Természetes kövek

Kőzethibák fajtái

A kőzethiba súlyosságától függően akár rendeltetésére alkalmatlanná is teheti az építőkövet. Mivel a természetes kő elég drága, érdemes a minőségre utaló jegyekre odafigyelni.

Repedés

Tipikus kőzethiba a változó szélességű és irányú repedés. Keletkezésük okai elsősorban tektonikai eredetűek, a lelőhely feletti tömeg nyomásából, földrengésekből származhatnak.

Repedés

Természetesen a kitermelés során (pl. robbantásokkor) is megsérülhet a kőzet szövete, keletkezhetnek hajszálrepedések. A repedéseket a bennük lerakódó por és nedvesség által képzett sötét elszíneződésből vehetjük észre. Ha nem vagyunk biztosak a hibában, akkor a körmünkkel tehetünk rajta próbát. A repedéshez képest keresztirányban húzzuk végig a körmünket a vélten hibás felületrészen. De meg is nedvesíthetjük a felületet: ekkor a repedésnél a vízfilm megtörik, mivel a repedés beszívja a vizet.

Árulkodó jelek lehetnek még a kis kitöredezések a repedés mentén. A kis kalapáccsal való kocogtatás már inkább szakembereknek való vizsgálati módszer.

Varrat

Varratnak nevezik a mészkövek különleges repedéseit. Ilyenkor a szövetbe a képződésnél néhol agyag települ. Jellemző a kőzet cikcakk vonalú rétegződése.

Varrat

A kőzetek nem minden sajátossága „hiba”. Nem számítanak hibának az időjárás okozta elszíneződések, az olyan pigmentált anyaglerakódások, mint a fekete színű nyomokat létrehozó vulkáni hamu vagy a rozsdavörös részek formájában megjelenő vas.

Zárvány

A mészkövekben különösen sok megkövült zárvány található. Ezek általában sötét foltokként látszanak a máskülönben világos szövetben.

Zárvány

A laikusok gyakran a rossz minőség jeleként értékelik az ilyen rajzolatot. A mészkövek és márványok fontos tulajdonsága, hogy nagyon érzékenyek minden fajta savra A gyenge ellenálló képességet -hibásan – szintén a rossz minőséggel társítják.

A valódi hibák, lyukak

A matt felületrészek, a felületen megjelenő világos élek, és – kirívó esetekben – a lyukak. A mészköveket a gyengébb koncentrációjú sav is megrongálhatja. Ilyen a gyümölcslevek savtartalma vagy a limonádéban és sörben lévő szénsav is.

Lyukak

Ezekhez a kövekhez az ecettartalmú tisztítószerek helyett pH semlegeseket kell használni! Egyszerű agyagedények, mint a virágcserép is nyomot hagyhatnak a felületen, mivel öntözéskor kis mennyiségű salétromsav oldódhat ki belőlük. Az salétromkiválás biztos jelei az edények külsején megjelenő fehéres elszíneződések.

Színezőanyagok

Színezőanyagok

Az élelmiszerek, fűszerek színezőanyagai, de még a kozmetikumok (színes szappanok, tusfürdők) színezékei is be tudnak hatolni a kőzetbe. Ha a színezett anyag hosszabb ideig áll rajta, biztosan nyomot hagy.

Kalcitér (vélt repedés)

Szakember által végzett vizsgálatkor sok vélt repedésről, hibáról kiderül, hogy csupán kalcitérről van szó. Az ilyen erek átlátszó, üveges kinézetük miatt tényleg úgy nézhetnek ki, mint egy ragasztás, de csupán teljesen kikristályosodott részekről van szó.

Kalcitér (vélt repedés)

Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy néhány mészkőfajta az ilyen erek mentén valóban könnyebben reped.

Jó tanács

A kiömlött savtartalmú folyadékot azonnal töröljük fel, és öblítsük át bő vízzel a felületet. A cserepes növények alá tegyünk tálat vagy kaspót. Télen a nedves cipőket ne a mészkő padlón szárítsuk, mert a cipőkkel behozott útszóró só megtámadja, és idővel tönkre teszi a burkolatot. A bejárati rész burkolataként alkalmazzunk inkább ellenállóbb követ. Ez lehet gránit vagy szienit.