Egészséges otthon

Egészségbarát lakóterek kialakítása 12 lépésben [HASZNOS]

Az egészséges nappalikban felszabadult, természetes érzés uralkodik. A bútorok és szőnyegek elrendezése a szabad mozgást segíti, és egyúttal a szellemet is felszabadítja. Rugalmas tér, ahol a család és a barátok összegyűlnek, játszanak és tévét néznek, vagy zenét hallgatnak. A tér ha­tárok nélkül áramolhat az ebédlőbe és a konyhába, egyetlen, hatalmas „nagyszobát” formálva, amely az otthon társadalmi központja lehet.

Míg a hálószobákat és a speciális célú helyiségeket egy vagy két személy egyedi igényeihez, szinte testre szabottan rendezhetjük be, a közös lakóterületnek az egész család jól-létét kell előmozdítania, a különböző személyiségekhez és érdeklődésekhez éppúgy alkalmazkodnia kell, mint a fizikai kényelem változatos kívánalmaihoz. Hálószoba penészmentesítése.

A nappalinak kell befogadnia a különbö­ző látogatókat is:

A beeső szomszédoktól az üzlettársakon át a meghitt barátokig. A ház összes szobájánál törekednünk kell arra, hogy elkerüljük olyan elemek elhelyezését, amely megzavar­hatja egyes használók nyugalmát, de a nappaliban ez még fontosabb. Ideális esetben a színek, a megvilágítás, a kárpitok és az elrendezés melegen fogad, és enyhet ad minden belépőnek, egyben ösztönzi a barátkozási és együttműködési hajlamot.

A lényeg: a tér elrendezése legyen rugalmas

A levegős atmoszférához válasszunk könnyed bútorzatot, amelyet könnyűszerrel átrendezhetünk a pillanat adta igényeknek megfelelően. Legyen rá mód, hogy a teraszról – ha kell – behozhassuk a nádszékeket és egy összecsukható kanapét. Jó, ha vannak részekből álló ülőalkalmatosság, amelyeket szét lehet szedni, át lehet csoportosítani. Egyetlen nagy asztal helyett válasszunk elemes asztalokat, amelyeknek a kisebb részeit együtt vagy különállóan is lehet használni. Szabadítsunk föl plusz padlóterületet: a fal mentén elhelyezett állványokra vagy polcokra pakoljunk. Az étkezőterülettel szomszédos részre akasszunk dekoratív kampókra kerámiacsuprokat és réz merőkanalakat, és tegyünk fel­szolgáló tálakat az alacsony könyvszekrények tetejére.

Mivel ezt a teret olyan sok ember használja, különös jelentőséget kap az ergonómia. Az egészséges lakóterület minden látogató szükségleteit kielégíti, legyen az alacsony vagy magas, cingár vagy robusztus, fiatal vagy idős. Tegyünk be néhány állítható magasságú és dőlésszögű széket. Az állítható támlájú szék és egy zsámoly sokkal kényelmesebbnek bizonyul, mint egy hagyományos szófa. A dundi párnák hívogatóknak tűnhetnek, de a túlságosan kitömött beren­dezési tárgyak ritkán nyújtanak elegendő támaszt a deréknak, ezért hosszú ülés során nem ké­nyelmesek. Mi több, a terjedelmes, mozdíthatatlan szófa nehézkesnek és nyomasztónak tűnik ebben a laza, szabadon áramló térben.

Doug Cooger építész által tervezett, elegánsan egyszerű vidéki ház

Fent. A Doug Cooger építész által tervezett, elegánsan egyszerű vidéki házban a fehér falak és a szőkésbarna juharpadló a mocsaras maine-i tájra irányítják a szemet. A kopottas lenbatiszt karosszékek és a friss virágok segítségével a házban is megjelenik a természet.

Ősi bölcsesség

Ahhoz, hogy bárki, aki a lakóterületre lép, érzelmileg jól, fizikailag pedig kényelmesen érezze magát, vegyük figyelembe az ősi keleti filozófiák alapelveit.

