Teendők vészhelyzet esetén

Eldugult lefolyók – lefolyótisztítás otthon!

Ha a víz nem folyik le a mosdóból, a kádból vagy a mosogatóból, valószínűleg eldugult a szifon. Az ilyen problémákat a megfelelő eszközökkel magunk is megszüntethetjük. Ne feledjük azon­ban, hogy télen a problémát egy szabadban futó csatornacső befagyása is okozhatja. Az ilyen hibásodás elhárítása már szakértelmet igényel.

Teendők dugulás esetén

 1. Távolítsuk el a látható dugulást! Ha látjuk a dugulást, ujjunkkal, egy csipesz vagy egy drótdarab segítségével eltávolíthatjuk.
 2. Használjunk pumpát! Tömjük be a túlfolyót vizes ronggyal, majd illesszük a lefolyótisztító pumpa gumi­harangjának nyílását a lefolyóra, és pumpáljuk határo­zott mozdulatokkal! Folytassuk a műveletet egészen addig, amíg a víz újra szabadon le nem folyik.
 3. Használjunk lefolyótisztító szert! Csaknem minden boltban vásárolhatunk hatásos lefolyótisztító szereket. Mindig a használati utasítás szerint járjunk el! Azt is vegyük figyelembe, hogy a szer alkalmazása után esetleg várnunk kell egy darabig, amíg hat, és a lefolyót ismét használni tudjuk.
 4. Vegyük le a szifont! Először is tegyünk vödröt a szifon alá, mert vala­mennyi víz biztosan ki fog folyni. Ezt követően csavarjuk ki a bordázott gyűrűket, és távolítsuk el a szifont. Tisztítsuk ki egy másik csapnál vagy egy vödör vízben. Ne azt a csapot használjuk, amelynek a szifonját épp szétszereltük!
 5. Tisztítsuk ki a csövet! Ha a dugulás nem a szi­fonban, hanem azon túl, a lefolyócsőben van, érdemes kipróbálni a lefolyótisztító spirált.

Részleges dugulás

 • Védjük a lefolyó nyílását! Lefolyótisztító vegysze­rekkel könnyedén megszüntethetjük a részleges dugulást (amit az jelez, hogy a víz csak lassan folyik le), ám ezzel veszélyeztethetjük a lefolyó – rendszerint krómozott – nyílását. Ha előzőleg bekenjük vazelinnel, megóvhatjuk az erősen maró hatású vegyszerektől.
 • Öntsük bele a vegyszert! Húzzunk védőkesztyűt, és öntsük a lefolyótisztító szert közvetlenül a lefo­lyónyílásba. Teljes dugulás esetén ne használjunk ilyen vegyszereket, mivel nem biztos, hogy le tud­nak folyni, és a mosdóban vagy mosogatóban veszélyes folyadék marad.

Megelőzéshez néhány tipp:

 • Ne öntsünk zsiradékokat a konyhai mosogató lefolyójába! Ezek megdermedve elzárhatják a csövet.
 • Ne borítsunk a mosogatóba ételmaradékokat, és használjunk lefolyószűrőt is! Ha mégis étel ke­rül bele, engedjünk rá jó sokáig forró vizet, hogy minél messzebbre mossa.
 • A kádak, mosdók és zuhanytálcák lefolyóját többnyire a haj tömíti el. Ha hajszálakat látunk, szedjük ki őket.
 • A lefolyócső tisztán tartásához havonta egyszer (mosogatóknál hetente egyszer) öntsünk a lefo­lyóba egy csésze szódabikarbónát.
 • Ha a szokásosnál lassabban folyik le a víz, a lehető leghamarabb tisztítsuk ki a lefolyót, még mielőtt teljesen eldugul.