Fürdő

Vidéki stílusú házak a világ minden részéről, képes példákkal

Amerikai vidéki stílus

Varázsoljuk vidéki hangulatúvá a fürdőszobánkat a Shaker stílus néhány elemével, egyszerű, vidé­ki bútorokkal és tompított szí­nekkel.

Amerikai vidéki stílus

Kezdjük azzal, hogy visszafogott árnyalatú festé­ket választunk a színvilág alapjául: például hamvaszöldet, sötétkéket vagy meleg krémszínt. A fa­lat borítsuk egyszerű fa lambériával, aztán fessük le a lambériát, a falakat, az ablakkereteket és ajtó­kat is ugyanazzal a színnel. A függönyök, sötétítők és az ajtófüggöny készüljenek tarka szövésű vagy kockás anyagból. Hurkoljunk függönydrótot az ablakfüggöny alsó és fölső részéhez, és szúrjuk át őket a szálak között.

Ehhez a stílushoz tökéletesen illik a sötét fa­padló. A másik kulcsfontosságú elem a fogasszegély: praktikus, és hozzájárul a tökéletes hangulat kialakításához. Néhány akasztót hasz­náljunk arra, hogy díszeket és használati tárgya­kat aggatunk rájuk, például tükröket és fürdőszo­bai eszközöket. Végül jöhet néhány egyszerű bútor sötét fából, vagy ugyanolyan színűre festve, mint a falak. A kockás rongyszőnyeg tökéletessé teszi az összhatást.

Mit használ­hatunk még?

  • lambéria helyett csupasz falak,
  • tompa kék festék,
  • szívminták,
  • sötét fabútor.

Tippek:

  • A fogasszegély prakti­kus berendezési tárgy, és megkönnyíti a rendtartást.
  • Díszítsük a polcokat és az ablakpárkányt szárított vi­rággal teli kaspókkal, hogy fokozzuk a vidéki hangulatot.
  • Tarka szövésű pamutot használhatunk díszítőelemként is. Jól illik a szekrényajtókra, tartókancsók- hoz vagy bádogokhoz.

Provence-i hangulat

Ennek az egyedi stílusnak a leg­fontosabb jellemzői a textúráit falak, a sötét fa és kovácsoltvas használata.

Provence-i hangulat

Először is, hogy rusztikussá tegyük a falakat, vigyünk fel rájuk durva gipszet, vagy texturált festéket. A si­ma falakat lefesthetjük egyenetlen falfestékkel is. Válasszunk meleg krémszínt, és emeljük ki a textúrát őzbarnával. Ennek a stílusnak az alapját különálló, sötétbarna bútorok képezik, mint például ez a szaba­don álló mosdószekrényke. A már meglevő darabja­inkat átalakíthatjuk sötét lakkal vagy fapáccal, hogy ehhez hasonlóak legyenek. Válasszunk a bútorokkal megegyező fafajtát a fürdőkád oldalához, és kezeljük azt is sötét páccal vagy lakkal.

A kőpadló is a fürdőszo­ba rusztikus hangulatát visszhangozza: itt a szizál szőnyeg teszi teljessé a hatást. Rögzítsünk kovácsolt­vas polcokat a falakra, és tegyünk fel kampókat, amelyekre néhány egyedi dísztárgyat akasztha­tunk. Végül helyezzünk el a fürdőszobában né­hány növényt és virágot, hogy a vidéki hangulat is visszaköszönjön. Keres­sünk házon kívül dísztár­gyakat: például egy kerti szék és kovácsoltvas bú­torok is számításba jö­hetnek, ha elég nagy a hely.

Mit használ­hatunk még?

  • színesre mázolt fa­lak,
  • meleg, földes ár­nyalatok, például az aranysárga, a na­rancs vagy a terra­kotta,
  • fa helyett ková­csoltvas bútorok.

Tippek:

  • A természetesség ked­véért helyezzünk el a helyi­ségben bokros növényeket.
  • Keressük elő a régi vizeskannát és a zománcvödröket. Ha túl kopottak, fújjuk le őket festékkel.
  • A kovácsoltvas különösen dekoratív, és kis kiegészítők éppúgy készülnek belőle, mint nagyobb bútorok.

