Penészmentesítés tudástár

Penészmentesítés, szellőztetés helyesen

Mint előző cikkünkből már megtudhatta, nem csak a szigetelés és a nyílászárók hiányosságain keresztül jut levegő a lakásba, hanem természetesen a legegyszerűbb módon, szellőztetéssel. De mégis hogyan szellőztesse át a helyiségeket hatékonyan és gyorsan? Hogyan tudja helyesen elvégezni a penészmentesítést? Jelen cikkünkben erre keressük a választ.

Ajánlott a kereszt szellőztetés!
Ajánlott a kereszt szellőztetés!

Legjobb a keresztszellőztetés!

Célszerű naponta több alkalommal, öt-tíz percen keresztül, több ablakot kinyitva szellőztetni, ekkor cserélődik ki a leggyorsabban a levegő, és távozik a nedvesség. Abban az esetben, ha nem tartózkodik otthon napközben, érdemes résnyire nyitvahagyni egy ablakot – természetesen a biztonsági szempontok figyelembe vételével.

A kifogástalan szigetelés nem mindig előny, ugyanis az újépítésű ingatlanok esetében a természetes módszerrel nem lehet a helyiségek páratartalmát a megfelelő szintre csökkenteni. Ekkor ajánlatos másként megoldani ezt, mégpedig mechanikus szellőztető segítségével.

Milyen lehetőségei vannak a mechanikus szellőztetésre?

Azokba a helyiségekbe, melyek folyamatosan magas nedvességtartalommal rendelkeznek, ajánlottak a nedvességérzékelővel ellátott ventillátorok. A levegő ki-, és bevezető rendszerek hővisszanyeréssel az egész ingatlanban kialakításra kerülhetnek, s korszerű megoldást jelentenek a levegőztetésre, arról nem is beszélve, hogy értéknövelő hatással is bírnak az energiatakarékosság miatt.

Nézzük most az egyes helyiségeket aszerint, hogy mennyi pára képződik, és annak eltüntetésére milyen módszereket választanak leggyakrabban az ingatlantulajdonosok!

Fürdőszobában a penészesedés kockázata nagyobb!
Fürdőszobában a penészesedés kockázata nagyobb!

Fürdőszoba – kiemelten fontos a szellőztetés!

A fürdőszoba otthonunk azon helyisége, ahol folyamatosan magas a páratartalom. A zuhanyozás, fürdés, a mosás, a nedves törölközők mind-mind nedvességgel töltik fel a levegőt, ezért rendkívül fontos, hogy sokat szellőztessen itt. Sajnos sok fürdőszobában csak egészen pici ablak található, vagy még az sem, ilyenkor érdemes mechanikus szellőztetőt beszerelni, mely páratartalom érzékelővel van felszerelve, és automatikusan bekapcsol.

Konyha – válassza a szagelszívót!

Nem csak az elhasznált levegő, hanem a főzés során keletkezett nedvesség is távozik a konyhából a szagelszívón keresztül. A légárammal ellátott változatokról azonban fontos tudnia, hogy nem alkalmasak a konyha nedvességtartalmának csökkentésére.

Hideg helyiségek

Azokban a helyiségekben is fontos a rendszeres szellőztetés, ahol alacsonyabb hőmérséklet uralkodik, ugyanis ezeket tipikusan más, melegebb helyiségekből fűtjük, aminek hatására páralecsapódás keletkezhet.

Amennyiben több napig távol tartózkodik otthonától, javasolt legalább a belső ajtókat nyitva hagyni, így a nedvesebb helyiségnek számító konyhából és fürdőszobából a páratartalom el tud oszlani az egész lakásban. Következő cikkünkben igyekszünk megismertetni azokkal a légtechnikai berendezésekkel, melyek alkalmasak lehetnek a felesleges pára otthonából való eltávolítására.

A szellőztetés fontossága, szigetelés

Hiányos hőszigetelés penészesedést okozhat
Hiányos hőszigetelés penészesedést okozhat

Hiányos szigetelések

Elsőként mindannyian – jogosan – az ablakokon, ajtókon keresztüli szellőztetésre gondolunk, de a nyílászárók csukott állapota mellett is lehetséges, hogy légmozgást tapasztalható. Ennek oka a megfelelő szigetelés hiánya. Nem csak a rosszul záródó, elavult ajtókra, ablakokra gondolunk, hanem az épület külső burkolatára is.

Lehet probléma a megfelelő szigetelés?

Újépítésű ingatlanoknál a nyílászárók, valamint a homlokzat is jobban, hatékonyabban szigeteltek, ami a falak melegsége miatt rendkívül lényeges. Hátránya is van azonban ennek, mégpedig a természetes levegőcsere csökkenésével nő a helyiségek nedvessége. Ebben az esetben a nedvesség forrásának megszüntetése, vagy az ablakokon keresztüli, illetve mesterséges úton történő szellőztetés megvalósításával érhető el, hogy ne legyen otthonában folyamatosan jelen a penész képződéséhez fontos magas páratartalom.

Páralecsapódás ablakon penészesedést okozhat!
Páralecsapódás ablakon penészesedést okozhat!

Figyeljen a páralecsapódásokra!

Problémát okozhat a falak és az ablakok eltérő szigeteltsége is. Az ablakon megjelenő páralecsapódás egyértelmű jele annak, hogy vagy a szellőztetési szokásokon kellene változtatni, vagy a fűtést hatékonyabbá tenni. Más a helyzet akkor ha az ablakok jól zárnak, de a falak szigetelése nem megfelelő, ennek felismerése ugyanis nem könnyű. Szakemberek azt szokták javasolni, hogy a kifogástalanul záró ablakok mellett célszerű egy kisméretű, ám rosszul szigetelt ablakot meghagyni, melyen tökéletesen nyomonkövethető a lecsapódó nedvesség. Ebből egyértelműen tudhatja, hogy valami nem megfelelően működik az épület levegőztetésével kapcsolatban.

Azzal, ha tisztában van az otthonában tapasztalható jelenségek okával, már sokat tehet azok megfelelő mederbe tereléséért. A továbbiakban szeretnénk segítséget nyújtani ahhoz, hogy miként célszerű helyesen szellőztetni ahhoz, hogy a penészgombának még hírét se ismerje az egyes helyiségekben.