Teendők vészhelyzet esetén

Gondok a vécével? WC-tartály javítása egyszerűen!

Amennyiben nem tudjuk lehúzni a WC-t vagy eldugult, bizony sürgősen cselekednünk kell különösen akkor, ha a lakásban kisgyermekek vagy idősek is élnek. Ha a szükség úgy hozza, a WC egy vödör vízzel is leöblíthető, de mindenképpen ki kell deríteni, hogy hol a hiba, és hogyan lehet kijavítani.

Helyzetkép

Nézzük végig pontról pontra, mi lehet az oka annak, hogy nem működik megfelelően a WC. Ha dugulás okozza a problémát, szüntessük meg. Amennyiben az öblítőrendszer hibásodott megjavítsuk ki. Ha egyedül nem boldogulunk, kérjük szakember segítségét.Gondok a vécével

Hogyan működik a WC-tartály?

WC tartály

Öblítőszelepszár

Az öblítőszelepszár egy fémhuzal, mely az öblítőkart és az öblítőszerkezetet köti össze.

Öblítőszelep

Az öblítőszelep műanyag lap az öblítőszerkezet alján. Ez teszi lehetővé, hogy öblítéskor a víz kifoly­jon a tartályból. Ha az öblítőszelep lapja elszakad, a WC-t nem lehet lehúzni, illetve folyik, és közben folyamatosan tölt. A korszerű tartályoknál a folyás a túlfolyócsőből is származhat, az ugyanis a csészé­be torkollik – ez a beömlőszelep hibájára utalhat.

Segítség! Ha úgy érezzük, hogy egyedül nem tudjuk meg­javítani az eldugult vagy nem megfelelően működő WC-t, hívjunk szakembert.
Csak óvatosan! Amikor WC-t javítunk, használjunk vastag, hosszú szárú gumi­kesztyűt. Munka után mindent fertőtlenítsünk!
Ne habozz! Ha a WC a szoká­sosnál lassabban folyik le, dugu­lásról lehet szó. Ezt WC-pumpával vagy lefolyótisztító szerrel szüntethetjük meg.

Teendők

Ha elszakadt az öblítőszelepszár

  1. Ürítsük ki a WC-tartályt! Ha elszakadt az öblítőszelepszár, a hibát könnyebb lesz üres tartállyal orvosolni. Zárjuk el a tartályba érkező vizet! Ha ez nem vagy nagyon nehezen
    megy, fektessünk keresztbe egy lécet a tartály tetején, és kössük hozzá az úszó karját. Húzzuk meg az öblítőkart, hogy a tartály kiürüljön.Úszó karjának rögzítése (WC tartály)
  2. Cseréljük ki az öblítőszelepszárat! Csavarjuk le a mű­anyag kart az öblítőkar tengelyéről, és húzzuk ki az öblítőszárat! Vásároljunk a típusnak megfelelő új szárat (esetleg új műanyag kart is) vízvezeték-szerelési szak­üzletben. Tegyük vissza a szárat a karra, akasszuk be a horgát az emelőpálca végén lévő nyílásba.
    Öblítőszelepszár cseréjeTegyük vissza a kart! A lehúzókart állítsuk vízszintes­be, s így tegyük a tengelyére a műanyag kart, majd húz­zuk meg a rögzítőcsavart. Nyissuk meg a vizet, vagy oldjuk el az úszó karját, és hagyjuk, hogy megteljen a tartály.

Ha elszakadt az öblítőszelep

  1. Vegyük ki az öblítőszerkezetet! A korszerű WC-K tartá­lyát a csésze hátsó részéhez rögzítik. Ezek szerelését jobb szakemberre bízni. A külön tartályos WC-knél ma­gunk is boldogulhatunk. Zárjuk el a vízellátást, és ürítsük ki a tartályt. Oldjuk ki a tartály alatti kisebb anyát, válasszuk le az öblítő-csövet (vagyis azt a csö­vet, amin keresztül a víz a tartályból a WC-csészébe folyik), majd oldjuk ki a nagyobbik anyát is. Így kivehet­jük az öblítőszerkezetet.
  2. Cseréljük ki a szelepet! Vásároljunk szaküzletben új szelepet. Vegyük ki az emelőpálcát, vegyük le a hibás szelepet az öblítőszerkezet alaplapjáról, és illesszük a helyére az újat. Lehetséges, hogy a szelepet méretre kell vágnunk. Végül szereljük össze a szerkezetet.

Ha eldugult

  1. Használjuk a WC-pumpát vagy a dugattyús vákuum­ pumpát! A WC tisztítására szolgáló pumpák nagyobbak, mint azok, amelyekkel a mosdók és kádak dugulását szüntethetjük meg, ám a használatukban nincs semmi különbség. Pumpa helyett megfelel egy nyeles ház­tartási felmosó is. A fejére húzzunk nejlonzacskót.
  2. Használjunk csatornatisztító spirált! Szerencsés eset­ben egy drótdarabbal is ki tudjuk piszkálni a dugulást. A legmegfelelőbb célszerszám azonban a tisztítóspirál, amelynek a végén forgatókart alakítottak ki.
Vigyázz! A lefolyótisztító szerek maró hatású anyagokat tartal­maznak! Ha a WC teljesen eldugult, inkább ne próbál­kozzunk vegyszeres kezeléssel, mivel a szer nem folyik le, és veszélyes gázok szabadulhatnak fel.