Épületek belső burkolatai

Hogyan használjuk a kárpitozott paneleket a falon?

A kárpitozott falpanelek lehetőséget adnak a hangulatos belső tér kialakítására. Manapság egyre gyakrabban alkalmazzák a belsőépítészetben, mert nem csak nagyon praktikusak, esztétikusak is. Ezek a panelek nem csupán dekoratív célt szolgálnak, hanem funkciót is betöltenek, hiszen hangszigetelnek is. A kárpitozott panelek alkalmasak a nappali, a gyerekszoba, a hálószoba, az előszoba és a folyosó falának dekorálására, színesebbé tételére. Mutatjuk, hogyan is használjuk a kárpitozott paneleket a falon!

Miért döntsünk a kárpitozott panelek mellett?

Néha vágyunk valami újra, valami másra a lakásunk belsőépítészetével, berendezésével kapcsolatban, de nem akarunk túl sokat költeni, csak szeretnénk kicsit felfrissíteni a lakás küllemét, vagy egy olvasósarokra vágyunk, vagy az előszobát szeretnénk kicsit praktikusabbá és egyben különlegessé varázsolni. A formatervezésben lehet a segítségünkre a fal felfrissítése, amelyet több módon is elérhetünk. A kárpitozott falpanelek alkalmazása lehet az egyik módja a falak díszítésének. Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen különböző formákat, színeket és textúrákat kombinálhatunk az egyedi hatás elérése érdekében.

A kárpitozott falpanelek iránti igény, a falpanelek funkciója miatt is megnövekedett, mert elnyeli a háttérhangokat, viszont növeli a helyiségben a hang minőségét. Ez is az oka annak, hogy irodákban, hangstúdiókban és konferenciatermekben is gyakran kihasználják a benne rejlő lehetőségeket.

Milyen falpanelt és hova telepítsünk?

Az egyes elemeket, lapraszerelten, dobozokban szállítják a megrendelőknek, akik egyszerűen össze tudják ezeket a paneleket állítani, mivel részletes útmutatót is küldenek hozzá. A falpanelek könnyedén illeszkednek a falfelületekhez, amelyekkel egyedi, személyre szabott alakzatokat, mintákat is létrehozhatunk.

Falpanelek a lakás több helyiségében

A kínálatban vannak olyan falpanelek, kárpitozott falpanelek, amelyek a lakás több szobájában, helyiségében is használhatók. Ilyen például a Pag kárpitozott falpanel. Ezzel a falpanellel minden szoba hangulatosabbá válik. A segítségével javítható a helyiség akusztikája és lehetővé válik a szoba hangszigetelésének megoldása. A Pag téglalap alakú falpanel 9 darabból áll, amelyeket ragasztóval, tépőzárral vagy rögzítő habbal illeszthetjük a falra. A hálószobában vagy a gyerekszobában helyet kaphat az ágy mögött, de egy különálló falra is felhelyezhetjük azokat.

A többféle színválasztékban elérhető falpanel jól mutat a nappaliban, ahol egy csupasz falat tehet különlegessé. Hogy milyen kialakításban helyezzük a falra, az csakis rajtunk múlik. Ezt a modellt, az előszobában is használhatjuk. Akármilyen panelt is vásárolunk, a használata mindegyiknek ugyanaz. Az egyes lépések akkor változnak, ha nem mindenhová tépőzáras, hanem ragasztós vagy ragasztós szivacsos panelt is vásároltunk.

Mindkét falpanel felhelyezése nagyon egyszerű. A tépőzáras falpanel esetében először a falat kell megtisztítanunk, majd vízmértékkel és ceruzával meg kell jelölnünk a panel szélét a falon. Ezután a kötőfelületet töröljük szárazra és a tépőzárat egymástól körülbelül 25 centiméterre egyenletesen ragasszuk a panelre. Utolsó lépésként kissé rányomkodva, rögzítsük a panelt a fal megfelelő helyére.

Amikor ragasztó vagy ragasztó szivacs segítségével erősítjük a panelt a falra, hasonlóan a tépőzáras megoldáshoz, faltisztítással kezdünk, majd a panel szélét kijelöljük ceruzával és vízmértékkel. A harmadik lépésben tegyünk ragasztót a kárpitozott panelre, nyomjuk a falhoz és ellenőrizzük, hogy a panel egyenesen van – e felragasztva. Az utolsó lépés az összeszerelés, amikor is a panelt a falhoz nyomjuk – ilyenkor még vízmértékkel ellenőrizhetjük, hogy egy síkban van a fallal – majd egy határozott mozdulattal, a panelt a falhoz erősítjük.

Falpanelek az előszobában és a nappaliban

Az előszobába vásárolhatunk egy cipőszekrényt – Grawis 60 – amelyhez kettő vagy több darabos Pag kárpitozott falpanelt is választhatunk, attól függően, hogy ezeknek a falpaneleknek milyen funkciót szánunk. A két falpanel dekorálhatja a kis szekrény tetejét, ha pedig a 12 darabos kárpitozott falpanelt választjuk, akkor az pluszban, még a falat is díszíti. A falpanel fehér, fekete, barna, ibolya, szürke és zöld színben is megvásárolható.

A Pag Pik kárpitozott falpanelek a lakás minden helyiségében jól mutatnak, a nappaliban is több variációban helyezhetők fel a falra. A 9 darabos panelt egymás mellé helyezve, egy kopár fal élénkítésére is használhatjuk, de akár egy hangulatos olvasósarkot is kialakíthatunk magunknak a segítségével. Ehhez csak egy ülőfelületre és egy falra van szükség. Többféle – téglalap, háromszög, halszálka, méhsejt – forma közül is válogathatunk. Nincsenek merev szabályok, hiszen nem feltétlenül kell csak egyetlen színben gondolkodnunk. A kellemes falpanel színek remekül kombinálhatók egymással.