Teendők vészhelyzet esetén

Konyhai tűz, lángoló lábas, égő mikrohullámú sütő oltása

2010-ben Magyarországon száztizenöt ember lelte halálát tűzben. Sokan a saját otthonukban. A lángok gyakran a mindennapi sütés-főzés helyszínén, a konyhában csapnak fel. Többnyire zsiradék gyullad meg az edényben vagy a serpenyőben. Ilyenkor nagyon fontos, hogy higgadtan, gyorsan cselekedjünk.

Teendők

Lángoló lábasTűz a konyhában

 1. Hagyjuk a tűzhelyen! Ne nyúljunk az égő lábashoz!
 2. Zárjuk el a lángot! Zár­juk el a gáztűzhelyet, for­dítsuk el a főkapcsolót. Elekt­romos főzőlap esetén csapjuk le a biztosítékot!
 3. Fékezzük meg a tüzet! Ha még csak az edény ég, rak­junk rá fedőt, vizes konyharuhát vagy tűzoltó pokrócot.
 4. Meneküljünk! Ha elharapózott a tűz, távozzunk a konyhából, csukjuk be az ajtót, és menjünk ki a lakásból.
Vigyázz! Lángoló étolajra ne öntsünk vizet! Ha az olajra vizet locsolunk, a több mint háromszáz fokon égő zsiradék a ráöntött (száz fokon felforró) vízzel együtt egy pillanat alatt kicsap az edényből, és minden éghető anyagot meggyújt a környezetében. Tűzoltó készülékkel se fújjunk rá, az is kicsaphatja a lángokat.

Tűzoltás konyharuhával

Tűz a konyhában

Sokan úgy szenvednek súlyos égési sérüléseket, hogy a lángoló lábast, serpenyőt szakszerűtlenül, vízzel próbálják eloltani. A lángra kapott edény oltásának egyetlen biztonságos módja van, a le­fedés, elfojtás. Ha még kicsik a lángok, egyszerűen tegyünk rá fedőt. Amennyiben már nagyobb a tűz, fogjunk nedves (de nem csöpögő) konyharuhát, és kellő távolságból borítsuk – vagy inkább dobjuk – az edényre. Így a tűz nem kap több oxigént, és kialszik. A konyharuhánál is jobb az ún. tűzoltó pokróc.

Jobb félni

Olaj a tűzre

 • A krumplit süssük olajsütőben, ne serpenyőben.
 • Ne melegítsük túl a zsiradékot! A túlhevített olaj először füstölni kezd, majd meggyullad. Az edényt soha ne hagyjuk őrizetlenül!
 • Az olaj igen gyúlékony, háromszázötven-négyszázöt­ven fokon magától lángra kap. A biztonság kedvéért csak harmadáig töltsük fel a serpenyőt.
 • Kisütés előtt rakjuk az ételt papírtörlőre, konyharuhá­ra, mely felszívja a nedvességet. Így szárazon kerül a zsiradékba, az olaj nem csap ki, és nem gyullad be.

 Egyéb konyhatüzek

 • Ne tekeregjenek vezetékek a sütő közelében.
 • Ne lógjon konyharuha a gázrózsák vagy a főzőlap fölött, a sütő ajtajának fogantyúján.
 • A kenyérpirítóból rendszeresen ürítsük ki a morzsá­kat. A készüléket a konyhaablak függönyétől és a kony­haruháktól biztonságos távolban üzemeltessük.
 • Használat után zárjuk el a tűzhelyet.
 • Kisgyereket, háziállatot ne engedjünk egy méternél közelebb a sütőhöz, amikor be van kapcsolva.
 • A lifegő ruhaujj könnyen tüzet foghat!
Segítség! Ha a konyhában tűz keletkezett, amit szemmel látha­tóan nem tudunk eloltani, egy pillanatig se habozzunk: azonnal menjünk ki a lakásból, és terel­jük ki a többieket is. Odakintről hívjuk a tűzoltókat.
Csak óvatosan! Előfordul­hat, hogy a tűzhely gombját nem érjük el biztonságosan. Gázsütő esetén zárjuk el a gázcsapot a készülék vagy a gázóra mellett. Ha villanytűzhelyet használunk, csapjuk le a biztosítékot.
Ne habozz! Nyaralás során megeshet, hogy idegen konyhá­ban főzőcskézünk (pl. üdülőben). Ilyenkor először nézzük meg, van-e tűzoltó pokróc, hogy ne egy esetleges edénytűz esetén kelljen kapkodva keresgélni.