Feng shui

 • Gondoskodjunk bőséges napfényről.
 • Kerüljük a rendetlenséget.
 • A család számára jelentőségteljes képeket és műtárgyakat tegyünk közszemlére.
 • Válasszunk kerek faasztalokat.
 • Körbe vagy nyolcszögbe rendezzük az ülőhelyeket.
 • Hagyjunk elég helyet az asztalok és a székek körül, így megkönnyítve a mozgást.
 • Zárjuk a televíziót egy szekrénybe. Ne legyen a szoba vizuális gyújtópontja.
 • Ügyeljünk az üres sarkokban kialakuló holtterekre. Használjunk színeket, felső világítást és növényeket, hogy serkentsük a csi áramlását.

Vásztu-sásztra

 • A teret sok, de nem vakító fény töltse be.
 • A falak többsége legyen fehér és pasztell színű.
 • A pozitív energia serkentésére vegyük fontolóra a déli fal sötét gesztenyebarna színre festését.
 • Kellemes gondolatokat felidéző műtárgyakat válasszunk.
 • A szoba közepéről tüntessük el a nagy akadályokat.
 • Ne helyezzünk ülőhelyeket erős fénysugarak alá.
 • A legnehezebb bútorokat a szoba délnyugati részébe tegyük.
 • Helyezzük a televíziót és a többi elektromos felszerelést a szoba délkeleti sarkába.

 Egy japán tatami (padlógyékény)

Fent. Egy japán tatami (padlógyékény), egy alacsony faasztal és egy villanásnyi természet – másra már nincs is szükség, létrejött az egyszerű vendéglátáshoz szükséges, megnyugtató tér. A csak zöldekre és fehérre korlátozott színskála fokozza a nyugalmat.

Világos, levegős és rendezett…

A világos, levegős atmoszféra megteremtéséhez válasszunk semleges tónusú, halvány színeket. Barbara Richardson festékszakértő a meleg bézs és a nyugtató szürke színeket javasolja azokra a lakóterületekre, amelyeket sok ember használ, sok különféle célra. A törtfehérek lazító hatásúak és szintén alkalmazhatók. Ha egy foltnyi élénkséget aka­runk a szobában, dobjunk élénk színű párnákat a padlóra, és kiemelten világítsunk meg egy gondosan kiválasztott műtárgyat.

A könyvek, a festmények és a díszítő elemek melegséget és egyéniséget visznek a kö­zös terekbe. Kifejezik a család érdeklődését és értékítéletét, kellemes gondolatokat és emlékeket ébresztenek, és serkentőleg hatnak a látogatók­kal való beszélgetésre. Az ősi keleti filozófiák azonban azt ajánlják, hogy ilyen elemeket csak mértékkel szabad köz­szemlére tenni. Az egész gyűjteményt magában foglaló, tömött polcok helyett válasszunk ki néhány tárgyat a ked­venceink közül, és pár hetente változtassunk az elrendezé­sen. Ha a könyveket üvegajtós szekrényben tároljuk, mini­malizálhatjuk a por és a penész támadását.

Sok család számára a nappali a házi mozizás színterévé vált, a szobát a televízió és a sztereó berendezés uralja. Ha egy szobában ilyen sok elektromos berendezés van, az ki­merítő, erőelszívó hatással lehet mindenkire, aki belép. Még a kikapcsolt felszerelés is elektromágneses hullámo­kat bocsát ki, amelyeket különféle egészségügyi problé­mákkal társítottak. Mi több, egy nagy, szürke képernyő né­ma jelenléte sivár hangulatot kelt, és elvonhatja a figyelmet az emberközpontú tevékenységekről.

Hogy minimálisra csökkentsük az elektromágneses hul­lámok hatását, válasszunk „alacsony sugárzású” kategóriá­ba sorolt berendezést, és győződjünk meg a vezetékek megfelelő csatlakoztatásáról. Tároljuk a televíziót egy szekrényben, és az ülőhelyeket legalább másfél méterre helyezzük el tőle. Amikor nem használjuk a tévét, ne felejt­sük el becsukni a szekrény ajtaját.

„A képek sokszor inkább elcsúfítják a falakat, semmint díszítik.” Frank Lloyd Wright (1869-1959), amerikai építész, író

A modulokból összerakott asztal

Fent. A modulokból összerakott asztal „tortaszeletei” sokféle felhasználást tesznek lehetővé. Az egyszerű szépséghez hozzájárulnak a vízkultúrás növények és a természetes kőből készült padlóburkolat is.

