Penészmentesítés tudástár

Légtechnikai berendezések a páramentesítésért – A dohos szag okai!

Előzőleg már esett szó arról, hogy a szellőztetést többféle módon megoldhatjuk otthonunkban. A megfelelően szigetelt helyiségek esetében célszerű a hagyományos szellőztetés mellett légtechnikai berendezések beszereltetésével is gondoskodni arról, hogy a penészgombák biztosan ne jelenthessenek meg a magas nedvességtartalom miatt. Ezek attól függetlenül gondoskodnak a levegőcseréről, hogy kint milyen időjárás uralkodik.

Légtechnika a penészmentesítésért
Légtechnika a penészmentesítésért

Hővisszanyerős rendszer, vagy klíma?

A korábbiakban már említett hővisszanyerő levegő be-, és kivezető rendszerek egyszerű megoldást kínálnak a problémára. A lakókörnyezetben alkalmazott berendezések szellőztető és fűtési funkcióval ellátottak, s emellett lehetővé teszik a levegőben levő szennyeződések és páratartalom épületből való eltávolítását.

Légcserélő a penészmentességért
Légcserélő a penészmentességért

A hűtésre és nedvesítésre alkalmas klímaberendezések magas páratartalmú területeken működnek, de rendszeres karbantartásukra higiéniai okok miatt mindenképpen ügyelni kell. A szűrők cseréje, a gyűjtőteknőben összegyűlt víz leengedése, cserélése olyan teendők, melyekre feltétlenül oda kell figyelni.

Ha tehát légtechnikai berendezések kerülnek beszerelésre, a velük kapcsolatos feladatok nem érnek véget a vásárlással, ugyanis a megfelelő, és főleg higiénikus működés megköveteli a karbantartást, tisztítást. Következő írásunkban bemutatjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a lakásban már kialakult penészgombák állapotfelmérésére. Tartson velünk továbbra is!
Előzőleg megismertettük az olvasót a levegőcserére alkalmas berendezésekkel, most pedig szeretnénk segítséget nyújtani mindazoknak, akik attól tartanak, penészgomba jelent meg otthonukban. Lássuk, mi mindenre jó a penészgomba kifejlődésének állapotfelmérése!

Dohos szag, sötét foltok a falakon, berendezési tárgyakon, nedvesség egyes falrészeken – ezek a jelek mind arra utalnak, hogy az Ön otthonában bizony már megjelent a penészgomba. A szabad szemmel is jól látható penész kapcsán érdemes tisztában lenni azzal, hogy építési hiányosságokra vezethető-e vissza a probléma, vagy a lakás használójának mindennapi tevékenysége okozta a bajt.

Penészgomba vizsgálata
Penészgomba vizsgálata

Hogyan zajlik a penészgomba vizsgálat?

Elsősorban fontos megismerni a levegő páratartalmát, a hőmérsékletet, de nem mindegy az sem, milyen szellőztetési szokások jellemzőek a lakás használójára. Akár kevés penészgomba esetében is tapasztalható már szaguk, és okozhatnak egészségügyi problémákat. Az egyértelműen észlelhető építési hiányosságok szintén alátámaszthatják a penészesedés kialakulását.

Penész épületfizikai vizsgálata
Penész épületfizikai vizsgálata

A penészgombák számára lényeges keretfeltételek megléte esetén fényt kell deríteni arra a szakembereknek, hogy hányféle gombaforrás található meg a helyiségben, majd ezt követően jöhet a penésszel érintett anyag, valamint a levegő penészgomba vizsgálata.

Fontos, hogy a felsorolt vizsgálatokat olyan profira bízza, aki mind a szükséges tudással, mind a megfelelő felszerelésekkel rendelkezik a mérésekhez. Nézzük most, hogy mi történik a helyszíni szemrevételezés alkalmával, ha a cél a penészgomba tenyészetek feltérképezése, valamint azok kialakulási okainak megismerése!