A tűzoltó pokróc

Tűz a konyhában

A tűzoltó pokróc nem más, mint tűzálló anyagból készült lepedő, melyet a tűzre kell dobni, hogy megszűnjön az oxigén-utánpótlás. Mivel tűz esetén gyorsan kell cselekedni, ráadásul a tűzoltó pokrócot csak egyszer lehet felhasználni, tanuljuk meg jó előre, hogyan kell vele oltani. Tanulmányozzuk a mellékelt leírást. Még jobb, ha szakember mutatja be, mit kell tennünk.

 • Hol alkalmazzuk? Leginkább arra való, hogy a konyhában keletkező kisebb, helyi tüzekre (pl. Edényből felcsapó lángokra) rádobjuk, de hasz­nálható elektromos tüzek oltására is. Akkor is jó, ha valakinek a ruhája fogott lángot.
 • Hogy néz ki? A legalább egy négyzetméteres takarót húzószalaggal látják el. Ezzel gyorsan ki­ránthatjuk a tartójából, és biztonságos távolság­ból dobhatjuk a tűzre.
 • Hol helyezzük el? Legyen egy-egy fali készlet min­denütt a lakásban, ahol tüzet szoktunk gyújtani (pl. tűzhely, kályha, kandalló közelében). A kony­hában ne a tűzhely fölé kerüljön, hanem mellé.
 • Hogyan használjuk? A tüzet teljesen be kell borí­tani vele. Ne maradjanak rések, mert azokon ke­resztül levegő szivároghat be, ami táplálja a lán­gokat. Menjünk biztosra: legalább fél órán át hagyjuk a tűzfészken. Egy lepedő csak egyszer használható – lehet, hogy látszólag jó állapotban maradt, de legközelebb akkor is újat vegyünk elő.

Grillezés

 1. Ha serpenyőben sütünk a tűzhelyen: A sütőedény, serpenyő mindig legyen tiszta, mert az odakozmált zsi­radék, ételmaradék könnyen lángra gyúlhat. Ha mégis megtörténik a baj, csukjuk be a konyhaajtót, zárjuk el a gázt vagy áramot. (Már amennyiben biztonságosan meg tudjuk közelíteni a tekerőgombot.) Tereljünk ki mindenkit, és hívjuk a tűzoltókat.
 2. Ha faszenes kerti grillsütőn sütünk: Ne öntsünk gyú­lékony anyagot a faszénre, hogy jobban égjen! Ha a ké­szüléknek van fedele, borítsuk rá, ha a láng kicsap.
 3. Ha gázüzemű kültéri grillsütőn sütünk: Ha a sütő meggyullad, azonnal zárjuk el mellette a gázcsapot. Amennyiben a lángok miatt már nem érjük el, szalad­junk a gázórához, és fordítsuk el a főcsapot. Küldjünk el mindenkit a sütő közeléből, majd riasszuk a tűzoltóságot.

Mikrohullámú sütő

 1. Tartsuk zárva az ajtót! Ne nyissuk ki az égő mikrohul­lámú sütő ajtaját, mert a beáramló levegő csak táplálja a tüzet. Inkább kapcsoljuk ki a készüléket, vagy ha a berendezés lángokban áll, csapjuk le a biztosítékot.
 2. Fékezzük meg a lángokat! Dobjunk tűzoltó pokrócot a készülékre, hogy elfojtsa a tüzet.
Egyéb veszély A mikrohullámú sütő általában akkor gyullad ki, ha nem rendeltetésszerűen használják. Csak ételt mele­gítsünk benne (pl. ruhaszárításra nem való). Fém­edényt vagy egyéb fémtárgyat ne tegyünk bele!