Csordultig életenergiával…

Ha valamelyik családtag vagy gyakori látogató súlyos allergiában szenved, fölmerülhet a kísértés, hogy steril tereket alakítsunk ki, amelyek makulátlanul tiszták, de hiányzik belő­lük az élet. Azonban nem a kórtermek a legegészségesebb lakóterületek. Az olyan szo­bák, ahol az ablakpárkányon repkény hullik alá, a napfényben kutya vagy macska szundi­kál, csordultig teltek életenergiával. A talaj helyett friss vízzel teli edényekben nevelt növények minimálisra csökkentik a penész spórák kialakulását, amelyek megkeseríthetik az allergiában szenvedők életét. A jól ápolt állatok és a sok, vastag szőnyeg kerülése hoz­zásegít, hogy a levegő szőr- és korpamentes maradjon.

Az esetek zömében az élet behívása a nappaliba több egészségügyi előnnyel jár, mint kockázattal. A dúsan tenyésző növények élettel töltik meg a sarkok holt tereit, oxigént keringetnek, és hozzájárulnak a levegő felfrissítéséhez. A szeretett kutya vagy macska je­lenléte oldja a stresszt, és – számos kutatás szerint – növeli a gazda élettartamát, fokoz­za testi és lelki jólétét.

Noha a rendetlenséget kerüljük, a természet derűs színeit szívesen látnánk a nappali­ban: kis tájképet alkothatunk vitorlavirággal és pálmákkal, csiszolt kövekkel és kagylóhé­jakkal, valamint göcsörtös fadarabokkal. A jólétet és a jó szerencsét jelképező miniatűr szökőkút a csobogó víz nyugtató hangjával járul hozzá a hangulathoz.

Élet háziállatokkal

Otthonunkat akkor is megoszthatjuk egy kutyával vagy macskával, ha esetleg allergiában szenvedünk. Ha lehetséges, töltsünk némi időt az állattal, mielőtt befogadnánk; így valószínűleg megtaláljuk azt a fajtát, amelyik nem okoz gondot számunkra. Allergiában szenvedő családtagjaink és vendégeink kényelme érdekében tartsuk magunkat az alábbi irányelvekhez:

 • Keringessünk friss levegőt a szobában.
 • Használjunk erős szűrővel felszerelt légtisztítót.
 • Cseréljük gyakran a légtisztító, a tűzhelyek és légkondicionálók szűrőit.
 • Ne használjunk ragasztott padlószőnyegeket.
 • Terítsünk egy törülközőt vagy rongydarabot a házi kedvenc pihenőhelyeire.
 • A szőnyegeket, üléshuzatokat és függönyöket porszívózzuk ki gyakran.
 • Használjunk könnyen lehúzható és mosható bútortakarókat.
 • Kerüljük a poros vagy illatosított macskaalom használatát.
 • Ne engedjük be házikedvenceinket a hálószobákba.
 • A macskát vagy a kutyát hetente fürdessük desztillált vízben.
 • Etessük a kedvencünket jó minőségű ennivalóval; az egészséges állat kevésbé korpásodik.

A magasba törő pálma

Fent. A magasba törő pálma és egy szeretett háziállat gyógyító életenergiát hoz az otthonba. A könnyen mosható pamut székpárnák és a kisebb méretű, kevésbé por- és szőrfogó szőnyegek az allergiában szenvedőknek is megkönnyítik, hogy otthonukat megosszák egy macskával.

Közel a természethez…

A külső és a belső területek határvonalainak elmosásával az egészséges nappali életigen­lő és hívogató térré válik, ahol a család tagjai és a legkülönbözőbb korú látogatók szere­tetben és közösségben gyűlhetnek össze. Ezzel a szellemmel összhangban az egészség­tudatos tervezők környezetbarát berendezést és anyagokat választanak, amelyek nem szipolyozzák ki a természetes erőforrásokat, illetve nem bocsátanak káros szennyező­anyagokat a környezetbe.

