Penészmentesítés tudástár

Penészmentesítés szellőztetéssel, fűtéssel

Mint már szóltunk róla, az épület kialakítása rendkívül fontosnak bizonyul a penészesedés megelőzésének érdekében, de hasonlóképp jelentős szerep jut a mindennapi használat során az odafigyelésnek, illetve ha már kialakult a probléma akkor a megfelelő penészmentesítési módszernek. Lássuk most, hogyan tehet annak érdekében, hogy a nedvesség szempontjából kritikus helyiségekben minél alacsonyabb legyen a penészgombák fejlődéséhez szükséges páratartalom!

Gondoskodjon a hőszállításról!

Szellőztetéssel, és a fűtés megfelelő módjával az épület páratartalma kiválóan szabályozható. A mindennapok során érdemes arra törekedni, hogy a levegő páratartalma ne haladja meg túl hosszú időn keresztül a 65-70 százalékot. Az emberek folyadékleadása, a főzés és a mosás olyan tevékenységek, melyek jelentősen képesek megnövelni a páratartalmat, így ettől rendszeres szellőztetéssel javasolt megszabadulni.

Fontos tudnia, hogy a levegő lehetséges víztartalma a hőmérséklettel együtt növekszik, vagyis a meleg levegő több párát képes tartalmazni, mint a hideg. Ezért van az, hogy amikor kiszellőztetünk, a hideg külső levegő a beltérbe jutva felveszi a nedvességet amíg felmelegszik, majd a szellőztetés során az távozik is a lakásból. Minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet, annál több nedvességet tudunk a szellőztetéssel a helyiségekből kiszállítani.

Hogyan keletkezik vízgőz a lakásban?

A leginkább érintett helyiségeknek a konyha, a fürdőszoba, a toalett számítanak, de egyéb területeken is keletkezhet pára. A főzéssel, nedves tisztítással, zuhanyozással, mosógép használattal, a ruhák szárításával kerül a legtöbb vízgőz a levegőbe, de a lakásban tartózkodó személyek, valamint a növények is hozzájárulnak a pára keletkezéséhez. Egy háromszemélyes háztartásban naponta körülbeül 10 kg víz válik szabaddá, melynek elszállításáról mindenképpen gondoskodni ajánlott. Ehhez a mennyiséghez legalább hétszer szükséges szellőztetni, de az sem mindegy, miként teszi ezt.

Rendszeres szellőztetés javasolt!
Rendszeres szellőztetés javasolt!

Hogyan célszerű szellőztetni?

Bukóra állított ablaknál a legkevésbé megoldott a légcsere, ellenben a teljesen nyitva tartott ablakkal szemben akár kétszeres hatékonyságot is elérhetünk, ha keresztirányú szellőztetés mellett döntünk.

Ajánlott a kereszt-szellőztetés!
Ajánlott a kereszt-szellőztetés!

A páralecsapódás a penészgomba melegágya!

Amikor meleg, vízzel teli levegő kerül lehűtésre, abból páralecsapódás keletkezik. Ebből kifolyólag világosan látható, hogy a hideg falfelületeken miért jön létre a jelenség, mely kitűnő körülményeket teremt a penészgomba megjelenésének. Ha tehát az építkezés során nem valósult meg a külső falak megfelelő szigetelése, vagy hőhidak formájában építési hibák kerültek elkövetésre, úgy a falak hidegek maradnak, s ezzel megnő a páralecsapódás veszélye. Ilyen esetekben javasolt a bútorokat, polcokat legalább tíz centiméternyire elhelyezni a falaktól.

Penészesedés pincében - nyáron ki kell szárítani!
Penészesedés pincében – nyáron ki kell szárítani!

Mi a helyzet a pincével?

E helyiségekben még nyáron is alacsony a hőmérséklet, ám a külső levegő magas nedvességtartalma miatt szellőztetéssel nem megoldható a pince kiszárítása. Az általánosan elterjedt szokás szerint az ingatlantulajdonosok beletörődnek a penész megjelenésébe, ám még ha így is történik, fontos, hogy a penészgombával fertőzött terület ne kerülhessen közvetlen kapcsolatba a lakótérrel, hiszen az már káros lehet az ott tartózkodók egészségére. Jobb hőszigeteléssel, vagy a pince fűtésével megakadályozható lenne a penészesedés.Részletes információt a pince helyiségek penészmentesítésről itt talál >>

Az tehát egyértelmű, hogy a szellőztetés rendkívül fontos. De miként is valósítható meg a legkönnyebben? Ha szeretne többet megtudni az épületek levegőcseréjének lehetséges módjairól, tartson velünk következő cikkünkben is!