Padlófűtés

A szerelés folyamata – elektromos padlófűtésnél

A fűtőrendszer beszerelése során a fűtőszőnyeg gyártója által előírt módon járjunk el, tartsuk be a szerelési útmutatót.

A munka megkezdése előtt készítsük elő a fűtőrendszer valamennyi alkotóelemét, és ellenőrizzük, hogy megvan-e minden részük, és működőképesek-e. A szereléskor tartsuk be a szerelési útmutatóban előírtakat. Szerelési útmutatót minden fűtőszőnyeghez, fűtőfóliához mellékel a gyártó, ebben általában részletesen ismerteti a javasolt eljárást. Ha ezeket betartjuk, akkor munka közben nem ütközünk majd semmilyen akadályba, a munkafolyamat világos lesz.

Az elektromos fűtőrendszer szerelésének általános alapelvei:

 • a fűtőszőnyegeket csak, mint az épület szilárdan beépített, mozdíthatatlan részét lehet alkalmazni. Csak ideiglenes rögzítésnek számít, ha a fűtőkábelt textilszőnyeghez ragasztjuk, vagy hozzávarrjuk;
 • a fűtőszőnyeget nem szabad rövidíteni, az igényeknek megfelelően csak a hidegvégeket kurtíthatjuk meg. A fűtőkört és a hidegvéget összekötő csatlakozást nem szabad meghajlítani;
 • a szereléskor, a kábel lefektetésekor be kell tartani azt az alapelvet, hogy a hajlítás sugara nem lehet kisebb a fűtőkábel átmérőjének négyszeresénél;
 • a fűtőszőnyeget nem érheti 70 °C-nál nagyobb hőhatás;
 • ha a padlófűtést 20 m2-nél nagyobb alapterületű, vagy 7 m-nél hosszabb átlójú helyiségbe szereljük, akkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a padló hőtágulását, vagyis meg kell szakítani dilatációs hézaggal. A fűtőszőnyeg nem keresztezheti, fedheti dilatációs hézagot, az összekötő vezetékek, amelyek nem fűtőkábelek, átvezethetők a dilatációs hézagon, de csak védőcsőben.
  Ugyancsak védőcsövekben kell vezetni a padlóból a falakba húzott kábeleket (a hidegvégeket, a hőmérséklet-érzékelő vezetékét) is, hogy a fűtés hatására kitáguló padló ne tegyen kárt benne, a fal és a padló közti dilatációs hézag szabadon elláthassa funkcióját, lehetővé tegye a padló szabad tágulását;
 • a kerületi tágulás hatásának kiküszöbölésére a szegélycsempe és a padlócsempe közé speciális dilatációs lécet kell fektetni. Ha ilyen nincs, akkor a dilatációs hézagot rugalmas szilikon tömítőanyaggal kell kitölteni;
 • a fűtőszőnyeg és a fal között legalább 5 cm-es hézagot kell hagyni;
 • a fűtőszőnyeget nem szabad berendezési tárgyak – például fürdőkád, zuhanyozósarok, WC – vagy bútorok alá fektetni, ezek ugyanis gátolják a levegő szabad áramlását;
 • a szerelést úgy kell elvégezni, hogy a fűtőszőnyeg vagy a fűtőszőnyegek lekapcsolhatok, legyenek a fűtőkörről;
 • a fűtőszőnyegek lefektetése előtt és után is ellenőrizni kell a fűtőkör elektromos ellenállását. Az értékeket, melyeknek egyezniük kell a gyárilag előírt értékekkel, be kell jegyezni a garancialevélbe.

39. ábra. Műanyag elosztószekrény

39. ábra. Műanyag elosztószekrény

A padlófűtés beszerelése előtt el kell helyezni a fűtőkör biztosítóját a biztosítószekrényben, hogy tudjuk, hová kell vezetni a csatlakozókábeleket. (39. ábra) Az elosztószekrényt szilárdan befalazzuk úgy, hogy alatta legyen elég hely a fűtőkábel csatlakozóvezetékének bekötésére. A szekrény alatt a falba műanyag védőcsövet, úgynevezett gégecsövet kell beszerelni, a csatlakozóvezetéket ezen át kell vezetni. Ezeket a munkákat – az elosztószekrény beszerelését, a gégecső elhelyezését stb. – még a padlófűtés szerelésének megkezdése előtt el kell végezni.

