Allergiamentes otthon

Kozmetikumok és piperecikkek – allergiás reakciók

A kozmetikumok vagy piperecikkek kö­zé tartoznak a szappanok, samponok, fogkrémek, bőrtisztítók és ápolók, szemhéjfestékek, rúzsok, körömlakkok, hajfestékek és hajápoló szerek, illatosí­tott termékek (mint a dezodorok, bo­rotválkozás utáni szerek és parfümök), a napozó és önbarnító szerek. Ezek mind­egyike kiválthat kontaktérzékenységet vagy kontaktallergiás reakciót.

Érzékenység

A szépségápoló szerekre leginkább az al­lergiára hajlamos (vagy ő maga allergiás, vagy a családban előfordulnak allergiás esetek), illetve a világos bőrű emberek szoktak, érzékenyek lenni. A piperecik­kek által kiváltott érzékenység leggyako­ribb jellemzői az alábbiak: bőrhámlás; bőrpirosodás és a velejáró viszketés, a tünetek nemigen terjednek túl azon a területen, ahol az adott ter­méket használjuk.

Érzékenység tünetei

Az érzékenység tünetei leginkább ott szoktak jelentkezni, ahol a bőr külső rétege a legvékonyabb, azaz a szemhé­jon vagy a kézfejen, vagy ahol a bőr, ta­karásban van, például az ujjak között vagy a gyűrű alatt. Az érzékenység álta­lában nem jelent nagyobb gondot, és miután abbahagyjuk az azt kiváltó ter­mék használatát, rendszerint gyorsan elmúlik.

A súlyosabb érzékenység elég ritka, leginkább a fodrásznál szokott jelentkezni, amikor valamilyen erősen lúgos anyag – például hajfesték vagy dauervíz – kerül közvetlen kapcsolatba a bőrrel. Jobb, ha az érzékeny bőrűek és ekcémások ott­hon vékony gumikesztyűt viselnek (mint a fodrászok) a samponok és hajápoló termékek használatakor. Haj balzsamot, hajkrémet, illetve festéket ne kenjünk föl csupasz kézzel, és kerüljük a hajhabo­kat és zseléket.

Ha bármilyen kozmetikai termék használatát követően akár a legenyhébb égető érzést is észleljük, érdemes elgon­dolkodni a további használatán.

Kontaktallergiák

A kontaktallergia a kozmetikum valame­lyik kémiai összetevője – általában vala­milyen tartósító anyag által kiváltott immunreakció. A kontakt dermatitis (bőrgyulladás) olyankor fordul elő, ami­kor a bőr egy allergénnel kerül kapcso­latba, másodlagos elterjedésről akkor beszélünk, amikor allergénnel szennye­zett kézzel megérintünk más testrésze­ket.

Fürdés

A tartósító anyagok a leggyakoribb allergénforrások a kozmetikumokban; és sokszor minél jobb tartósító, annál erősebb allergén.

A másik, gyakran előforduló allergénforrások az illatanyagokhoz használt vegyszerek. Egy vizsgálat szerint az ekcé­más jellegű bőrpanaszokkal küzdők tíz százaléka érzékeny illatokra. A kozmeti­kumok között gyakori allergénforrás még a hajfestékekben és a körömlakk­ban található gyanta.

Termékválasztás

A kozmetikai cikkek általában viszonylag egyszerű keverékek, néhány „extrával” fel­dobva az eladhatóság érdekében. Az ér­zékeny bőrűeknek számos olcsó, illatmen­tes termék van forgalomban. Ne feledjük: nem biztos, hogy a legkeresettebb, drága áruk a legjobbak is bőrünknek. Amennyi­ben ekcémában szenvedőnek keresünk valamilyen terméket, érdeklődjünk, hogy a gyártó nem tudna-e mintát adni.

Bőrápolás ekcémásoknak

A bőrápolás, különösen a hidratáló bőrápolók használata, kulcsfontossá­gú az ekcémás tünetek enyhítésében és a bőr gyógyulásában. A közhiede­lemmel ellentétben a fürdés sokszor segít, mivel nedvesíti a bőrt. Fontos azonban, hogy a fürdővízhez – kö­zönséges habfürdő helyett, ami szá­rítja a bőrt – ekcémásoknak készült fürdőolajat tegyünk. Fürdés után használjunk bőrpuhító krémet a bőr nedvességtartalmának fenntartására!

Fürdővíz

  • lllatmentes szappant vagy olajat használjunk! Csak olyan fürdőolajat adjunk a vízhez, amelyet külön ekcé­másoknak gyártottak!
  • Ne dörzsöljük, hanem itassuk száraz­ra a bőrt a törülközővel!
  • Használjunk bőségesen bőrpuhítót a fürdés után. Míg a kortikoszteroidokat csak az orvos utasításainak megfelelően alkalmazhatjuk, a bőrpuhító krémek biz­tonságos használatának nincsenek korlá­tai.

Krémek és bőrpuhítók

  • Csak rövid körmökkel és alaposan megmosott kézzel kenjük be ekcémás beteg bőrét! Egyszerre csak kisebb mennyiségű krémet masszírozzunk be gyengéden a bőrbe könnyed, körkörös mozdulatokkal!
  • Steril gézkötéssel segítsük elő az ápolt területen a felszívódást és akadá­lyozzuk meg a vakarást! Ekcémás gyer­mek esetében ügyeljünk arra, hogy rövid legyen a körme! Körömreszelővel re­szeljük le a körmöket az ujjbegyekig!
  • A súlyos ekcémában szenvedő gyerekeknél használhatunk éjszakára nedves borogatást. A nedves boroga­tás alatt jól kenjük be testápolóval, a hüvelykujjakat azonban hagyjuk kívül, hogy könnyebben meg tudjon fogni dolgokat!
  • Használjunk rendszeresen bőrápolót a bőr nedvességtartalmá­nak megtartására! Akkor is nagyvona­lúan és gyakran használjuk, ha a bőr éppen tünetmentes az ekcémától. Az ekcéma látható gyógyulását követően még legalább négy-öt hónapig kisebb a bőr ellenálló képessége.
  • A lanolinra érzékenyek számára kaphatók olyan testápolók és fürdő­olajak, amelyek