Hőszigetelés hátrányai

Hőszigetelés vélemény: angol toronyházat pusztító tűz [TANULMÁNY]

A londoni toronyépület-tűz után egyértelművé vált, hogy a kormányzatnak támogatnia kellene a homlokzati szigetelések eltávolítását.

Nem kell több homlokzati szigetelés!

Jochen zenthöfer írása

A leégett Grenfell Tower esetéből mindenkinek rá kell eszmélni, hogy nincs szükség a homlokzati szigetelésre (rejtett károk). Ezek nem csak a toronyépületekre jelenthetnek veszélyt, de valamennyi lakóépületre is. Németországban már többször előfordult ilyen katasztrófa, pl. Kölnben is, ahol többen meghaltak az égő hőszigetelt homlokzat miatt. Csak a németeknél eddig 11 ember haláláért felelős a homlokzati szigetelése.

A gazdasági lobbi és a politikai szimpatizánsainak (Zöldeknek) összefogása eddig túl erős volt ahhoz, hogy meg lehessen akadályozni az épületek külső leszigetelését. Azonban eljött az idő a szemléletváltásra. A luxemburgi kormánynak készítenie kell egy olyan programot, mely anyagilag támogatást biztosít a homlokzati szigetelések mielőbbi eltávolítására. Ez elsősorban azokra a házakra vonatkozik, melyekben gyermekek is élnek vagy tanulnak.

Gyúlékony szigetelések!

A magasépületeket polietilén tartalmú alumínium borítással, vagyis habosított műanyaggal szigetelték, ez pedig a polisztirolhoz hasonlóan kőolajból készül, így nagyon gyúlékony. Az ilyen szigetelést egy olyan autóhoz lehetne hasonlítani, melyet leöntenek benzinnel, majd meggyújtanak mellette egy cigarettát. Nem kétséges a dolog végkimenetele. Luxemburgban is ezt a könnyen gyulladó polisztirolt alkalmazzák a szigeteléshez, annak ellenére, hogy független szakértők és tűzoltók Németországban és Nagy-Britanniában sem helyeslik ezt. Gyúlékony hungarocell típusú táblák.

Nagyon veszélyes az épületeket műanyag kőolaj-habbal beburkolni. A tűzveszély, a növekvő fűtési energia felhasználás, az algaképződés mind olyan jelenlévő következmények, melyeket igyekeznek eltusolni, akárcsak az egészségügyi problémákat azoknál a gyerekeknél, akik ilyen módon szigetelt épületekben élnek.2 Ellenezzük az atomerőműveket és azt, hogy a gyerekeknek túl magas cukortartalmú üdítőket áruljanak az iskolákban, de azt helyeseljük, hogy tűzveszélyesen szigetelt iskolákban töltsék a napjaikat.

A habosított műanyag burkolattal ellátott házak tulajdonosai hosszútávon nagy árat fizetnek. Ezt bizonyítják azok a tanulmányok is, melyeket a stuttgarti Frauenhofer-Intézet és a Cambridge-i Egyetem készítettek.

Konrad Fischer mérnök és szigetelési szakértő 2013-ban írta a Momentum Kötet 1 című luxemburgi könyvben, hogy a költséges homlokzati szigetelőanyagoknak semmi hasznuk, sőt, éppen hogy növelik a fűtési költségeket.

A házakról készült hőkamerás felvételek a homlokzati szigetelés hatékonyságát soha nem nappal szemléltetik, amikor akár 80 fok fölé is felmelegszenek, hanem éjszaka, mikor lehűlnek. Az ilyenkor meleget kibocsátó, ezért páramentes masszív homlokzatot hőveszteségesnek titulálják, miközben csak arról van szó, hogy a nap folyamán elnyelt napenergiát lassan leadja. Ezzel ellentétben a szigetelő pelyhek, kövek, fonatok vagy habok nappal rendkívüli mértékben átmelegszenek, de a napenergia falban történő eltárolását meggátolják.

Éjszaka a levegő hőmérséklete sokat és gyorsan, harmatpont alá hűlnek, ezért magukba szívják a párát és telítődnek. A víztaszító borítás miatt azonban a bejutott víz nem tud távozni a kapilláris tevékenység hiánya miatt, így a falak algás, penészes vízcsapdává válnak. A leszigetelt homlokzatokat ezért kezelik vízben oldódó mérgekkel, alga- és gombaölő szerekkel. Építész vélemény: bizonyos szigetelőanyagok egyszerűen nem szigetelnek!

A szigetelésekkel szemben előnyben kellene részesíteni a hagyományos építési módot, ami biztosítja a természetes szellőzést, ugyanakkor a kitűnő szigetelést is. Az épületekből így nem lesz veszélyes hulladéklerakó. A homlokzatokon a polisztirol szigetelésnek semmi helye nincs, ezeket mielőbb el kellene távolítani, főként, ha az épületben kisgyermekek is élnek. A szigetelés a tulajdonosokat már egyébként is megkárosította, hiszen értékcsökkenést okozott az ingatlannál.

“A hungarocell táblákkal Európa az energetikai optimalizálás jelszava alatt burkolja körbe magát. Ezeknek a műanyag építőelemeknek a milliószámra történő előállítása már önmagában kész környezeti katasztrófa. A szigetelőanyag-iparon kívül senki másnak semmi haszna, csupán kára származik belőle.”

Cikk hiteles fordításban letölthető innen (PDF) >>

 

Forrás: Jochen zenthöfer írása,  http://www.konrad-fischer-info.de/wort.pdf