Építkezés

A mennyezet tapétázása, előre gyártott elemek

Az előre gyártott födémelemek alkalmazásával nemcsak az építkezés során, hanem a belső­építészeti kialakításnál is időt lehet megtakarítani. A legtöbb előre gyártott elem alsó oldala „tapétázható” kivitelben készül. Ez azt jelenti, hogy a tapéta fel­ragasztása előtt csak a lapok közti hézagokat kell kitapaszolni.

Az előre gyártott födémelemek fugái különösen alkalmasak a mennyezeti világítótestek ká­beleinek elhelyezésére. Természetesen ezek a vezetékutak a kábelezés vonal­vezetését meglehetősen korlátozzák, a munka viszont lényegesen gyorsabban megy, mint egy álmennyezet esetén. Amikor az összes kábel a helyén van, a fugákat töltsük ki tapasszal.

A kis hézagokat két lépésben töltsük ki. Igaz, hogy az üregek már az első lépés során is teljesen kitöltődnek, az anyag azonban zsugorodik és ezért egy második finomtapaszolásra is szükség van.

Pórusbeton födémek esetén ezen túlmenően az egész felületet át kell vonni egy hajszálvékony vakolatréteg­gel. Ehhez az anyagot nagyon hígítsuk fel. Ez a tapaszolás egyfajta alapozás­nak tekinthető, egyben a tapéta alá sima felületet hoz létre. A pórusbeton födémeket előzetes tapaszolás nélkül nem lehet tapétázni, mivel a födém anyaga túl gyorsan elvonná a vizet a ragasztóból.

A kis hézagokat két lépésben töltsük ki

Lépések:

  1. A zsalupaneles vasbeton födémlapok között keskeny rések maradnak, amelyeket ki kell tapaszolnunk
  2. A pórusbeton födémekre a fugák tapaszolása után még egy hajszálvékony vakolatréteget is fel kell hordani

Lépések:

A mennyezet tapétázása egyedül is elvégezhető

A mennyezet tapétázásához kőműves­bakokból és pallókból készítsünk magunknak állványt. Ennek magassá­gát úgy állítsuk be, hogy a fejünk fölött, a mennyezetig még 10 cm-nyi hely ma­radjon. A mennyezetet a helyiség rövidebb oldalával párhuzamosan tapétáz­zuk. Az előmunkálatok ugyanazok, mint a falak tapétázásánál: a tapétákat méretre vágjuk, beragasztózzuk, össze­hajtogatjuk és néhány percre félretesszük puhulni.

Ezután másszunk fel az állványra és tartsuk a tapéta egy kihaj­tott kis részét, ragasztós oldalával fel­felé az arcunk elé. A tapétasáv többi része, mint egy fátyol, a fejünk mögött lefelé lóg. Ragasszuk fel a tapéta csücs­két, majd a sáv mintegy 50 cm-es kezdő szakaszát igazítsuk be a megfelelő irányba.

Amikor a tapétasáv elejét rásimítot­tuk a mennyezetre, forduljunk meg, és apránként haladva hajtogassuk ki a tapétacsíkok, közben azonban legalább az egyik kezünkkel mindig szorítsuk hozzá a tapétát a mennyezethez. Lassan menjünk végig az állványon, a helyiség túlsó oldala felé. Ha karjaink a művelet közben idővel már kibír­hatatlanul elfáradnának, hívjuk segít­ségül a támasztókeretet (ez nem más, mint egy élfából és rácsavarozott lécek­ből összeácsolt keret). így közben kisebb szüneteket tarthatunk és meg­vizsgálhatjuk (esetleg javíthatjuk) a már tapétázott felületet.

Mindenre gondoljunk!

Anyagszükséglet

Kábel, kábelbilincsek, fugázótapasz, tapéta, tapétaragasztó, falfesték vagy „folyékony fűrészporos tapéta”, takaró­ponyva.

Szükséges szerszámok

Mérővessző (colstok), ceruza, oldal­csípőfogó, kalapács, vakolókanál, spatulya, kis vakolókanál, vödör, állvány, létra, támasztókeret, olló, vonalzó, falecset, kefe, telesz­kópos nyelű festőhenger

Időszükséglet

A mennyezet fugáinak tapaszolása: 0,1 óra/m.
Pórusbeton födém teljes felületű tapaszolása: 0,2 óra/m2. A mennyezet tapétázása és festése: 0,4 óra/m2.
Ha egyedül végezzük a tapétázást, akkor az itt megadottnál több idővel számoljunk, mivel először egy kis gyakorlatra kell szert tennünk.

A mennyezet festéséhez ne válasszunk olcsó festéket. Ha egyenletes eredményt akarunk elérni, a felületet kétszer-háromszor át kell festenünk. Ha a mennyezetet még a falak tapé­tázása és az esztrich leterítése előtt festjük, csak az ablakok leragasztásáról kell gondoskodnunk. A padlót és a fa­lakat ilyenkor még nem kell védeni.

A festőhengerhez teleszkópos nyelet használjunk. Ilyen szerszámmal állvány nélkül, a padlóról is tudunk festeni.

Mennyezet festéseLépések:

  1. A fugákban azok kitöltése előtt kényelmesen elhelyezhetjük a lámpákhoz menő kábeleket
  2. A mennyezeti fugák tapaszolása nem nehéz munka. Ha karjaink elfáradtak,…
  3. …tartsunk szünetet. Célszerű egy befejező finomtapaszolást is elvégezni
  4. Ha egyedül vállalkozunk a mennyezet tapétázására, készítsünk támasztőkeretei és bakállást
  5. Vágjuk méretre a tapétasávot, és vastagon kenjük be tapétaragasztóval
  6. Amíg a tapéta elejét beállítjuk, a többi része a fejünk mögött függönyként lefelé lóg
  7. Amikor a mennyezetet festjük, a festőhengerre szereljünk teleszkópos nyelet