Teendők vészhelyzet esetén

Csöpög az eresz? Így javítsuk meg!

Hevesebb záporok vagy felhőszakadások idején előfordul, hogy az eresz nem tudja elvezetni a hirtelen lezúduló vizet, ezért kiont. Ez az ereszcsatorna megrongálódása miatt is bekövetkezhet. A hibát sürgősen ki kell javítani, mert beázhat a ház! Amint lehet, tegyük meg a megfelelő lépé­seket. Ha az eresz lyukas vagy eltömődött, javítsuk meg, tisztítsuk ki, vagy hívjunk szakembert.

Helyzetkép

 • Az ereszből valószínűleg azért folyik ki a víz, mert valami elzárja az útját: levelek vagy madárfészkek, esetleg a tetőről lemosott moha.
 • Az ereszből levezető lefolyócső is eltömődhetett, ami meggátolja a víz lefolyását, amely felgyülemlik az ereszben, majd kiönt.
 • Ha nem dugulás a baj forrása, meghajolhatott az eresz, ezért a víz rossz irányba folyik. A meghajlást az okozhatja, hogy nincs megfelelően rögzítve a csa­torna.
 • Elképzelhető, hogy az illesztések szivárognak. Iga­zítsuk meg, vagy szigeteljük őket.

Teendők

Ha elzáródott az ereszcsatornaCsöpög az eresz

 1. Szerelkezzünk fel! Mielőtt felmászunk a lét­rára, vegyünk magunkhoz vödröt és kampót, amellyel a vödröt a létrára akaszthatjuk. Vigyünk magunkkal csatornatisztí­tásra alkalmas lapátot vagy kis kertészásót! Vi­seljünk védőkesztyűt!
 2. Távolítsuk el az akadályt! Tömjünk rongyot a lefolyócső felső nyílásába, majd innen haladjunk végig a csatorna mentén! Lapátoljunk ki mindent, ami nem oda való, és tegyük a vödörbe!
 3. Mossuk át! Kérjünk meg valakit, hogy adja fel a locsolócső végét, majd nyissa meg és zárja el a kerti csapot, amikor szólunk.

Ha megrogyott az eresz

Rögzítsük! Az eresz többnyire azért roggyan meg, mert kilazulnak a rögzítések. Csavarozzuk vissza őket.

Ha eldugult a lefolyócső

 1. Kezdjük fent! A lefolyócső-dugulás a leggyakrabban a „hattyúnyakban” alakul ki, azaz a tetőnél lévő, s alak­ban meghajlított részen. Ha le tudjuk venni, mossuk ki a csap alatt. Ha nem bírunk vele, lazítsuk fel a szennyeződést, majd locsolócsővel mossuk át.
 2. Tisztítsuk ki a csövet! Kössünk rongydarabot hosszú bot végére, s fentről és lentről is tisztítsuk ki a csövet.

Ha szivárog az eresz vagy az illesztés

 1. Tömítsük! Műanyag ereszhez vásárolhatunk külön tömítéseket, melyeket a rögzítési pontoknál kell beilleszteni (itt találkoznak az ereszcsatorna elemei). A tömítést a csatorna eltávolítása után nyomkodjuk a helyére.
 2. Használjunk eresztömítőt! Fém ereszcsatornáknál (műanyagoknál is, ha nem kapható hozzájuk tömítés) a szivárgás megszüntetésére használjunk egykomponensű szilikon- vagy gumiámpasztát.
Egyéb veszély! Akkor lássunk munkához, ha nem esik! A létrát rögzít­sük, és állítsuk megfelelő szögbe: ha egy négyméteres létrára kapaszkodunk fel, a lába legyen százhúsz centi­re a faltól.