Amennyire lehetséges, válasszunk kizárólag természetes anyagokból készült padló­burkolatot: keményfa, pala vagy kerámia burkolólapokat. A szőnyegek lehetnek tiszta gyapjúból, szerves pamutból vagy kezeletlen kenderből szőttek. A bútorhuzatokhoz és a rolettákhoz használjunk 100 százalékos pamutot vagy lenvásznat. A bútorzathoz vá­lasszunk olyan keményfát, amelyet víz alapú uretánnal vagy festékkel pácoltak.

Sok lakástulajdonos csábítja a lehetőség, hogy „gyűrődésmentes” textíliákat és „karcolásálló” gyári padlóburkolót vásároljon, mivel ezek az anyagok gazdaságosaknak és könnyen kezelhetőnek tűnnek. Sajnos, minden szintetikus anyag olyan gőzöket bocsát ki, amelyek az enyhe fáradtságtól a súlyos depresszióig terjedő tüneteket válthatnak ki.

Padlószőnyeg

A legelvetemültebb bűnös a szintetikus szálakból készült padlószőnyeg. Mivel a sző­nyeget a padlóhoz rögzítik, az allergiát súlyosbító por és poratkák alatta rekednek, és el­távolíthatatlan okká válnak. Sőt a szintetikus szálak, a töltelékanyag és a ragasztó mind mérgeket tartalmaz, amelyek csak hetek alatt oszlanak el. A hosszú időn át távozó gőzök évekig tartó gyötrelmet okozhatnak a vegyszerekre érzékeny embereknek.

A szintetikus anyagok és a kémiai adalékanyagok annyira uralkodókká váltak az álta­lunk vásárolt termékekben, hogy egy tipikus otthonból szinte lehetetlen teljesen szám­űzni őket. Elég azonban megsimítanunk a tömör tölgyfa kiemelkedő erezetét vagy meg­szagolnunk a napon szárított pamut friss illatát, hogy életre szóló szerelembe essünk a természetes anyagokkal, és vállaljuk a felkutatásukhoz szükséges fáradságot.

„Az egyszerű élet, még a legcsupaszabb is, nem nyomorúság, hanem maga a kifino­multság: homokos padló és a meszelt falak, odakint pedig a zöld fák és a virágzó mezők, folyóvizek.” William Morris (1834-1896), angol tervező, író, festő és iparművész

Az apró öböl fényei

Fent. Az apró öböl fényei természetes világítást nyújtanak a festői étkezőrésznek. A kecses, hajlított vonalú székek elősegítik az egyenletes energiaáramlást a belső és a külső világ között.

Környezetbarát fonalak

A legszebb és legtartósabb szöveteket szintetikus összetevők nélkül gyártják. Válasszunk növényi eredetű fonalakat, amelyhez a növényeket minimális szintetikus rovarölőt használva termesztették. Az állati szőrt humánus módon kell begyűjteni, az élőlény lemészárlása nélkül.

Pamut

A puha és könnyű pamutszálakat a gyapotnövény maghüvelyéből szüretelik. Mivel a szál belül üreges, a pamut forró időben is hűvös marad, és gyorsan szárad. Sok gyártó kever szintetikus anyagokat a pamuthoz, hogy ellenállóbbá tegye a gyűrődéssel szemben. A természetes pamut lágyan ráncos megjelenésének azonban megvan a maga rusztikus szépsége. A leginkább környezetbarát szövethez keressünk teljesen természetes, szerves pamutot, amelynek alapanyagát műtrágyák és rovarölő szerek nélkül termesztették.

Vászon

A tartós és finom vásznat lenből készítik, ugyanezt a fajta fonalat használták ruhának és halotti lepelnek az ősi Egyiptomban. A vászonszövetek legalább kétszer olyan erősek, mint a pamut, és ismételt mosások után puhábbak és kellemesebbek lesznek A len saját viasztartalma természetes fényt ad a vászonnak, ami természetes krémszínű árnyalataiban vagy élénk színekre festve gyönyörű. Noha a vászon könnyen gyűrő­dik, könnyen is vasalható, és tartósabb, mint a szintetikus utánzatok. A vászon ráadásul környezetbarát fonal: a len minden részét fölhasználják, nincs hulladék

