Szobafestés-tapétázás tudástár

Hogyan használjuk a festékecsetet?

Vékony és vastag ecset, ügyeljünk hogy teljes kézzel fogjuk az ecset nyelét
Vékony és vastag ecset, ügyeljünk hogy teljes kézzel fogjuk az ecset nyelét

Hogyha arra vállalkozunk, hogy beltéri festést, falfestést végzünk, meg fogjuk látni, mennyire egyszerű is az ecset szakszerű használata. Mindezek ellenére is, ezzel a pár technikával elkerülhetjük a fáradtságot és szebb munkát végzünk!

Fontos: a megfelelő ecset a megfelelő feladathoz!

A tapadás attól függ, milyen ecsetet választottunk. A díszítő és a kontúr ecset, ceruza markolattal, sokkal jobban tapad, mint a toll végű, a hüvelyk és a két első ujjunkkal tartva az ecsetet. Ez a technika tökéletes tartást ad, ahhoz hogy elkerüljük a komplikált festést. Nagyobb ecsettel, erősebb tapadásra/markolatra lesz szükség, mert az ecset feje szélesebb és nehezebb is! Fogjuk meg az ecset végét az egész tenyerünkkel, hagyjunk arasznyi távolságot a tenyerünkben, mint ahogy egy teniszütőt fognánk. Ez a módszer működik a legjobban, amikor nagy felületet festünk.

Mennyi festéket vigyünk fel  egy húzással?

Mikor az ecsetünket belemártjuk a festékbe, az a legfőbb célunk, hogy minél több festéket tudjunk felvinni a falra, anélkül, hogy bárhova is lecseppenne belőle a földre, vagy saját magunkra. Mindösszesen csak pár percet vesz igénybe, hogy bemérjük pontosan mennyi festéket tud felvenni csöpögés nélkül az ecsetünk. Mindeközben, nedvesítsük be az ecset végét (vízzel,hogy csúszós legyen, vagy a megfelelő hígítóval más festékek esetén), állítsuk be és tegyük minél jobban használhatóvá. Távolítsuk el a fölös nedvességet úgy, hogy finoman hozzáütögetjük a nyél végét, a tenyerünkkel szemközt, mindezt egy tartály, vagy kosár fölött elvégezve.

Az első ecsetvonás és ami előtte van

Az ecsetet mindig csak a harmadáig mártsuk bele a festékbe. Egyébként lehetetlen lesz tisztítani.
Az ecsetet mindig csak a harmadáig mártsuk bele a festékbe. Egyébként lehetetlen lesz tisztítani.

Az első belemártásnál, mozdítsuk el az ecsetet úgy a festékben, hogy közben szétnyitogatjuk a szálait, így az ecset jobban megtelik festékkel. Sokkal egyszerűbben lehet kiemelni, hogy ha az ecsetet minden egyes alkalommal szép lassan emeljük ki a festékből. A legtöbb latex festékre jellemző az, hogy könnyebben tudjuk belemártani, majd lecsepegtetni a festéket az ecsetről, mielőtt azt felkennénk a falra. Vékonyabb rétegeknél azonban, egy picit le kell még a festékes dobozban csepegtetnünk az ecsetet, vagy óvatosan a széléhez kell dörzsölni, hogy lejöjjön az ecseten lévő felesleg.

Az igényes festésnél fel kell rajzolni egy kisebb vonalat, ahol a két széle, vagy ahol két szín találkozik, ezt „bevágásnak”/ „választóvonal” hívják. Díszítő ecsettel a legkönnyebb, ferdébb sörtékkel (az ecset vége hasonló egy vésőhöz). Fessünk ötször vagy hatszor rá függőlegesen a plafon tetejéig, vagy a faléig. Majd ezeket a vonalakat húzzuk át még egyszer egy hosszú ecsetvonással, először a sarkoktól indulva, majd függőlegesen. Ahol a fal és a plafon összeérnek, ott lefelé induljunk el az ecsettel a falon, követve a szabályos vízszintes vonalakat.

Plafon festése, különös odafigyelést igényel

A plafont magát a szoba közepétől kezdve kezdjük el festeni, távol a faltól. Azután húzzunk egy szabályos vízszintes vonalat a plafonon, amely követi a fal irányát. Még ha ugyanazt a színt is használjuk a szomszédos felületeknél, célszerűbb ezt a módszert alkalmazni, hogy kb. 5 cm távolságot hagyunk a szélek között, ahelyett, hogy egyenesen a sarokba löttyintenénk a festékes ecsetünket. Mindez megelőzi a csöppeket és a lefolyásokat.

Sarok festése, hogyan csinálják a profik?

Saroknál öt-hat vízszintes húzást tegyünk, majd egy hosszú függőlegesen húzással simítsuk el
Saroknál öt-hat vízszintes húzást tegyünk, majd egy hosszú függőlegesen húzással simítsuk el

A másik ilyen bevágásos/elválasztós megközelítés, díszítés, amely során ki lehet küszöbölni azt a módszert, hogy minden egyes felületet lemérünk, így védve meg az egyik kifestett területet a másiktól. Használjunk megint egy ferde díszítő ecsetet, hosszú sörtékkel. Fogjuk meg az ecset egyik oldalát a hüvelykujjunkkal, másik oldalát pedig a többi ujjunkkal. Nyomjuk gyöngéden az ecsetet a felületre, és ahogy elmozdítjuk, próbáljunk annyi nyomást gyakorolni rá, ameddig a sörték engedik abba az irányba, amelyre húzni akarjuk. Tartsuk az ecsetet 2,5-35cm-nyire a már kifestett felülettől. Az elhajlított sörték és a nyomás miatt egy kisebb festékbuborék keletkezik, amely aztán kitölti a kisebb hézagokat.

Ezzel a két bevágási/elválasztási módszerrel, de leginkább akkor, amikor két féle színnel dolgozunk, sokkal jobb, ha olyan ecsetet választunk, amely inkább szárazabb, mintsem nedves. Ez elég aprólékos munka. Csináljuk hatékonyan, haladjunk lassan és 10-12 cm-t válasszunk el. Elég unalmasnak tűnhet elsőre, de sok gyakorlással gyorsabbak lehetünk, és pontosabbak, és még egy átlagos méretű szoba kifestése is rengeteg tapasztalatot adhat.