Hőszigetelés hátrányai

Hőszigetelés okozta kár: tűzeset Németországban [VÉLEMÉNY]

DW_logo

A londoni tűzvész Németországban is kellemetlen következményeket okoz: a legnagyobb népsűrűségű szövetségi tartományban most ürítik ki az első lakóépületet. A hatóságok érzékenyebbé váltak – és újraértékelik az ismert kockázatokat.

Londoni tűzvész

A Londonban kiégett Greenfell Tower épületéhez hasonló szigetelőanyag miatt ürítenek ki egy magasházat az észak-rajna-vesztfáliai Wuppertalban. A város vezetése azt nyilatkozta, hogy „óvatossági intézkedésről” van szó.

A brit fővárosban pusztító tűzvészt követően újraértékelték a tizenegy emeletes épület tűzveszélyességét. Az emberek visszatérhetnek a lakásukba, amint a homlokzati szigetelést eltávolították. Addig a hatóságok cserelakásokat biztosítanak számukra.

A kutatók felvetették az ötletet, hogy vajon a károk elkerülhetőek lettek volna-e azáltal, hogy a gyúlékony külső szigetelés helyett inkább a belső hőszigetelésre fektették volna a hangsúlyt az épületek tervezésénél, kivitelezésénél.

Lakónként csak egy bőrönd 

A wuppertali épületben 86 lakás található több, mint 70 emberrel. Az utolsó tűzvédelmi felülvizsgálat során gyúlékony szigetelőanyagot és fából készült alapszerkezetet találtak, hangsúlyozta Frank Meyer építésügyi előadó. A kiürítéskor minden lakó csak egy bőröndöt vihet magával. A lakásokat ellenőrzik és leplombálják.

Grenfell Tower romjai

Kép: a kiégett Grenfell Tower romjai (archív fotó)

Egy meghibásodott hűtőszekrény lobbantotta lángra két héttel ezelőtt a tüzet a londoni Grenfell Tower épületében, amelynek legalább 79 ember esett áldozatául. Az eddigi ismeretek alapján a tűz a gyúlékony homlokzati borítás miatt tudott a teljes 24 emeletes szociális lakóépületre átterjedni.

Mind a 95 épület megbukott

A kormány adatai szerint más magasházak szúrópróbaszerű ellenőrzése során mind a 95 épület megbukott, amelyet ezidáig megvizsgáltak. Összesen 600 épületnél kell megvizsgálni a homlokzati szigetelést (gyúlékonysági vizsgálatok). Az elmúlt napok folyamán közel 4000 embernek kellett London északi részén elhagyni a lakását, miután a tűzvédelmi ellenőrzés elégtelennek minősítette az épületet.

Forrás: dw.com