Kender

A világ legtöbb mérsékelt övi és trópusi vidékén termesztett kendernövény szárá­ból csillámló, gyönyörű textúrájú fonal készül. Könnyen gyűrődik, de rendkívül vízálló. A Közép-Amerikában termesztett szizál a kender attraktív fajtája, amelyet gyakran használnak padlótakarók szövésére. A Kínában termesztett hegyifű a kender élénkbarna fajtája. A kenderből készült anyagok lehetnek olyan durvák, mint a zsákvászon vagy a farmeranyag, olyan puhák, mint a pamut vagy olyan finomak, mint a selyem és a csipke.

Romi

A kelet-ázsiai hócsalán rostjaiból szőtt rami fényes, fehér fonal, összetéveszthető a lenvászonnal. A hócsalánból készült fonal kétszer olyan erős, mint a lenből készült, és ötször olyan erős, mint a gyapotból. Ez a csodás fonal ráadásul nagyon ellenálló a baktériumokkal és penészgombákkal szemben.

Juta

Az erős és hőálló jutát a jutanövény fás kér­géből készítik. Mivel olcsó, ezért gyakran használják szőnyeg és linóleum hátrésze­ként.

Kókuszrost

Ezt a durva, erős rostot a kókuszdió héjából nyerik, tengervízben puhítják, majd sulykol­ják és kártolják Kézzel rusztikus hálókká szőve a kókuszrost gazdaságos és földhöz illő padlótakaró.

Tengeri fű

A Kínában termesztett nádszerű tengeri fűből tartós, foltálló fonal készül. A tengeri fűből kemény, tartós padlótakaró szőnye­get szőnek

Selyem

Ezeket az acélerős, érzékien puha fonalakat a selyemhernyó gubójából nyerik. A selyemhernyó szericint, egy természetes enyvként viselkedő, ragasztószerű anyagot választ ki. A fényes és elegáns selyem meg­tartja az alakját, és csillogó zuhatagként hullik alá az ablakok előtt. Mivel rendkívül nagy a felszívó képessége, a selymet erőteljes, élénk színekre lehet festeni.

Gyapjú

A bolyhos szálakat, amelyek a juhok, kecskék tevék, lámák, nyulak és más állatok hőháztartását szabályozzák, meleg, tartós fonallá fonják, majd szövetet, szőnyeget, kárpitok szőnek belőlük. A gyapjúszálak enyhén göndörödnek és a gyapjúból készült anyagok meggyűrődés után visszaugranak eredeti formájukra. Egyes gyapjúanyagok szúrós érzetet kelthetnek, mások rendkívül puhák Érzékien puha a teveszőrből készült szövet, a kasmírkecske gyapjából készült kasmír vagy az angórakecskéből származó moher. Miközben gyapjúkülönlegességet vásáro­lunk, ne feledkezzünk meg a természetvédelmi erőfeszítésekről. Kerüljük a vikunyából készült igen ritka változatot, mivel a lámafélék családjának ezt a gyönyörű tagját megölik, hogy a gyapjához jussanak

z egyszerűség a lényege ennek a rugalmas és funkcionális étkezőnek

Fent: Az egyszerűség a lényege ennek a rugalmas és funkcionális étkezőnek. A pillekönnyű Shaker székek ülőkéjét zsinórszerűen összecsavart tengeri fűből szőtték. A hosszú fenyőasztalt az egész család körülülheti, de használható svédasztalos terítéshez is.

Egy áttetsző elemekből összeállított, elhúzható paraván

Fent: Egy áttetsző elemekből összeállított, elhúzható paravánon keresztül beárad a fény, de nem tűz be a nap, kevésbé melegszik föl a szoba, ráadásul óvja a magánéletet. Tartós üldögéléshez az egyszerű, egyenes támlájú szék egészségesebb és kényelmesebb, mint egy gazdagon párnázott szófa.

Világítsuk otthonunkat a természetes erőforrások kizsákmányolása nélkül

Hasznosítsuk a természetes napfényt:

 • Tartsuk tisztán az ablakokat.
 • Ne használjunk vastag függönyöket és rolettákat.
 • Nyessük meg az ablakok elé lógó faágakat vagy bokrokat.
 • Válasszunk fehér, krém- és pasztell színeket a falakhoz és a bútorokhoz.
 • Akasszunk föl tükröket.