Példa: Hogyan szereljük be a padlófűtést családi házba A példában egy kisebb családi ház hozzáépített részének a padlófűtés-szerelését mutatjuk be. A feladatunk a legnagyobb helyiség padlófűtésének megtervezése és beszerelése; a szoba nappaliként szolgál majd. A méretei is ezt igazolják: 3,5 x 10,5 m, vagyis alapterülete 36,75 m2. A kiválasztott fűtőszőnyeg mérete 240 x 600 cm, a szőnyeggel nem fűtött felületekre kerülnek a bútorok.

A melléképület, amelyben a nappali van, 2005-ben épült, jó a hőszigetelése. Mintegy 100 m3-t kell kifűteni, a hőveszteség nem egészen 2000 W. A helyiségbe 2200 W teljesítményű fűtőszőnyeget választottunk, a tartalék hőteljesítmény biztosítja, hogy a különlegesen hideg téli napokon, amelyek hazánkban előfordulnak is kellemes meleget tudjon adni.

Az elektromos fűtőszőnyegekkel működő padlófűtés beszerelésének egyes lépései:

 1. A padló előkészítése: A falak már korábban elkészültek, beépítettük az ajtókereteket is, az építési munkálatok többségét már befejeztük. A padló felületének tisztának kell lennie. Előbb vésővel eltávolítjuk a kitüremkedéseket és az éles sarkakat, majd alaposan felsöpörjük a helyiséget.
 2. A vízszigetelés elkészítése: Vízszigetelést csak az új épületeknél kell beszerelni. A kész épületek esetében, ahol a közvetlen rendszerű padlófűtést a már kész padlóra telepítjük, a vízszigeteléssel nem kell foglalkozni, azt már az építkezés során bizonyára elhelyezték. Az új épületek esetében a külső falak alá vízszigetelő lemezt fektetnek. A vízszigetelés elkészítéseEhhez kapcsolódik a helyiségek vízszigetelő rétege, a teljes padlófelület alá vízszigetelő lemez kerül. A lemezeket egymáshoz olvasztjuk, az egymás mellett vagy akár egymást fedve elhelyezett lemezek nem biztosítják a tökéletes szigetelést a padló teljes felületén. A vízszigeteléshez jó minőségű anyagból készült, szilárd szigetelőlemezt használunk
 3. A hőtágulási, dilatációs szalag rögzítése: A helyiség falainak tövébe hőtágulási szalagot helyezünk el. A szalagot a gyártó öntapadó csíkkal látja el, ennek a csíknak a borítását eltávolítjuk, és a szalagot felragasztjuk a falra. A szalag teljes felületét felragasztjuk a falra, a7 felesleges részeket később vágjuk le. Ha a padló felülete nagyobb, mint 20 m2 vagy helyiség átlója hosszabb, mint 7 m, akkor a helyiség közepén is ki kell alakítani dilatációs rést.
 4. A hőszigetelő lapok lerakása: A fűtőszőnyegek alá jó minőségű anyagból készült hőszigetelő lapokat kell lerakni. A szigeteléshez extrudált és expandált polisztirénlapokat használunk. A merev polisztirénből készült szigetelőlapok sűrűsége legalább 25 kg/m3. Szigetelni kell a padlónak azt a részét is, melyre nem terítünk fűtőszőnyeget, de erre e felületre nem kell drága, extrudált polisztirénből készült lapokat teríteni, elég, ha egyszerű, fehér polisztirén szigetelést használunk, amelyek háromszor olcsóbbak a másik típusú szigetelőanyagnál. A fehér polisztirénszigetelést a helyiség bal oldalán és a hátsó falnál lévő fehér csík jelzi. A szigetelőlapokat szorosan egymás mellé kell fektetni, hogy ne legyen közöttük hézag, amely hőhídat alakíthat ki. A jobb szigeteléshez falcolt polisztirén lapokat használunk, melyek pontosabban illeszkednek, és fedik a lapok közti réseket.
 5. Hővisszaverő alátétfólia leterítése: Ezt a fóliát a polisztirén hőszigetelő lapokra terítjük. A példában jó minőségű, 3 mm vastag PET-fóliát használunk. A fólia használata jelentősen növeli a padlófűtés hatékonyságát, mert a rásugárzó hő 77 %-át visszaveri a felette lévő padlórétegbe.Hővisszaverő alátétfólia leterítése A felhasznált fólia 100 cm széles, a helyiség hőszigeteléséhez a megfelelő szélességűre kellett vágni. Az egyes szalagokat speciális, erre e célra gyártott ragasztószalaggal rögzítettük egymáshoz.
