Természetes kövek

Lyukak és áttörések készítése köveknél

Ebben a részben olyan nagyobb lyukak készítését mutatjuk be, amelyeket nem lehet egy lépésben elkészíteni. A bemutatott módszerekkel kívánt méretű és formájú áttöréseket készíthetünk olyan speciális gépek nélkül is, mint a kövekhez használatos szúrófűrész.

Lyuk fúrása

Az egyik lehetőség, hogy a lyuk kontúrját végigfúrjuk egy keményfém hegyű spirálfúróval. Ütvefúró használatánál figyelembe kell venni az előző fejezetben részletezett veszélyeket.

A rázkódásból eredő károkat elkerülhetjük egy koronafúró használatával. Ennek hátránya viszont a hosszú fúrásidő és a használatához szükséges víz. A fúrás helyett a szakemberek körében egyre inkább elterjed a kivágás technikája.

Ehhez egyszerű sarokcsiszolót használnak. Előnyös, ha legalább két különböző méretű is rendelkezésre áll: egy 115 mm és egy 230 mm átmérőjű tárcsával. A munka a jelöléssel kezdődik. Esetünkben egy dugaszolóaljzatnak készült áttörésről van szó.

Jelöljük fel a doboz befoglaló méreteit Jelöljük fel a doboz befoglaló méreteit

Először jelöljük fel a doboz befoglaló méreteit egy vízmérték segítségével, függőleges és vízszintes irányban az érintett elemmel szomszédos elemekre.

Lap

Ezután helyezzük a lapot pontosan a végleges helyére (kép fent), méghozzá a fugák figyelembevételével. Ezután vetítsük vissza a jelöléseket a kivágandó lapra. Elég csak a lap szélén egy kis vonással jelölni.

Jó tanács

Ne négyzetet vágjunk ki, még ha ez is tűnik könnyebb megoldásnak, mert a kerek szerelvények nem biztos, hogy eltakarják a kivágást.

Jelölés

Hosszabbítsuk meg a jeleket egy derékszög segítségével. A keletkező négyzet pontosan kijelöli a lapon a doboz helyét. Rajzoljuk meg a körvonalat egy másik doboz segítségével. Rajzoljuk át a jeleket a munkadarab hátoldalára is. Hosszabbítsuk meg a vonalakat a lap élére és rajzoljunk fel mindent úgy, mint elöl.

Rögzítsük a lapot

A vágáshoz rögzítsük a lapot elcsúszás ellen. Rakjunk két fadarabot a lap alá úgy, hogy amikor a tárcsa átmegy az anyagon, ott szabadon járhasson.

Fúrás helye

Óvatosan vezessük a vágótárcsát a jelöléshez (maradjunk a jelen belül) és hagyjuk a gépet magától az anyagba hatolni. Fontos, hogy a vágat sehol ne lépje túl a jelölést. Hasznos lehet először egy kisebb négyzetet kivágni és aztán hozzáfogni a köríves részekhez.

Fúrás helye

Ha elöl elkészítettünk minden vágatot, fordítsuk meg a lapot. Láthatjuk, hogy az átlyukadt vágatok itt kisebbek. Minél nagyobb a tárcsa átmérője, annál jobban rövidülnek az anyagon átérő vágatok. Rövidebb vágatoknál és nagyobb anyagvastagságok mellett át sem lyukad a lap. A hátoldalon már készíthetünk olyan bevágást, amely túlmegy a jelölésen.

A kivágásoknak nem szabad túl kicsinek lenniük, mert a már felragasztott lapokon sokkal nehezebben lehet kiigazítani a hibákat. Ezenkívül fennáll a veszélye annak, hogy javítás közben a lap leválik vagy eltörik.

Hasonló módon készíthetünk áttöréseket vezetékek, víz- és lefolyócsövek számára is. Figyelembe kell azonban vennünk, hogy az ilyen áttörések széleit szegélykarikákkal, keretekkel el kell takarni. Jó, ha tudjuk ezeknek a takaróelemeknek a méretét, és esetleg már a jelöléskor felrajzoljuk, nehogy túllépjük a körvonalakat.

Jelölés

Természetesen csak akkorát, amely elöl nem lépi túl a vonalat. Ehhez az eljáráshoz kell egy kis kézügyesség és türelem. Kezdőknek érdemes gyakran ellenőrizni saját munkájukat.

Fogóval

Ha hátul már elég vágatot ejtettünk, elkezdhetjük egy fogóval kitörni a darabokat.

Ellenőrzés

Ha odatartjuk a munkadarabot a végleges helyére, ellenőrizhetjük, hogy mennyire dolgoztunk pontosan.

Aljzat

A túl nagyra sikerült áttöréseket utólag nem lehet javítani és azok egész munkánk szépségét tönkretehetik. Természetesen kisebbek sem lehetnek a lyukak, mert akkor a későbbi munkát akadályozzák. Az elektromos dobozokat úgy kell beépíteni, hogy meghosszabbításuk egészen a burkolat felszínéig érjen.