Pótoljuk a napfényt energiatakarékos megvilágítással:

 • Irányítsunk erősebb fényforrásokat azokra a területekre, ahol gyakran tevékenykedünk.
 • Használjunk kisebb teljesítményű égőket a lágy, közvetett megvilágításhoz.
 • Használjunk 3 állású kapcsolóval felszerelt lámpákat, hogy a fényerőt szükség szerint szabályozhassuk.
 • Szereljünk föl fényerő-szabályozó kapcsoló­kat. Az izzólámpák kevésbe hatékonyak,
 • ha levesszük a fényüket, de tovább tartanak és kevesebbet fogyasztanak.
 • Kerüljük a sok kis égővel szerelt csillárokat. Egyetlen nagy villanykörte ugyanannyi energiát fogyaszt, de több fényt ad.
 • Használjunk világos színű, áttetsző lámpaernyőket.
 • Helyezzünk néhány lámpát a sarkokba: a fény visszaverődik a falakról.
 • Töröljük le a port a villanykörtékről.
 • Oltsuk le a nem használt lámpákat.

Napfényben fürdőzve…

A vászonhuzatokon libegő, a fényezett tölgypadlóra hullámzó foltokat vető napfény gazdagságot és melegséget áraszt. A nap természetes fénye egészségünk és érzelmi jól­létünk szempontjából sem nélkülözhető. A napfény a szemen keresztül eljut a tobozmi­rigyhez, és aktiválja az endokrin rendszert, amely kapcsolatban áll immun- és idegrend­szerünkkel. Elegendő napfény nélkül nem tudnánk életben maradni.

A napfény nemcsak egészséges, ingyenes is. Amikor a napot használjuk a legtöbb nap­pali világítási igény kielégítésére, takarékoskodunk az elektromossággal, és megőrizzük természetes erőforrásainkat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kellene hajítanunk az összes függönyt, mennyezeti ablakokat kéne vágni a plafonokba, és szobáinknak állan­dóan fényárban kellene úszniuk. A meg nem szűrt napfény valószínűleg kellemetlen csil­logást okoz, ráadásul túlmelegíti az otthont. Éjjel az üres, fekete ablakok megdermesztik a szobát és minden belépőnek a szellemét. A legtöbb otthonnál szükségszerű az ablakok valamilyen kezelése.

Energiahatékonyság…

Kezdjük a nap útjának megfigyelésével. Töltsünk egy egész napot a szobában, és jegyez­zük föl a fény mozgását az órák teltével. Mozogjunk macska módra a térben, hogy földe­rítsük a meleg, kényelmes helyeket. Rendezzük úgy az ülőhelyeket, hogy kihasználjuk a ragyogó, ingyenes világítást az olvasáshoz. Kerüljük az olyan elrendezéseket, amely arra kényszerítené az ott ülőket, hogy hunyorogjanak az éles napfénytől. Ne felejtsük el a te­levíziót is elvinni a közvetlen napsugárzás útjából.

Szükség szerint tompítsuk a napot fényszűrő bambuszrolóval vagy fátyol szövetből ké­szült, könnyű függönyökkel. A faléces reluxák egyetlen zsinórhúzással beengedik a köz­vetlen fénysugarakat. Ne feledkezzünk meg arról, hogy bármely többlemezes ablakár­nyékoló megoldás porfogóként viselkedik, és többletkarbantartást igényel. A tisztítási szükséglet minimálisra csökkentése érdekében a Pella cég dupla ablaküveg közé ékelt, visszahúzható árnyékolókat fejlesztett ki.

Több gyártó kínál különféle „intelligens ablako­kat”, amelyek speciális üvegezése vagy filmbevonata szabályozza a hő- és fényáteresztést. A „kapcsolható üvegezés” legújabb vívmányaként olyan üveget fejlesztettek ki, amelynek fény- és hőáteresztő képessége, átlátszósága egy elektromos szerkezet segít­ségével szabályozható. Természetesen ilyen típusú ablakok fölszerelése egyúttal azt is jelenti, hogy még több elektromos hatást viszünk a szobába, amelyben esetleg már úgyis ott van a televízió, a hifi-torony és más berendezés.

