.

Szegbelövő gép. A szegeket ezzel juttatjuk be a deszkákba. Veszélyes eszköz, ezért óvatosan dolgozzunk vele.

Szegbeütő. A felület síkja alá ezzel süllyeszthetjük be a szegek fejét.

Parketta- és parkettaszél-csiszoló. A helyiség belsejében parkettacsiszolóval, a falak mentén parkettaszél-csiszolóval dolgozzunk. A gépbe durva, közepes vagy finom csiszolópa­pírt rögzítsünk, a padlódeszkák állapotától függően. Kézi csi­szoláshoz egy fadarab köré tekerjük a csiszolópapírt.

Padlószőnyegek fektetése

Lemezvágó olló. Fémszalagok méretre vágásához használjuk.

Tűzőgép. A padlószőnyeget a fa alátétdeszkázathoz tűző­géppel rögzítjük.

Szőnyegvágó olló. A hurkolt (buklé) szőnyegeket univer­zális kés helyett szőnyegvágó ollóval daraboljuk.

Speciális vasaló. A szőnyegek toldásához használjuk; ezzel olvasztjuk meg a szőnyeg toldásához használt illesztő szalag ragasztórétegét.

Térdfeszítő. A térdnek nekiszorított eszközzel feszítjük meg a szőnyegpadlót.

Beszorító spakli. A padlószőnyeget vagy a természetes ros­tokból készült burkolatokat ezzel az eszközzel szorítjuk be a szegélyszalagok és a fal közé.

Védőfelszerelés

A védőfelszerelésen soha ne takarékoskodjunk, mivel egyes szerszámok és munkafolyamatok veszélyesek le­hetnek. A következő biztonsági rendszabályokat mindig tartsuk be!

Erős gumikesztyűk. Ezekkel megvédhetjük a kezünket a ragasztótól, lakkoktól és felületkezelő anyagoktól.

Védőszemüveg. Megvédi a szemünket a szilánkoktól, amikor elektromos gépeket használunk vagy eltávolítjuk a régi csempeburkolatot.

Fülvédő. Elektromos gépek használatakor viseljük.

Porvédő maszk. Használatával elkerülhetjük, hogy port vagy mérgező gázokat lélegezzünk be fűrészeléskor vagy por alakú anyagok keverésénél.

Alapanyagok

Az újonnan vásárolt burkolóanyagokra általában garancia van, ez azonban érvényét veszti, amennyiben a burkolat lerakásakor nem tartották be a gyártó (pl. ragasztóanyagra vonatkozó) utasításait. Mindig a javasolt termékeket vegyük, és tartsuk be a dobozokon látható utasításokat!

Ebben a cikksorozatban is találunk útmutatást a különféle anyagok felhasználására (pl. a ragasztóréteg vastagságá­ról), azonban mindig meg kell győződnünk arról, hogy ezek összhangban vannak-e az általunk használt anyag gyártójának utasítá­saival. A szakkereskedésben segítséget kapunk ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelő termékeket. Nem biztos, hogy minden, a gyár­tó által ajánlott terméket be kell szereznünk, de mindig győződjünk meg róla, hogy a helyettesítő termékek megfelelőek-e.

Aljzat

Aljzatkiegyenlítő. Az aljzatbeton egyenetlenségeinek eltün­tetésére használják. Készre kevert por, csupán vizet kell hoz­zákeverni. Az aljzatkiegyenlítők általában önterülők, ezeket 3-10 mm vastagságban hordjuk fel. Mindig tartsuk be a gyártó utasításait, hogy megfelelő aljzatot kapjunk. Amennyi­ben az aljzatbetonra faburkolat vagy habalátétes padlósző­nyeg kerül, nincsen szükség kiegyenlítő rétegre, hacsak az aljzatbeton nincsen különösen rossz állapotban.

Rétegelt lemez. Fa alátétdeszkázat síkba hozásához és me­revítéséhez érdemes 6 mm vastag rétegelt lemezt használni; egyes esetekben azonban vastagabb, 2 cm-es lemezre van szükség. Fapadlók, habalátétes padlószőnyeg alatt nem mu­száj alkalmazni. Beépítés előtt kenjük át hígított PVA-ragasztóval. Helyettesíthetjük kültéri használatra alkalmas OSB-lappal.

