Szobafestés-tapétázás tudástár

Hígítók és jellemzőik

A festékek és lakkok legtöbbször nem felhasználásra kész állapotban kerülnek for­galomba, azokat a felhordási módnak megfelelően hígítani szükséges. Mivel a hígítók összetétele befolyásolja a kialakult bevonat tulajdonságait, ezért olyan oldószerke­verékeket kell alkalmazni amelyek minden szempontból a legmegfelelőbbek. Szükség esetén a hígító tartalmaz kötőanyagot is vagy más adalékokat is.

Az alkalmazható ol­dószerek a festék kötőanyagát többnyire jól oldják, de jelen lehetnek gyenge hatású ol­dószerek is, amelyek az előző réteg felmaródását megakadályozzák, viszont nem teszik lehetővé a végtelen hígítást (túlhígítást). A felhordási módtól függően ugyanazon anyaghoz esetleg más összetételű vagy más mennyiségű hígítót kell használni.

Felhasználási lehetőségeik:

 • festékek, lakkok hígítása;
 • fémfelületek tisztítása, zsírtalanítása;
 • fa felületen gyanta maradványok eltávolítása;
 • régi festékréteg eltávolítása;
 • munkaeszközök tisztítása.

A felhordási módon kívül befolyásoló tényező még a levegő hőmérséklete és pára­tartalma. A felhasználáshoz szükséges optimális hígító mennyiségét a festék gyártója megadja. Ezt be kell tartani. A túlhígítás miatt nemcsak a bevonati tulajdonságok vál­toznak meg, hanem a festék is károsodhat, pigmentkiválás, ülepedés léphet fel.

A festékhez adott hígító a következő tulajdonságokat módosíthat:

 • csökkenti a festékek és lakkok viszkozitását;
 • javítja a terülést;
 • befolyásolja a száradást;
 • növeli szívó felületen az alapozó behatolási mélységét;
 • befolyásolja a kialakítható rétegvastagságot;
 • befolyásolja a rétegek közti tapadást;
 • megváltozhat a fényesség.

A szükséges mennyiségű hígítót részletekben, állandó keverés mellett kell a fes­tékhez hozzáadni. Olajfestékek hígításához kencetartalmú hígító használata a legmegfelelőbb. Alapo­zók és késtapaszok hígítására is többnyire kötőanyag-tartalmú hígító szükséges.

Majdnem mindegyik festék tartalmaz hígítót. Rendszerint ez több vegyi anyagnak a keveréke, amely számos kívánt tulajdonságot egyesít magában.

A hígítók funkciói

Feloldja a (fél)szilárd kötőanyagokat és elősegíti a kötőanyagokból, pigmen­tekből, adalékanyagokból homogén keverék kialakulását. Közeg, ami elősegíti a festék átvitelét a dobozból a felületre. Megfelelő viszkozitást ad a festéknek, amely lehetővé teszi a sima, egyenle­tes festékfilm kialakulását.

Minden egyes festéknek megvan a saját, tipikus hígítója. Nagyon gyakran ezek nem kompatibilisek. Az alkid festékek hígítója a nitrocellulóz alapú festéket tejszerű­vé és zseléssé változtatná.

A hígítók másik fontos jellemvonása a párolgásuk mértéke. Egy olyan festékréteg­nél, amely túl gyorsan szárad, nincs elég idő arra, hogy sima, egyenletes réteggé terül­jön szét. Ha túl lassan szárad, a függőleges részeknél megfolyhat, és sok port is fel­vesz.

Párolgás

A fenti ábra a hígítókban használt oldószereket és azok viszonylagos pá­rolgási mértékét tartalmazza. (A megfelelő oldószerek kombinálásával majdnem min­den elvárt párolgási mértéket ki lehet dolgozni.)