Belsőépítészet

Padlóburkolatok kínálata

A szaküzletekben rendelkezésre álló burkolóanyagok választéka szinte áttekinthetetlen. A régóta közkedvelt padlószőnyegen kívül válogathatunk a fa, kerámia, kő, parafa, linóleum, vagy akár a legfrissebb újdonság, a laminált padlólap között. Nagyon fontos a lakók egyes burkolóanyagokhoz kapcsolódó érzelmi viszonya.

Mire jó a legszebb, a legjobb csempeburkolat, ha a lakók nem kedvelik. Ha valamely padló­burkolóhoz negatívan viszonyulunk, válasszunk inkább másikat. Fontos döntési szempont természetesen az ár is. Másrészt azonban anyagi okokból minőségi követelményeinkből nem szabad túlságosan sokat engednünk. A valóban jó minőségű termékekhez dömpingáron nem juthatunk hozzá.

A következő részekben a különféle padlóburkolatokat táblá­zatban foglaljuk össze. Ám ne feledjük, hogy a legjobb padló­burkolat sem lesz tökéletes, ha az alap előkészítése nem meg­felelő. Ezért néhány alapvető szabályt nem szabad figyelmen kívül hagynunk. Ha olyan pad­lóburkolatot választunk, amit ragasztani kell, a felület alapo­zása nem maradhat el.

Előfordul, hogy az alapo­zás előtt a fogadó felületet ki kell egyenlíteni. Azokon a területeken, ahol nedvesség megjelenésére le­het számítani, a burkolóanyag lerakása előtt a padlót szige­telni kell. A szigetelőanyagot a fal és a padló csatlakozási élénél fel kell húzni. Ha csempét választunk, ra­gasztásához rugalmas csem­peragasztót kell használni. A parkettalapokat és a mo­zaikparkettát is ragasztani kell. A ragasztás előtt győződ­jünk meg róla, hogy az aljzat elég száraz-e.

A leggyakrabban használt padlóburkoló-anyagok adatai és ára:

Termékcsoport/burkolóanyagFt/m2Megjegyzés
Terméskő pl.: jura, márvány6000
Betonlap4000Az ár a lap méretének és vastagságának függvénye
Agglomárvány lapAz ár a lap méretének és vastagságának függvénye
Kőlap lakkozott vagy matt5500Élettartama a cserép és a lakkréteg keménységétől függ
Terrakotta lap3600
Künker padlóburkolat7000
FA
Hajópadló2200Élettartama a felület rendszeres karbantartásával növelhető
Pálcás parkettaÉlettartama a felület rendszeres karbantartásával növelhető
Mozaikparketta2400Élettartama a felület rendszeres karbantartásával növelhető
Parkettlap1200Élettartama a felület rendszeres karbantartásával növelhető
Rétegelt parkettlap1600
Fa burkolókocka8000Élettartama a felület rendszeres karbantartásával növelhető
PARAFA, LINÓLEUM
Parafalap kezeletlen felületű9900A felületet 5-10 évente fel kell újítani (lakkozott felület esetén)
Linóleum jutával vagy parafával1200Kenőszappannal ne tisztítsuk
PVC
Puha PVC1900
homogén2400fugák hegeszthetők
heterogén2100fugák nem hegeszthetők
Kemény PVC
MŰANYAG
Gumi6000Ára eléri a külső burkolóanyagok árát
különböző kivitelben
Laminált műanyag1200
TEXTILBURKOLAT
Hurkolt, velúr1600gyapjú, ragasztott
poliakril990szintetikus szál
poliamid1100szintetikus szál
Szövött gyapjú1800a kifeszített szövés hosszabb élettartamot garantál
Vlies állati szőr ragasztott, szintetikus szál5000a szintetikus szálakat általában azért cserélik le, mert a szennyeződések nem távolíthatók el
Fonott szálak kókusz2200ragasztott kivitel - hosszabb élettartam

Természetesen a padlóbur­koló anyagok az építtetők értékrendjében is előkelő he­lyet foglalnak el, hiszen a bel­téri kialakítás meghatározó elemei. Ennek ellenére a fö­dém állagával kapcsolatos problémákat és azok megol­dását sem szabad elhanyagol­ni, hiszen ebben az esetben is igaz a mondás, hogy a felület burkolásának minőségét, használati értékét az alatta lé­vő rétegek minősége is meghatározza, befolyásolja.

A nem megfelelően merev fafödémek a lépések hatására belengenek, ez a mozgás kihat a burkolatra. Ezt az anyag kiválasztásánál sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Kompromisszumos megoldás­ként kínálkozik az esztrich réteg vastagságának növelése. Padlófűtés esetén választható burkolatok: Választhatunk kerámia csempét vagy lapot, termés- vagy műkövet, linóleumot, laminált padlólapot, parafát, kókuszt, padlószőnyeget, vagy, ha az utasításokat betartjuk, bármit.

Jó, ha tudjuk! Általában a munkadíjak az anyagárak 50%-nak megfelelő összeget tehetik ki. A fenti táblázatunkban az anyagárak induló összegei szerepelnek.