Cement aljzatlemez. Akkor használjuk, amikor faaljzatra szeretnénk csempeburkolatot lerakni. A PVA-ragasztóval fe­lületkezelt rétegelt lemezhez hasonlóan stabil aljzatot képez; ugyanakkor ez utóbbi beépítése könnyebb. Magyarországon a szerelt, azaz könnyűszerkezetes aljzatok nem annyira elterjed­tek; célszerű ezeket is úsztatott szerkezetként elkészíteni. így viszont merevebbnek kell lenniük, ezért ezeket a lapokat (réte­gelt lemez, OSB, gipszrost stb.) feles eltolásban, két rétegben összeszerelve, ragasztva kell elkészíteni.

Habfólia alátét. Úsztatott fa vagy laminált padlóburkolat alá építjük be. Feladata az aljzat egyenetlenségeinek elsimítása, emellett rugalmassá és hosszabb élettartamúvá teszi a padlót

Polietilénfólia és folyékony fólia (kent szigetelés). Az aljzat vízszigetelésére, a burkolat a nedvességvédelmére alkalmazzuk.

Száraz esztrich. Keményrost (gipszrost) hátlapból és nagy sűrűségű, tömörített habból készülnek. Közvetlenül az aljzatra helyezzük; kemény és sík aljzatfelületet képez, és hő- és hang­szigetelő, ill. tűzvédő funkciója is van. Az egyes elemek lép­csős élképzésűek, átlapolással kapcsolódnak egymáshoz.

Padlószőnyeg-alátét. Általában poliuretánhabból, újrahasz­nosított poliuretánból, gumiból vagy textilből (filc) készül. Utóbbi lehet természetes vagy mesterséges anyagú: juta, szőr, nejlon, poliészter, polipropilén vagy akril. A gyártók folyama­tosan kísérleteznek az egyre kisebb sűrűségű változatokkal.

Ragasztó

Használatánál mindig tartsuk be a gyártó utasításait. A csem­peragasztók sokszor többféle kerámiatípushoz is használha­tók, a rugalmas burkolatokhoz viszont általában burkolattípu­sonként eltérő ragasztófajtákra van szükség. A különféle fa­burkolatokhoz és padlószőnyegekhez általában szintén spe­ciális ragasztóra van szükség. A ragasztóanyaggal kapcsolat­ban kérjünk tanácsot az építőanyag-kereskedésben; általában a ragasztó megválasztásánál az aljzat adottságait is figyelem­be kell venni. A ragasztót többféle változatban megvásárol­hatjuk, leginkább készre keverten érdemes beszerezni.

Ágyazóhabarcs

A téglaburkolatot, ill. egyes kerámiaburkolatokat habarcs­ágyazatba rakják. A por alakban kapható habarcskeverékhez adjunk vizet, amíg krémes állagú lesz. Csak hagyományos aljzatokhoz (cementesztrich, aljzatbeton) alkalmas.

Felületkezelés

A mázatlan kerámialapokat, illetve minden padlótípusnál a fugákat – amennyiben nem vízálló, rugalmas fugázóanyaggal dogozunk, bár ez viszonylag ritka – felületkezelni kell. Csak így tudjuk megvédeni ezeket az elszíneződéstől és vízhatlan­ná tenni. A szakkereskedésben kérjünk tanácsot, hogy milyen terméket használjunk. A rétegelt lemezt hígított PVA-ragasz­tóval (1 rész ragasztóhoz 2 rész vizet adjunk) vonjuk be be­építés előtt, így az vízhatlan lesz.

Fugázóanyag

A fugázóanyag a burkolólapok közeit tölti ki, így azok nem mozdulnak el, és homogén, vízhatlan felület jön létre. A leg­jobb fugázóanyagok rugalmasak és vízállóak. A fugázóanya­gok nagy színválasztékban kaphatók.

Tömítés

A burkolat és a fal, illetve a szaniterberendezések csatlakozá­sánál használjuk. A kinyomópisztolyba illeszthető tartályok­ban, nagy színválasztékban árulják.

Toldáshoz használt segédanyagok

A padlószőnyeget hőre lágyuló ragasztóval bekent szalaggal, a linóleumburkolatot hegesztőzsinórral toldjuk.

 

Padlószőnyeg-alátét és habalátét faburkolathoz

Padlószőnyeg-alátét és habalátét faburkolathoz