Természetes kövek

Kövek fúrása

Ütvefúró szárak

A kövek fúrása a beton fúrásához hasonló. A célra jól megfelelnek a forrasztott keményfém hegyű ütvefúró szárak és a normál ütve fúró gépek. Figyelembe kell venni azonban, hogy a porózus kőzetek (pl. a mészkövek) széttörhetnek a fúrógép által keltett rázkódástól.

Ökölszabályként elmondható, hogy minél nagyobb átmérőjű a fúró, minél vékonyabb és kisebb a munkadarab, annál hamarabb ki kell kapcsolni az ütőszerkezetet. Az előző vonatkozik a széleken és sarkokon végzett fúrásra is.

Marás

Az ütőszerkezet nélküli fúrás inkább kis fordulatszámon való maráshoz hasonlít. Ilyenkor türelemre van szükség, mert lényegesen hosszabb ideig tart egy furat elkészítése. A fúrót ne nyomjuk túl erősen az anyagba, mert a fúróhegy túlmelegedhet és kiéghet. Alkalmanként vegyük ki a fúrót a lyukból és járassuk a levegőben, hogy lehűlhessen. Esetleg használjunk több fúrót felváltva.

Ne mártsuk a felforrósodott fúrót vízbe. A sokkszerű lehűlés ugyanis megrepesztheti a forrasztást. A pontos, töredezés mentes szélű, látszó lyukak készítéséhez gyémántszemcsés fúrókat használnak vizes technológiával.

MarófúróMarófúró

A fúrók közül a nagyobb átmérőjű lyukak készítéséhez magfúrókat használnak. Ezeknél a fúráskor egy henger alakú kődarab esik ki. A pontos furat elkészítéséhez speciális vákuumrögzítésű állvány szükséges, amely egyaránt használható függőleges és vízszintes felületen. A kölcsönzött gépeket szettben béreljük ki, hogy a különböző alkatrészek illeszkedjenek egymáshoz.

Jó tanács

A furat minősége nagyban függ a fúró hegyétől. Ellenőrizzük rendszeresen szerszámainkat és használjunk mindig pontosan köszörült fúrószárat. A törött vágóélű fúrót cseréljük le. A fúrandó anyag keménységétől függően már néhány furat elkészítése után szükség lehet újabb élezésre.