 6. A fűtőszőnyegek elhelyezése: A helyiségben 2200 W-os teljesítményű fűtőszőnyeget építünk be, amelyet a hővisszaverő alátétfóliára terítünk. A fűtőszőnyeg, amelyet a tervrajz szerint fektetünk le, összesen négy mezőre oszlik. A szőnyeg teljes szélessége 240 cm, a három mező 50 cm széles, a negyedik 90 cm szélességű. A fűtőszőnyegek elhelyezéseValamennyi hossza 6 m. A szőnyeg téglalap alakú, nem kell alakítani a helyiség alaprajzához, nem kell kitérni a berendezési tárgyak és a bútorok elhelyezése miatt sem. A bútor elhelyezésére lesz elég hely. A fűtőszőnyeget a külső faltól 6 cm-re fektetjük, a többi faltól való távolsága közel 1 m, néhol több mint 1 m, amely bőven elég a szekrények, bútorok és egyéb berendezési tárgyak elhelyezésére. A fűtőszőnyegek elhelyezéseA szőnyeg méreteiről, elhelyezéséről – a falaktól való távolság pontos bejelölésével – készítsünk pontos rajzot, még mielőtt ráterítenénk a betonréteget.
 7. A futószőnyeg lebetonozása: A betont közvetlenül a fűtőszőnyegre terítjük, ez utóbbit az alatta lévő hővisszaverő alátétfóliához és a hőszigetelő lapokhoz rögzítünk. A padló felülete és a réteg vastagsága alapján kiszámított mennyiségű betont a leírtaknak megfelelően készítjük el. A futószőnyeg lebetonozásaA betonozás megkezdése előtt le kell fektetni a réteg magasságát szabályozó léceket, betonozás közben ezekhez igazítjuk a magasságot. A futószőnyeg lebetonozásaAz egész folyamatot úgy kell megtervezni, hogy a betonozást végző személy el tudja hagyni a helyiséget anélkül, hogy a friss betont összetaposná.
 8. Az elektromos ellenállás mérése: A fűtőszőnyeg lefektetése előtt és után ellenőrizni kell az elektromos ellenállást. Ennek pontos értékét a gyártó ohmokban feltünteti a fűtőszőnyeg szállítási levelén. Az elektromos ellenállás méréseAz ellenállásméréssel megállapított valós értéket bejegyezzük a jótállási levélbe, ez a feltétele annak, hogy az esetleges meghibásodás esetén élhessünk reklamációs jogunkkal. Az ellenállás mérésére többféle mérőműszert használhatunk. A mérőműszer a szaküzletekben beszerezhető.
 9. A dilatációs vagy hőtágulási szalag felesleges részének eltávolítása: A betonréteget óvatosan, egészen a falak tövében elhelyezett dilatációs szalagig terítjük. A szalagot úgy helyezzük el, hogy felső pereme a betonréteg pereme felett legyen, ezzel megakadályozzuk, hogy a beton befolyjon a szalag mögé. A betonozás befejezése és a beton megszilárdulása után a szalag túlnyúló részét eltávolítjuk, úgy vágjuk le, hogy a betonréteggel egy szintben végződjön. Az elektromos ellenállás méréseAz eltávolítást segíti, hogy a gyártók a dilatációs szalagot perforálják, ezek mentén a felesleges részt könnyen letéphetjük.
 10. A szegélyléc felragasztása: Miután a dilatációs szalagot egy szintbe hoztuk a betonréteggel, felszínével, rögzíthetjük a szegélylécet. Ilyen szegélylécet alkalmaznak a panellakások többségében. Az építtető meghatározhatja a léc színét, mivel ennek felső része látszani fog a padlóburkolat lerakása után is. A lécet a helyiséget övező falak mind egyikére felragasztjuk, a ragasztáshoz megfelelő, speciális ragasztót használunk. Ragasztó általában kapható minden üzletben, ahol szegélylécet is árusítanak.
 11. A járófelület kialakítása: A járófelület fajtáját, a megfelelő padlóburkoló anyagot az építtető választja meg. A példánkban könnyű, vékony szőnyeggel fedtük a betonréteget. A padlóburkolat kiválasztása során figyelembe vettük a szőnyeg jó hőáteresztő képességét és azt, hogy a helyiségnek szép külsőt kölcsönöz.