Ajtók, ablakok

Javítások – Korhadt ablakkeretek helyrehozása

A sérült fa előkészítése

A gyanús részeket csavarhúzóval megszurkálva kiderítheti, hol korhadt el a fa. Az ép fáról távolítsa el a felhólyagzott festéket, hogy a nedvesség távoztával a fa kiszáradjon.

Hol korhadhat el a fa?

Ablakkeret javítás

A nedves korhadás ott kezdődik, ahol megáll az esővíz. Ez a veszély leginkább az ablakpárkányok alját és a külső ajtófélfák tövét fenyegeti. A nedves faanyag megdagad, szétnyílnak az illesztései, így még több víz szivároghat be a deszkák, gerendák vágott végein. Ezután már a festék és viasz sem óv többé, és megkezdődik a korhadás.

Száraz korhadás

Az ajtón és ablakon ritkán mutatkozik száraz korhadás. Ehhez rossz szellőzés és pára szükséges – a fapadló alatt mindkét tényező jelen van. Ám a szá­raz korhadás átterjedhet például a fa-redőny üreges tokjára, ha elhanyagol­ják a karbantartást. Régi házaknál érdemes megvizsgálni a redőnyszek­rényt – különösen, ha eresz is van a közelében -, hogy nem indult-e meg a száraz korhadás folyamata.

Ablak korhad

Pótlás tapasszal vagy új fával

Ha kisebb területen korhadt el a fa, legegyszerűbb valamilyen fapótló gittel kijavítani a sérülést (lent). Ha azonban már kiterjedtebb a korhadás – avagy viaszolt vagy pácbevonatú a fa, és emiatt nem könnyű elrejteni a javítást -, akkor ki kell vágni, és ép faanyaggal kell pótolni az elkorhadt részeket.

Keret pótlása

Hadd száradjon a faanyag

A korhadt részek eltávolítása után hagyja alaposan kiszáradni a frissen feltárt fafelületet, mielőtt pótlást tenne a helyére vagy kigittelné a hiányokat. A száradás akár egy-két hétig is eltart, ha nagyon nedves a faanyag. Hőlégfúvóval gyakran, de rövid időre felmelegítve a száradás folyamata meggyorsítható. Fedje le műanyag fóliával a fát, de hagyja szellőzni is -nehogy eső érje, mert ez lassítaná a száradást. A levegőnek szabadon kell áramolnia a fólia alatt.

Favédő kezelés

Fakonzerváló szerek alkalmazása előtt okvetlenül olvassa el a használati utasítást, mert némelyik szer korrodálja a vasalatot, károsítja az ajtó- és ablakkeretek ragasztott illesztéseit, míg mások – ha kifröccsennek – tönkretehetik a növényeket.

A konzerválószer felviteléhez elengedhetetlen a védőfelszerelés: gumikesztyű, szemüveg és maszk. Saját védelme érdekében – különösen ha szórással viszi fel a fakonzerváló szert, nem pedig ecsettel – öltsön eldobható kezeslábast és gumírozott szélű csuklyát, használjon telepes légzőkészüléket – ez utóbbi talán kölcsönzőben is kapható.

Az új párkányléc kiválasztása

A fa ablakpárkány elkorhadt részének kivágása és pótlása nem túl nehéz feladat. A kivágott darabból vigyen egy mintát a fa kereskedésbe, hogy színben és anyagban megfelelő pótlást választhasson az elkorhadt fa helyébe.

Ajtókeretek javítása

A külső ajtókeret alja gyakran azért kezd korhadni, mert alulról nedvességet szív magába a faanyag. Ferdén, ék alakban vágja ki a korhadt részt, hogy erősebben tartson a pótlás.

Keret javítása

Ha a keret alját fémcsap rögzíti az aljzathoz vagy a küszöbhöz, akkor vésővel kell eltávolítani a korhadt részeket. Ha ezzel végzett, fémfűrésszel vágja el – a küszöbbel vagy aljzattal egy szintben – a csapot, majd ragasztással és csavarral rögzítse a pótlást.
Előtte azonban alapozza le és mázolja át.

A javítás két lépése

A kisebb korhadások e célra kapható javítókészlettel reparálhatok; ez folyékony fát, edzőszert és különleges összetételű kültéri fatapaszt tartalmaz. Miután kivéste a korhadást, húzzon gumikesztyűt, majd egy régi ecsettel kenje be alaposan edzőszerrel a kitöltendő részeket.

Ajtókeret javítása

A fatapasz kenéséhez a műanyag kenőlapot használja. Töltse kissé túl a lyukat, hogy később a környező felülettel egy szintbe csiszolhassa a ja­vított részeket. Igyekezzen a munkával: a kitt szobahőmérsékleten nagyjából 5 perc elteltével – meleg időben még hamarabb – kötni kezd.

Állítsa meg a korhadást!

Elejét veheti annak, hogy az ép részeket is megtámadja a korhadás, ha a sérült rész körül úgy 50 mm-es távolságban lyukakat fúr a fába, ezekbe konzerváló-szert tölt, majd betapasztja a lyukakat. A konzerválószer szemcséi lassanként kioldódnak a fába, megölik a spórákat, és ezzel meggátolják a fa további korhadását.

Rések tömítése

Védőbevonat

Mielőtt beszerelne egy új ajtót vagy ablakot, mázolja le azokat a részeit, amelyekhez később már nem férhet hozzá – például az ajtó alsó szegélyét.

Rések tömítése

Nem hatol be az esővíz az új nyílás­zárók tokja és a környező falazat közé, ha rugalmas tömítőanyag tölti ki a réseket. A tömítő-szer fehér és barna színben is kapha­tó, így jól illik a festett vagy pácolt fafelületekhez, mi több – miután meg­szilárdult a felszíne -, tetszőleges mó­don átfesthető.

Ablakpárkány foltozása – Lépésről lépésre

Ablakpárkány foltozása

  1. Vágja ki ék alakban az elkorhadt párkányt, a sérült résznél legalább 50 mm-rel nagyobbra.
  2. Jelölje be az új faanyagon a pótlás alakját, majd vágja ki és próbálja be a helyére.
  3. Kenje be ragasztóval az érintkező felületeket, majd üsse a helyére a pótlást. Gyalulja vagy csiszolja egy szintbe a párkánnyal, alapozza és mázolja le.