Színek a környezetünkben

A Pantone-színkatalógusok

Ez a színkatalógus a kozmetikai iparból indulva később elsősorban a nyomdaipar és a textilipar kiszolgálására jött létre. A Pantone cég sikertörténete az 1950-es években kezdődött, amikor színes kártyákat dobott piacra, amelyek segítségével a kozmetikai cik­keket gyártó cégek termékeit, a rúzsok, körömlakkok színhelyes előállítását tette lehetővé.

A színkártya használatával könnyebbé váltak a megrendelé­sek és a tervezők számára az igények felmérése. Egyértelművé vált egy szín meghatározása. Az 563 jelű színkód minden esetben ugyanazt a kék színt jelenti mindenki számára. Ezek a (színkódok] színjelek gyártási recepturából következnek, és nem alkotnak nu­merikus logikai rendszert. A Pantone-színkártya kódszámai csak a homogén színfoltok azonosítására, megjelölésére alkalmazha­tók. Egy textil, falfesték vagy autó színe jól szabványosítható, de egy fotó, festmény színének leírására, meghatározására teljesen alkalmatlan.

A nyomdaipar kezdetben nem túl nagy lelkesedéssel fogadta az új megoldást, de folyamatosan egyre több nyomdagép és nyomtatógyártó építette be a Pantone-rendszerhez való kompa­tibilitást. Ma már egyre szorosabb az együttműködés a készüléket gyártók és a Pantone cég között. A Pantone-színek helyes kinyom­tatása igen nehéz feladat, ezért szükséges, hogy a nyomtató és tintagyártó cégek is erőfeszítéseket tegyenek a felhasználócégek­hez való megfelelésének érdekében.

Pantone-színkatalógus színkeverésePantone-színkatalógus színkeverése

Színek egyeztetése, története

A színek egyeztetése nem volt egyszerű feladat, ugyanis nap mint nap több ezer üvegcsét kellett színek alapján rendezni, sőt kiszűrni azokat, amelyek eltérnek a tervezettől. Egy fiatal alkalmazott, Lawrence Herbert az 50-es években újítási ötlettel felgyorsította a napi munkafolyamatokat. Ötlete alapján 14 színkompo­nensből több, mint 500-féle színt kevert ki, amelyeket katalógusba rendezett. A sikeres fejlesztési munka meghozta az eredményt, 1962-ben a Pantone cég első embere lett. Ezeket a katalógusokat elkezdték árusítani az iparban szí­nekkel dolgozó tervezőknek. A katalógus rendszerének lényege az, hogy a szí­neket számokkal jelölik 1 73, 272 vagy 395, bármilyen szokatlannak tűnik, ezek a kódok színeket jelölnek, színeket rejtenek a Pantone-színrendszeren belül.

Ma már nagy mennyiségben léteznek védett céglogók, termék-, márkajelzé­sek, amelyek színeinek megjelenése mindenkor és minden anyagon (hordo­zón) azonosnak kell lennie. A mindenki által jól ismert Coca-Cola-vörös például védett szín, amely sehol, semmire nem használható fel, viszont bárhol a világon akár plakáton, katalógusban vagy üdítőitalos üvegen ugyanazon szín­ben kell megjelennie. Nem lehet se sötétebb, se világosabb, se más színár­nyalatú, nem keverhető össze más vörös színnel: a Pantone-színkód száma az állandóságot biztosítja.

Pantone-színkeverésPantone-színkeverés

A mai korszerű, asztali nyomtatók általában csak 4 színt használnak: CMYK (cián, bíbor, sárga, fekete), amelyek keverékével szinte lehetetlen megkö­zelíteni a Pantone által meghatározott színeket. Ennek a problémának a felismerésével a Pantone cég 1968-ban kidolgozott egy négykomponensű, színmegfeleltető segédkártya-gyűjteményt. Ez a kártyagyűjtemény egyrészt elfogadhatóvá teszi az irodai nyomtatók Pantone színeinek nyomtatását, más­részt lehetővé teszi, hogy könnyebben válasszunk olyan színeket, amelyek viszonylag kis eltéréssel nyomtathatók a négy komponenst használó készü­lékeken. A négyszínű nyomtatás Pantone-(legyező-) kártyagyűjteménye több száz Pantone-színt tartalmaz.

A 4., III. A 14. színű keverék eredménye egymás mellé lett nyomtatva, így jól látható a különbség hol kisebb, hol nagyobb mértékben. 1994-ben, a minőség további növelésére kifejlesztette a HEXACHROME-rendszert, ami már 90%-os minőséget biztosít a Pantone-színegyeztető rend­szer (PMS: Pantone Matching System) telített színeihez képest, amely javítja a nyomtatáskor elérhető szín minőségét.

Világunk egyre színesedik, ezért a színgyűjtemény ma már közel 3000 színre bővült. A textilipar nagymértékben a Pantone-színskálát alkalmazza. Ma már nincs olyan jelentős divattervező ház, amelyik ne a Pantone-színekkel dolgoz­na. Az elektronikus világ is a Pantone-színeket használja, és megjelentek a webes megjelenést támogató Pantone-eszközök is.

A nyomtatott Pantone-színskálakönyvek, -legyezők közel 1 évig megőrzik „színhelyességüket”, majd lassan beindul a fakulási folyamat, és egy idő után alkalmatlanná válik a színegyeztetésre. Elektronikus változata is létezik, ezek a színkatalógusok elérhetők az Adobe Photoshop, InDesign vagy Qvark-XPress programokhoz. Előnyük, hogy nem okoz problémát a színöregedés, viszont sokkal nehezebb a színegyeztetés, hiszen csak tökéletesen kalibrált monito­ron keresztül használhatók.

A Pantone cégnek rendkívül széles körű a kínálata a tervezés és a nyomtatás különböző területein. Különböző területekre talált megoldást: szoftvereket, könyveket, színegyeztető legyezőket és kalibrálóeszközöket értékesít.