Intelligens ablakok

Fotokrom

Az erős fény hatására sötétedő szemüve­gekhez hasonlóan a fotokrom ablakok is reagálnak a fényváltozásra. Ahogy az abla­kok sötétednek, úgy csökken a fény vakító hatása. A fotokrom ablakok kiszűrik a fényt, de nem befolyásolják a hőhatást.

Termokrom

A nap természetes hőjétől a termokrom ablakok fehérré és fényvisszaverővé változnak. Így csökken a bejutó hősugárzás, ami csökkenti a légkondicionálás költségeit. Erős hő hatására teljesen megszűnik a fényáteresztő képességük, megszűnik a kilátás, így ez a megoldás nem praktikus a hagyományos ablakok kiváltására.

Folyadékkristályos

Két filmréteg parányi folyadékkristályokból álló réteget zár közre. Ha bekapcsoljuk az elektromos áramot, az ablak kissé elhomályosodik, de átlátszó marad. A folyadékkristályos ablakok óvják a magánszférát, de nem takarítanak meg energiát. Az üveg be- és kikapcsolva is ugyanannyi fényt és hőt enged át.

Elektrokrom

Egy kattintás, és az elektromos jelzés megváltoztatja az ablak optikai és hőáteresztő tulajdonságait. Az üveget az átlátszótól a teljesen sötétig bármely árnyalatúra be lehet állítani.

Bambuszrolók

Fent. A bambuszrolók enyhén szűrik a napfényt, óvják a napos lakóterület magánszféráját. A rejtett mennyezetlámpák fényerejét szükség szerint lehet szabályozni. A nem tolakodó asztali lámpát háromállású kapcsolóval szerelték fel, így háttérvilágításként tompább, munka-megvilágításhoz erősebb fényt áraszt.

A polc mögötti fal narancsszínű festése egységbe foglalja a régi zománcozott edényeket

Fent. A polc mögötti fal narancsszínű festése egységbe foglalja a régi zománcozott edényeket. A színek tisztábbak lesznek, ha teljes spektrumú fluoreszcens vagy neodímium izzóval váltjuk fel a hagyományos izzólámpákat.

A megvilágítás sokféle színárnyalata

Hagyományos izzó

Kis, spirálba tekert volfrámszál ad meleg, aranyos ragyogást. Az izzólámpák az otthonok megvilágításának leggyakoribb és egyúttal a legkevésbé hatékony formái. A hosszú élettartamú izzólámpák tovább tartanak, de több energiát fogyasztanak.

Neodímium izzó

A neodímium nevű, ritka elemet tartalmazó üvegből készül. Ezek az izzók a napfény lágy, természetes színárnyalatait utánozzák. A neodímium izzók azonban nem bocsátanak ki az optimális egészséghez szükséges valódi ultraibolya fényt.

Volfrám halogén

Ezekben az izzókban a volfrámszálat halogéngáz veszi körül. Fényesebb, fehérebb fényt adnak a hagyományos villanykörtéknél.

Reflektorlámpák

A kiemelésre, illetve árnyékban tartásra ideális reflektorlámpák izzólámpás berendezések, amelyek adott területen sugározzák el a fényt. A szerelvény belsejében lévő tükrök fókuszálják a megvilágítást.

Kisfeszültségű izzók

Ezek a lámpák kevesebb áramot használnak, mint a hagyományos izzók. A feszültséget a berendezésben lévő transzformátor csökkenti a kívánt szintre. A kisfeszültségű halogénlámpák rendkívül forrók, és nem megfelelő használat esetén veszélyesek lehetnek.

Fluoreszcens

Az elektromos áram higanyon és nemesgázon át folyik egy csőben vagy egy kompakt égőben. A fluoreszcens égők legalább tízszer annyi ideig tartanak, mint az izzólámpák, és sokkal energiatakarékosabbak. Egyes kutatók azonban attól tartanak, hogy az égő és a transzformátor által keltett alacsony frekvenciás sugárzás káros lehet az egészségre.

