Faházak

Modern lakhelyek fából

Faház

Egy, a szó szoros értelmében gyönyörű ház, mely egyik oldalával még ránk is mosolyog. De nem csak a háznak van min mosolyogni, hanem az építtető család is igazán örülhet. Négyzetméterenként 1200 EUR-ból minden igényt kielégítő, alacsony energiafogyasztású ház készült. Itt ugyanis az építész egyben az építtető is volt.

Faház

Építész és építtető ket­tős funkciójában Dolzer mérnöknek sikerült az ideális házat fel­építenie családja számára. A legújabb technikákkal fel­szerelt, energiatakarékos épü­let amennyire csak lehet a költségeket kímélve épült, bár a lakók egy bizonyos kényelmi szintet ezért nem voltak hajlandók feláldozni. így jött létre csupán 1200 DM/m2 áron a ház. Ursula asszonynak és 3 lá­nyának voltak elképzelései ar­ról, milyen házat szeretnének. A ház asszonya könnyed ró­zsaszín és kéktónusú hom­lokzatot kívánt, sok üveggel.

Faház

Az összes keletre, nyugatra, és délre néző üvegfelület ajtó­ként lett kialakítva. Az ötletet Ursula Dolzer egy kaliforniai útjáról hozta magával. Mivel Dolzerék nyáron leginkább a kertben tartózkodnak, logi­kus volt a ház és a kert közé átmenetet biztosítani. A város szélén elhelyezkedő telekre nem volt rendezési terv, így a ház formáját sza­badon lehetett kialakítani. „Az egész környéket” mond­ja az építész, „különböző formájú házak színes össze­visszasága uralja, és teszi von­zóvá.

„Megtalálhatók itt több­lakásos kockaházak éppúgy, mint családi és ikerházak. A rendezési terv csupán azt tartalmazta, hogy az utcától legalább 12, a szomszédoktól pedig 5 méterre lehet épít­kezni.”

A „nadrágszíj” telek keskenysége meghatározta az épület hosszú formáját, a fedett autóbeálló képezi az átmenetet az épület felé. A lakószobák a folyóvölgyre, a dolgozóhelyiségek az utcára néznek. így ez utóbbiak mintegy megszűrik a forgal­mas utca zaját.

Alaprajz

A bonyolult alaprajz miatt lemondtak a pince kialakításról. „Csak feleslege­sen drágította volna az épít­kezést” mondja Dolzer „és 105 m2 hasznos területtel minden emeleten elég hely akadt egy helyiségnek, ahol a bojler, kazán, és egyéb dolgok elférnek.”

A külső homlokzatot a hagyományostól eléggé eltérő módon és viccesen alakították ki. Mert ki mondhatja el magáról, hogy a háza üdvözli a vendéget? A nyugati falon az ablakok elrendezéséből kialakított arc mosolyog a betérőkre.

Tények és adatok

Építészek: Kastenhuber + Dolzer építésziroda. Költségek: tisztán építési költség: 20000 EUR, saját munka 40000 EUR, mellékköltségek 23190 EUR, külső beruházások 21000 EUR.

  • Építési év: 1995
  • Külső méret: 13,75 x 8,5 m.
  • Lakófelület: földszint 105 m2, emelet 105 m2
  • Építési mód: Külső fal fakeretes építés/szárfás építés cementbázisú, szálerősítésű panelekkel. Belsőfal: szárfák gipszkarton borítással
  • Ablakok: Fakeretek hőszigetelő ablaküvegekkel. K-érték l,3W/m2.
  • Tető: 12°-os kontytető,
  • 24 cm ásványi gyapottal szigetelés,
  • titáncinkkel fedve.
  • Fűtés: Gázkazán, napelemek, pad­lófűtés, kombinált kályha.
  • Padlóburkolat: fa, kerámia, natúrkő.

Termékinformáció: cementbá­zisú szálerősítésű panelek – Duri-panel, Eternit; gipszkarton leme­zek – Rigips; tetőfedés -Titanzink, Rheinzink; gázkazán – Junkers CL kazán; napelemek – LB Kollektorbausatz; hőcserélős szellőztetőgép – Vallox KWL 120.

A spaletták és a kiugró erkélyek funkciójukon kívül nyáron hozzájárulnak a ház hűvösen tartásához, a széles tető pedig a nyári delelő napot tartóztatja fel. Télen azonban akadály nélkül bejuthat, hogy fényét és melegét átadhassa a szobáknak.

A tájba jól beilleszkedő kétemeletes házban két azo­nos területű szinten folyik az élet. Az alsón kap helyet a konyha és étkező, a gépé­szeti helyiség, valamint a szülők hálószobája a hozzá­tartozó fürdőszobával, és a bejárható gardróbszobával. A hálószobából Dolzerné nagy örömére közvetlenül ki lehet jutni a kertbe. A felső szinten a gyerekek hálószobái és fürdőszobájuk található.

Faház belülről

Hogy az építkezés gyorsan haladjon, fakeretes építkezés mellett döntöttek. A keret­hézagokat cementbázisú, szálerősítésű panelekkel mere­vítették. Az épület anyagned­vessége így kicsiny volt, és az önerős építés lehetősége is megvalósulhatott.

A házat gázkazánnal fűtik. Hőcserélős szellőztető beren­dezés gondoskodik arról, hogy itt is mindent veszteség nélkül kihasználjanak. A háztartásban használt melegvizet napelemek segítségével állítják elő. És itt lép a színre a kutya, Dino, akinek háza tetején találhatók meg a vízmelegí­téshez használt napelemek.