Padlófűtés

A járófelület – elektromos padlófűtés

A padló legfelső rétegét nevezzük járófelületnek. Ezt sokféle anyagból készíthetjük, mindig szem előtt kell tartani azonban, hogy olyan anyagot válasszunk, amely jó hővezető. A padlófűtés által leadott hőmennyiséget ugyanis minél nagyobb mértékben a helyiségbe kell juttatni, ezért a szigetelőként működő anyagok alkalmazása hátrányos.

Nem megfelelő padlóburkoló tehát például a vastag vagy sűrű szövésű szőnyeg, mivel ezen keresztül nehezen jut át a hő. A padló felszínének hőmérséklete legfeljebb 27 °C lehet, ezt a megfelelő hőszabályozó berendezéssel érjük el.

Hőáteresztési tényező

A padlóburkolat anyagának tehát a lehető legnagyobb legyen a hőáteresztési, vagy másképpen a lehető legkisebb legyen a hőszigetelési együtthatója. Ezt figyelembe kell venni már a padlófűtés tervezésekor, olyan padlóburkoló anyagot kell választani, amelynek hőszigetelési együtthatója kisebb, mint 0,015 m2 x K/W (a DIN 1264 T3-as szabvány szerint). Megfelelő padlóburkoló anyag a padlócsempe, a faparketta, a hajópadló, a laminált parketta, a könnyű vékony szőnyegek.

Nagyon mutatós a faparkettával vagy a deszkával borított padló, az ilyen anyagból készült burkolat azonban nagyon jó minőségű kivitelezést igényel. A végső külalak azonban jelentősen javítja a helyiség esztétikáját. A fapadló esetében megkülönböztetünk vastagabb betonrétegre fektetett burkolatot, és a felújított, padlófűtésre fektetett padlóburkolatot, amelynek vastagsága mintegy 15 mm.

8. táblázat Az egyes padlóburkoló anyagok hőellenállása

A burkolóanyag fajtájaHőellenállás (m2 K/W)
Betonréteg0,01
Kerámialap0,01
PVC szőnyeg0,02
Mozaik - 8 mm vastagság0,045
Lamella - 10 mm vastagság0,05
Parketta - 20 mm vastagság0,1
Vékony szőnyeg0,075
Közepesen vastag szőnyeg0,01

A felső, járófelület lefektetése előtt jó, ha a helyiség levegőjének hőmérséklete és nedvességtartalma megegyezik a majdani klimatikus feltételekkel (mintegy 20 °C, 40-60 %-os nedvességtartalom). A hőtárolós vagy részelegesen hőtárolós padlófűtés esetében a fűtést naponta bekapcsoljuk, és megfelelően szellőztetünk, hogy a megfelelő feltételeket teremtsünk a padlóburkoláshoz. Ezzel a beton nedvességtartalma csökken. A padló felújítása során a fűtőszőnyeget száraz felületre fektetjük, ezáltal a nedvességtartalom csökkentésének nincs szerepe.

36. ábra A parkettaborítású padló keresztmetszete

36. ábra. A parkettaborítású padló keresztmetszete

A fa természetes építőanyag, ezért a nedvesség és a hő hatására zsugorodik és kitágul, sokkal nagyobb mértékben, mint a padlócsempe. A hőmérséklet-különbség okozta méretváltozás egyszerűen megelőzhető. A hajópadló deszkáihoz neoprénből készült lécet erősítünk, mely biztonságosan megakadályozza a deszkák szinte észrevehetetlen mozgását.

Textil padlószőnyeget csak akkor alkalmazzunk, ha ismerjük hőellenállását. A szőnyeget elég akár csak egyszerűen lefektetni a betonpadlóra, de le is lehet ragasztani azt. Ha a ragasztás mellett döntünk, semmiképpen se használjunk bitumenes ragasztókat. A szőnyeget teljes felületén le kell ragasztani, ügyeljünk arra, hogy sehol se feszüljön meg.