Letisztult és egyszerű

Ennek az egyszerű, de nagyon stílusos berendezésnek a behatá­rolt színpaletta a lelke – és mindenekfelett a textúra.

Letisztult és egyszerű

Fessük a fürdőszoba falát lágy tejfehérre, és ha szeretnénk, tegyünk fel ugyanilyen színű, egysze­rű lambériát Fessük le a szegélyléceket, ablakke­reteket és ablakokat is tejfehér festékkel.

Ne törjük meg az összhatást más színű padló­val: vagy fessük le a már meglévő hajópadlót ugyanilyen tejfehérre, vagy ha új a padló (illetve elég jó állapotban van), kenjük át fehér páccal, amellyel kicsit „nyersebb” hatást érünk el. A szőttesszőnyeg megváltoztatja a textúrát, ugyanakkor szinte észrevétlenül olvad a szoba színeibe.

Az ablakot öltöztessük fel egyszerű sötétítővel, amely természetes anyagból, például kartonból vagy muszlinból készült. Nagyon fontos még, hogy a fürdőszobában alig vannak kiegészítők és bútorok. Épp csak a legszükségesebbeket helyezzük el: keres­sünk természetes anyagokból, például kőből készült kiegészítőket, a beren­dezés pedig legyen egyszerű, levegős, és ami a legfontosabb, fehér.

Mit használ­hatunk még?

  • egyszerű mintás sötétítő vagy semle­ges színű függönyök,
  • króm- vagy rézsze­relvények,
  • textúráit, krémszínű szőnyeg vagy padló.

Tippek:

  • Kevés, de feltűnő dísztárgyat helyezzünk el a fürdőszobában.
  • A néhány kiegészítő természetes anyagokból készüljön, fából, kőből vagy bambuszból.
  • Egyszerű, de mutatós kiegészítő például egy dísz­tábla, amely magára vonja a tekintetet, de halvány ár­nyalatúra van festve, hogy beleolvadjon a falba.

Vidéki házikó

Ez a fürdőszoba egyszerű és ol­csón elkészíthető. A finom virág­mintákon és lágy pasztellszíneken alapul, és tökéletesen illik egy kisebb fürdőszobába, mert intim és kényelmes hangulatú.

Vidéki házikó

A klasszikus szaniter alapozza meg a kialakí­tást, de könnyedén elérhetjük a kívánt össz­hatást akkor is, ha a szaniter a megszokott fehér. A régimódi, klasszikus, arany, réz vagy króm színű szerelvények segítenek megadni a szoba karakterét.

A falak alsó felére készítsünk csaphoronyos lambériát, és fessük le vajszínűre. A lambéria felett a falat tapétázzuk le klasszikus, finom virágmintás tapétával. A tapé­ta a plafonon is folytatódhat, hogy tökéletes legyen a hatás. Válasszunk egyszerű, fehér csempét, de ne essünk túlzásba: csak ott csempézzünk, ahol szükséges. Az ablakokra csinos, virágmintás függöny illik, ez teljessé teszi a házikóhangulatot. A kiegészítők, pél­dául egy váza virág, rusztikus hokedli és pamut fürdőszőnyeg tökéletes stílust te­remthet.

Mit használ­hatunk még?

  • pasztellszínűre fes­tett falak, virágos nyomott mintával,
  • pasztellszínű szőnyeg,
  • ha csak egy falat ta­pétázunk le.

Tippek:

  • A mutatós sarokpol­cok diszkrét, de csinos díszítőelemek, és újabb tárolóhelyet is nyerünk ál­taluk. Fessük le őket, hogy beolvadjanak a színvilágba.
  • A régimódi szerelvé­nyek – a csaptelepeket is beleértve – hangsúlyozzák a házikóhangulatot, míg az egyszerű virágváza finom és csinos dísztárgy.
  • Válasszunk régimódi virágos anyagokat. Ezek a klasszikus függönyök otthonos hangulatot teremtenek.