Allergiamentes otthon

Allergének és irritánsok elkerülése

Az allergiában szenvedőknek számos óv­intézkedést kell megtenniük, ha kilépnek otthonukból.

Méhek és darazsak

Ha érzékenyek vagyunk a darázs- vagy méhcsípésre, figyeljünk oda, ha gyümöl­csöt vagy cukros üdítőt fogyasztunk a szabadban! Ne mászkáljunk mezítláb a füvön, ahol méhek táplálkoznak az apró virágokon, kerüljük a fatörzseket és rön­köket, ahova befészkelhetik magukat a darazsak, illetve beszállás előtt ellenőrizzük, hogy nincs-e az autóban darázs vagy méh! Végül, őrizzük meg nyugalmunkat, ha darázs vagy méh van körülöttünk – ha kapkodunk, az még inkább támadásra in­gerelheti őket!

Moszkitók és szúnyogok

A moszkitó- és szúnyogcsípések által ki­váltott kedvezőtlen tünet lehet egy eny­he, rendellenes duzzanat a csípés helyén, ami egyeseknél elég szembeszökő, és el­húzódó irritációhoz vezet. A tüneteket enyhítik az antihisztamin tabletták és gyulladáscsökkentő krémek.

Allergének, rovarok

Kerüljük a csípős rovarok szaporo­dó helyeit (rendszerint tavak, folyóvizek környéke), amikor a rovarok a legaktí­vabbak (leggyakrabban esténként). Ha ekkortájt mégis arrafelé tartózkodunk, viseljünk, hosszú ujjú felsőt és hosszú nadrágot, bőrünk fedetlen területeit pe­dig kenjük be rovarriasztóval, különösen a boka környékét! A riasztók gyakran tartalmaznak erős vegyszereket, amiket el kívánunk kerülni. Helyette próbálkozhatunk fehérecet bedörzsölésével.

Autós utazások

A modern autók szellőzőrendszerét már felszerelik pollenszűrővel, sokban pedig légkondicionáló is van, ami szűri és hűti is a levegőt, ezáltal nagy előnyére válhat a virágpor-allergiában szenvedőknek, mert a legmelegebb időben is zárva tart­hatják az ablakot.

Hátrányuk azonban az új autókra jellemző erős szag, amely a kárpitból fel­szálló vegyi anyagokból és egyéb kigőzölgésekből származik. A folyamat felgyorsítására hagyjuk kint a forró na­pon az autót lehúzott ablakokkal. A ko­csi belsejének alapos áttörölgetése illat­mentes tisztítókkal segíthet csökkenteni a szagokat. Kerüljük a légfrissítőket, ha szaguk irritál!

Az atkaallergén visszaszorítására ke­rüljük a textil üléshuzatokat és párnákat kivéve, ha moshatók és könnyen szárít­hatok! Használjunk gumi-(latex) szőnyegeket, melyeket kiemelhetünk és lemos­hatunk! A fenti intézkedésekkel és rend­szeres porszívózással kordában tarthat­juk a poratkákat.

Garázsok és szerszámoskamrák

A házzal egybeépített garázsok esetében szembe kell néznünk a problémával, amit a szennyező anyagok – többek kö­zött a kipufogógázok és az illékony szer­ves vegyületek – lakásba jutása jelent. Az összekötő ajtók minden egyes nyitásával elkerülhetetlenül beszivárog valamennyi szennyezett levegő az otthonunkba. Az összekötő ajtókat gondosan szigeteljük le, és tömítsük el a garázsból a lakásba vezető csövek körül is a réseket a falakon!

Kiskert

Segíthet a kipufogógázok egy részének eltávolításában, ha tizenöt-húsz percre bekapcsolunk egy szabadba szel­lőző légelszívó készüléket miután elin­dultunk, illetve beérkeztünk a garázsba. A szükségesnél tovább soha ne járassuk az autó motorját a garázsban – különö­sen akkor ne, ha lakószoba van fölötte!

A garázsok és szerszámoskamrák gyakran kettős funkciót látnak el, mint műhelyek. Ilyenkor olyan termékeket is tárolhatunk bennük, melyek bőr- vagy légúti irritációt okozhatnak. Mindig kö­vessük a gyártó tárolási és használati uta­sításait!

Baráti látogatások

Minél jobban ismerjük saját allergiánkat és kiváltó okait, annál bátrabban mehe­tünk más környezetbe. Például atkaaller­giában szenvedő gyerekeknek esetleg el kell vinniük saját párnájukat és paplanju­kat, ha egy barátjuknál akarnak aludni, hogy csökkentsék a tüneteik súlyosbodá­sának kockázatát.

Nyaralások

Tengerparti nyaralás alatt csökkenhetnek a szénanáthában és penészgomba-allergi­ában szenvedők tünetei, mivel a tenger felől fújó szelek nem sok virágport szállí­tanak, az atkára érzékenyeknek pedig a magaslati levegőn eltöltött hegyi üdülések tesznek jót, mert ott nincs poratka.

Virágporok és gombaspórák kerülése

Virágporok

  • Figyeljük a pollenjelentéseket a napi­lapokban, valamint a rádió és televí­zió időjárás-jelentésében!
  • A virágporszintek tetőzése idején próbáljunk minél több időt tölteni házon belül! Kerüljük a házon kívül tett utakat, különösen vidékre, ahol a pollenszint valószínűleg magas!
  • Tartsuk az ablakokat zárva, amikor házon belül tartózkodunk! Ez regge­lenként a legfontosabb, amikor a virágporok szétszóródnak, és esetenként, amikor újra leülepednek a talajon.
  • Vezetés közben tartsuk teljesen felhúz­va az ablakokat!
  • Kerüljük a fűnyírást és a levelek össze-gereblyézését! Ha mégis el kell végez­nünk ezeket a feladatokat, húzzunk védőmaszkot és védőszemüveget!
  • A szabadban viseljünk napszemüveget, még akkor is, ha csak rövid időt töltünk kint!

Penészgomba spórák

  • Kerüljük a kerti komposzthalmokat – hacsak nincsenek teljesen lefedve -, a lehullott faleveleket, a lenyírt fü­vet, a csűröket és a fás területeket!
  • Ne sétáljunk mezők környékén be­takarítás idején!
  • Ha a fent felsorolt helyeket és tevé­kenységeket nem kerülhetjük el, vi­seljünk legalább védőmaszkot!
  • Használjunk a kertben alacsony allergiaszintű talajtakarást!