Padlófűtés

Hőszigetelő lapok és hővisszaverő alátétfólia (elektromos padlófűtéshez)

A hőszigetelő lapok nélkülözhetetlen elemei a padlófűtésnek, használatuk elkerülhetetlen a hőveszteség csökkentéséhez. A lapokat közvetlenül a helyiség vízszintes tartószerkezetét alkotó betonrétegre fektetjük. A betonrétegnek vagy szerelőbetonnak egy darabból kell állnia, és a teljes felületének simának kell lennie. Erre fektetjük a szigetelőlapokat. Fontos megjegyezni való, hogy hőszigetelő vakolat nem alkalmas a lapok összeköttetéséhez,  magas térfogat sűrűsége miatt.

A szigetelőlapokkal elfedjük az egész padlót, azokra a helyekre is fektetünk, ahová nem tervezünk fűtőszőnyeget vagy fűtőkábelt. A fűtéstől ugyanis a beton teljes felülete átmelegszik, ha nem szigetelnénk, akkor a hő távozna a nem szigetelt részeken, vagyis nagyobb hőveszteséggel kellene számolnunk.

A padlófűtés szigeteléséhez nem használhatunk bármilyen anyagból készült szigetelőlapokat, mivel az átlagos, egyszerű belső szigeteléshez használt polisztirénlapokat a fűtés károsítja, tönkreteszi. A padlófűtéshez extrudált és expandált polisztirénlapokat használunk hőszigetelésként. A merevített polisztirénből készült szigetelőlapok sűrűsége legalább 25 kg/m3.

A lapok lerakását a sarokban kezdjük, szorosan egymás mellé fektetve őket folytatjuk a padló teljes felületén. Olyan szorosra kell rakni, hogy a beton ne folyhasson közéjük. A beton beszivárgását a deszkák közti résbe tovább csökkentheti, ha falcolt lapokat használunk. Ezek vastagsága a lap szélén a felére csökken, ezzel lehetővé válik a lapok egymásba illesztése (31. ábra).

31. ábra. Egymásba illeszthető falcolt lapok

31. ábra. Egymásba illeszthető falcolt lapok

A szerelőcégek legalább 5 cm vastagságú szigetelést javasolnak. Vastagabb szigeteléssel tovább javíthatunk a helyiség hőszigetelésén, vagyis tovább csökkenthetjük a talajba jutó hő mennyiségét, javíthatjuk a fűtés hatékonyságát. A hőszigeteléssel ugyan nőnek a szerelési költségek, de csökkenthető a későbbi, üzemeltetési költség.

A költségek részlegesen csökkenthetők, ha kétrétegű szigetelést használunk, amelyből az egyik réteg egyszerű polisztirénlapokból, a másik pedig extrudált vagy expandált polisztirénlapokból áll. A felső réteg mindig extrudált polisztirénből készült lapokból álljon, mivel ez elviseli akár a 70 °C-os tartós hőmérsékletet is. Az alsó réteg állhat egyszerű polisztirénlapokból is.

A szerelőbetonra először szorosan egymás mellé lefektetjük az egyszerű polisztirénből készült lapokat, amelyek nem falcoltak. (32. ábra) Erre helyezzük az extrudált polisztirénből készült szigetelőlapokat úgy, hogy a két rétegezésben a lapok közti hézagok ne egymás felett, hanem eltolva legyenek. A felső rétegnek takarnia kell az alsó réteg lapjainak illesztését. A lapok lefektetésénél el kell kerülni, hogy a keresztrések alakuljanak ki. A felső, extrudált polisztirénből készült lapokból álló réteg felületének teljesen simának, minden kiemelkedésektől mentesnek kell lennie. Erre fektetjük a hővisszaverő alátétfóliát, majd a fűtőszőnyeget.

32. ábra. A szigetelőlapok fektetése

32. ábra. A szigetelőlapok fektetése

Hővisszaverő alátétfólia

A polisztirén hőszigetelő lapokat hővisszaverő alátétfóliával fedjük le. Ennek két feladata van: a fűtőszőnyegekből származó hőt felfelé irányítja a fűtött padlóréteg irányába, és egyben védi a hőtől az alatta lévő szigetelőlapokat.

A hővisszaverő alátétfóliát a felületének megmunkálása szerint két alapcsoportba osztjuk. Az olcsóbb típus felületét alumíniumréteg fedi. Ennek azonban az a hátránya, hogy a betonréteg felhordása után a betonban lévő cement és víz hatására az alumíniumréteg oxidálódhat. A vékony réteg a vegyi reakció hatására elpárolog és a hővisszaverő hatása jelentősen csökken.

A jobb minőségű hővisszaverő alátétfóliát is vékony alumínium borítja, de erre még felhordanak egy nagyon vékony, 0,02 mm vastagságú polietilénréteget, amelyet úgynevezett „üveghálóval” erősítenek meg, amelynek szemmérete 8×8 mm. A PET rövidítés a polisztertaftalátot jelöl, ami fémbevonatot jelent. Ennek a felületi megmunkálásnak köszönhetően az alumíniumréteg nem oldódik fel, sértetlen marad. A PET-fólia hővisszaverő képessége közel 77 %-os, ezzel jelentősen csökken a padlórétegen át a talajba jutó hő mennyisége, vagyis a hőveszteség. A PET-fólia alkalmazásával jelentősen, mintegy 30 %-kal csökken a fűtőrendszer szerelésének ideje.

33. ábra A hővisszaverő PET-fólia

33. ábra A hővisszaverő PET-fólia