Teendők vészhelyzet esetén

Eldugult csatorna – Duguláselhárítási tippek!

A házból kivezető csatorna egy részének javítása és karbantartása a mi feladatunk. A határt a telekhatár közelében lévő ellenőrző akna jelenti. Az ettől befelé haladó szakaszért mi vagyunk felelősek, míg az aknán kívüliek a közműszolgáltató hatáskörébe tartoznak. A problémák jó részével magunk is megbirkózhatunk.

Helyzetkép

Dugulás kialakulhat a szerelvényekben vagy a belső csatornarendszerben (pl. ahol több vízelvezető egyesül). Az is megeshet, hogy külső csövek tömődtek el, melyek a gyűjtőbe futnak, de a gyűjtőcső is eldugulhatott. Figyeljünk az intő jelekre.Eldugult csatorna - hiba és teendő

Teendők

Ha eldugult a padló-összefolyó

  1. Vizsgáljuk meg! Ahol a különböző vízelvezetők (pl. a fürdőkád, a zuhanytálca, a mosdó lefolyói) egyesülnek, nem ritka a dugulás. Mivel a szennyvíz nem vagy csak kis részben tud elfolyni, ez felettébb kellemetlen szagot is áraszt.
  2. Mossuk át! Kezdjük a legegyszerűbb megoldással! Fogjuk a zuhanyt, és mossuk át az összefolyót erős vízsugárral.
  3. Távolítsuk el az akadályokat! Ha az átmosás kudar­cot vall, emeljük le a fedelet (ha van szűrőnk, szennyfogó kosarunk, azt is távolítsuk el). Kerítsünk segédeszközt (pl. kis lapátot), bár néha egyszerűbb, ha a kezünket használjuk. Ebben az esetben viszont semmi­képpen se mulasszunk el gumikesztyűt húzni! Szed­jük ki a felgyülemlett szennyeződést, hogy ismét szaba­don elfolyhasson a szennyvíz. Ha a padlóösszefolyó utáni szakasz tömődött el, vegyük le a tisztítónyílás zárólemezét. Itt bizony szükség lesz tisztítórúdra is.
Segítség! Ha a dugulás vagy szivárgás makacsnak bizonyul, a csatornatisztító szolgálatok apró kamerát juttathatnak a csö­vekbe, hogy megtalálják az eset­leges repedéseket vagy akadá­lyokat (pl. gyökereket).
Ne habozz! A csatorna ritkán dugul el hirtelen. Intő jel, ha a víz egyre lassabban folyik le. Amennyiben ilyet tapasztalunk, tisztítsuk ki a lefolyókat és a csöveket, még mielőtt teljesen eldugulnak.
Egyéb veszély: A dugulás megszüntetése után mindig alaposan fertőtlenítsük a kesztyűt és a szerszámokat.

Ha eldugult a külső csatornacső

  1. Készüljünk fel! Ami a föld alatt futó eldugult csatornacsövekből kijön, az nem éppen kellemes, ezért viseljünk teljes védőfelszerelést (gumikesztyűt mindenképpen, de ajánlatos szemüveget is feltenni). Legyenek kéznél nagy vödrök az anyagoknak.
  2. Tisztítsuk ki! A korszerű csatornacsöveknek mar tisztítónyílásuk is van (a talajszinten), amelynek lecsavarható a fedele – ne szagoljunk bele! A tisztítónyílás lehetővé teszi, hogy csatornatisztító rudak vagy spirál segítségével megszüntessük a dugulást.

Dugulás a gyűjtőcsőben

Ha a gyűjtőcső dugult el, kérjük a közmű-szolgáltatót, hogy küldjenek szakembereket, akik megszüntetik a dugulást. Minden ellenőrző aknán fedél van (néha csavarral rögzítve), leggyakrabban öntöttvas, ami rendkívül súlyos, leemeléséhez sokszor különleges fogantyú kell. Ha a fogantyú eltört, csákány segítségével lehet kifeszíteni.

Elképzelhető, hogy a szakembereknek a dugulás megtalálásához több ellenőrző aknába is be kell nézniük. Addig mennek sorba az aknákon, amíg üresét nem találnak: a dugulás ezen akna és az előzőleg megvizsgált (teli) akna közötti szakaszon van. Az első üres vagy az utolsó teli akna felől aztán benyomják a csatornatisztító rudat az akna alján lévő lyukba a dugulás felé.

A csatornarendszer részei

1. Lefolyó-ágvezetékek

A lefolyó-ágvezetékek jut­tatják a mosdók, kádak, zuhanytálcák, mosoga­tók és WC-K szennyvizét az ejtőcsőbe.

2. Ejtőcső

Az épület elrendezésétől függően több ilyen vezeték is lehet. A házak többségében már csak egyetlen függőleges cső vezeti le az összes szennyvizet a belső csatorna-alapvezetékbe.

3. Belső csatorna-alapvezetékCsatorna alapvezeték

Ezen a csövön átjut ki a szennyvíz a házból a külső csatorna-alapvezetékbe.

4. Külső csatorna-­alapvezetékCsatorna részei

Ez szállítja a szennyvizet a háztól a központi csatorna­rendszer felé. Ellenőr­ző aknákat alakítottak ki rajtuk minden olyan ponton, ahol újabb cső torkollik beléjük, illetve ahol irányt változtatnak.