Teljes spektrumú fluoreszcens

A fluoreszcens megvilágítás jellemzően természetellenes, sárgászöld fényt ad. A nagyobb színvisszaadási indexű égők helyesebben mutatják a színeket. A teljes spektrumú fluoreszcens lámpák az összes színt szimulálják, az ultraibolyát is beleértve. Az eredmény a természetes napfény utánzata.

Teljes spektrumú megvilágítás…

Ahogy csökken a napfény ereje, a legbarátságosabb és leginkább szemnyugtató hatást a természetes megvilágítás és a lágy háttérvilágítás, valamint a fényesebb munka- és kiemelő fények kombinálásával lehet elérni. Az energiatakarékosság érdekében a világí­tás legyen rugalmas: könnyen módosítható, ha megváltozik a szobában a tevékenység. A háromállású kapcsolóval felszerelt lámpák lehetővé teszik, hogy a felhasználók vá­lasszák meg a szükséges megvilágítás mértékét. A fényerő-szabályozó kapcsolók azonnal megváltoztatják az atmoszférát, és megnövelik az izzólámpák élettartamát.

Sok energiatudatos tervező választja a rendkívül hatékony fluoreszcens megvilágítást. Az irodákban és iskolákban oly gyakran használt régebbi fénycsövek vakító sárgászöld árnyalatot vetettek a tárgyakra, és állandó, mély zümmögést hallattak. Az újabb beren­dezések csendesebbek és helyesebben adják vissza a színeket. A teljes spektrumú fluo­reszcens megvilágítás ténylegesen szimulálja a természetes napfény teljes színspektru­mát, köztük az ultraibolya fényt, amelyre testünknek szüksége van a D-vitamin előállításához. A teljes spektrumú megvilágítás éles, fehér ragyogása a délidőben uralko­dó szabadtéri megvilágításhoz hasonlít. Azok, akik a napfény hiány által kiváltott szezo­nális hangulatzavarban szenvednek, enyhülést találnak, ha idejüket teljes spektrumú fluo­reszcens fénycsövekkel megvilágított helyiségekben töltik.

Sajnos valamennyi fluoreszcens megvilágítás, köztük a teljes spektrumú lámpák és a kompakt fénycsövek is, alacsony szintű elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Mie­lőtt kicserélnénk a meglévő világítóberendezéseket teljes spektrumú fluoreszcens vilá­gításra, esetleg megpróbálhatunk valamilyen természetesebb úton-módon több fényt vinni az otthonunkba.

Egyes izzólámpákról is azt állítják, hogy szimulálják a napfényt

Ezek a neodímium-üvegből készült izzók kellemes, fehér fényt sugároznak, amely megnyugtató és elég ter­mészetesnek hat. Ezek azonban nem ölelik fel a napfény által visszaadott teljes szín­spektrumot, és nem nyújtják a teljes spektrumú fluoreszcens lámpák szolgáltatta egészségügyi előnyöket.

Az energiatakarékos mesterséges megvilágítás egyik legkellemesebb formája talán a kisfeszültségű halogénlámpa. Irányfényként és fali foglalatokban használva, megnyugtató fehér fénytócsákat vetnek, ami ideálissá teszi őket egy műtárgy kihangsúlyozására, sötét sarkok megvilágítására, illetve nem vakító fény szolgáltatására az étkezőtérben.

A lágy, természetes, hangulatos megvilágításhoz teljesen vessük el az elektromossá­got. Hagyjuk, hogy a természetes anyagokkal illatosított viaszból készült, nagy gyertyák aranyszínű, finoman libegő fénye töltse be a lakó- és étkezőterületeket.

„Minden építmény menedék, minden nagyszabású építmény a tér meg­tervezése, amely magában foglalja, magához öleli, felvillanyozza vagy ösztönzi a személyeket ebben a térben.” Philip Johnson, amerikai építész

A kis cserepekben elhelyezett élő leveles ágacskák

Fent. A kis cserepekben elhelyezett élő leveles ágacskák és a zöldalma piramis megidézi az étkezőtérbe a ter­mészetet. A lelógó gyertya fénye természetes meg­világítást ad.