Padlófűtés

Elektromos áramkör és a biztosítók, vezérlés – elektromos padlófűtés

Az elektromos padlófűtésre külön előírások, szabványok vonatkoznak. A megfelelő vezetékek, biztosítók és ezek helyes bekötése előfeltétele a biztonságos és gazdaságos üzemeltetésnek. Az elektromos áramkör vezetékeinek bekötését, az egész áramkör elkészítését csak megfelelő képesítéssel, engedéllyel rendelkező szakember végezheti. Ezt a munkát általában villanyszerelők vagy más szakemberek végzik, akik alkalmassági vizsgát tettek.

37. ábra. A padlófűtés elektromos áramköre kombinált termosztáttal

 37. ábra. A padlófűtés elektromos áramköre kombinált termosztáttal

Minden elektromos fűtőszőnyeg, fólia vagy fűtőkábel önálló áramkört képez, valamennyit 230 V-os feszültségű hálózatra kell rákapcsolni. A fűtőszőnyeg teljesítménye határozza meg a biztosítók erősségét. Ha a fűtőszőnyeg 2500 W teljesítményű, akkor az elektromos áramkörön 2500: 230 = 11 A áram folyik majd. Ebben az esetben elég 16 A-es biztosítót használni. A biztosítót a többi elektromos áramkör biztosítójával együtt a biztosítószekrényben helyezzük el, amelyet elektromos elosztónak is hívnak. A bevezető kábelt a biztosító érték adja meg, amely ebben az esetben 16 A-es. A megfelelő kábel ebben az esetben a 3 x 2,5 mm2.

Az elektromos áramkör része egy állandó ellenállású vezeték, a csatlakozókábel, biztosítók és a hőmérséklet-szabályozó. A hőmérséklet-szabályozó része a hőmérséklet-érzékelő.

Figyelem!

Az elektromos padlófűtést külön áramkörbe kell kapcsolni, külön biztosítóval.

Minden fűtőkör külön biztosítót igényel, amelynek értékeit, tulajdonságait az átfolyó áram erőssége határozza meg. Az elektromos fűtés biztonságos üzemeltetése miatt a családi házban háromfázisos áramkört kell létesíteni. Ez lehetővé teszi, hogy minden fűtőkört más fázisra kössünk, ami indokolt is, mivel az elektromos padlófűtés jelentősen leterheli a vezetékeket. Ez a megoldás biztosítja a ház elektromos rendszerének egyenletes megterhelését.

A közepes méretű családi házak elektromos elosztószekrényében akár 12 önálló biztosító is elhelyezhető. Az egy lakószinten elhelyezett valamennyi fűtőszőnyeg számára külön biztosítót kell beiktatni a hálózatba. Egy elosztószekrénybe tehát akár 3 biztosító is kerülhet, amely a padlófűtés áramköreit biztosítja, a többi biztosító az elektromos hálózat többi részét – világítás, más elektromos fogyasztók stb. – védi. Az elosztószekrényt a falba építjük, a padlótól 50-180 cm magasságban.

A fűtőrendszer vezérlése

A vezérlés célja a fűtőrendszer ki és bekapcsolása a beállított, kívánt hőmérsékletnek megfelelően. A padlófűtés vezérlése többféle lehet, a hőmérséklet szabályozása többfajta berendezéssel is megoldható. A vezérlőket a hőmérséklet-érzékelők száma szerint két csoportra osztjuk. Az első csoportba tartoznak azok a vezérlők, amelyek a fűtőrendszert a szobahőmérséklet alapján kapcsolják ki és be, a másik típus a fűtést a padló hőmérséklete alapján szabályozza.

Kombinált rendszerű vezérlés

Napjainkban a hőmérséklet legtökéletesebb szabályozását az úgynevezett kombinált rendszerű vezérlőberendezés jelenti, amely egyesíti az előbbi két típus előnyeit. Ebben a rendszerben két hőmérséklet-érzékelő van felszerelve, az egyiket egy hőszondába helyezve a padlóba betonozzuk. Ez a szonda henger alakú, átmérője körülbelül 1 cm, hossza 3 cm, feladata a padló hőmérsékletének mérése. Vezetékkel kapcsolódik egy termosztáthoz. A szonda nem közvetlenül a betonba kerül, előtte egy vékony falú, 16 mm átmérőjű, hajlékony műanyag csőbe, úgynevezett gégecsőbe tesszük.

A másik hőmérséklet-érzékelő közvetlenül a termosztátba van beépítve, ez a szobahőmérsékletet méri. A kombinált termosztát két funkciót is ellát, két szempontból is biztosítja a fűtőrendszert: megakadályozza, hogy a szoba túlmelegedjen, de egyben védi a fűtőkábeleket is a túlmelegedéstől. A termosztátban lévő szonda kikapcsolja a fűtést, ha a szoba hőmérséklete eléri a beállított szintet. A padlóban lévő hőmérséklet-érzékelő például akkor jut feladathoz, ha a szobában sokáig nem fűtöttek, és a padló nagyon lehűlt.

Ebben az esetben nagyon sokáig kell fűteni, hogy a padló, és vele együtt a szoba is felmelegedjen, ilyenkor előfordulhat, hogy a fűtőkábel túlmelegszik. A padlóban elhelyezett szonda ekkor kikapcsolja a fűtést, és csak akkor kapcsolja újra, ha már nem fenyeget a kábel túlmelegedése.

38. ábra. Kombinált üzemmódú termosztát

38. ábra. Kombinált üzemmódú termosztát