Faházak

Nap- és szélenergia hasznosítása faházban, példa

Melegvíz a naptól — a naphőelemek segítsé­gével a háztartási melegvíz-­igény kétharmadát lehet fe­dezni. Hans-Joachim Reuther, ennek a háznak a tulajdonosa és egy napenergia-techniká­val foglalkozó cég üzletveze­tője, néhány lépéssel tovább­ment. Függetleníteni akarta magát az energiahordozók­tól, amelyek a környezetet károsítják, és amelyeknek a forrásai korlátozottak. így energia szempontjából önel­látó házat kellett kialakítania. Ehhez intézkedések egész sorára volt szükség!

Napelemes ház

Alapvető szükséglet egy 16,5 cm vastag ásvány gya­pottal és 10 cm-es többréte­gű szigetelőlappal ellátott hő- és légszigetelt borítás -ez csökkenti a fűtési energia­igényt. Kontrollált, hővisszanyerővel ellátott szellőztető biztosítja a friss levegőellá­tást.

Az elektromos energiaellá­tás kulcsszereplője egy nikkel-kadmium akkumulátor. Tárolási kapacitását úgy ala­kították ki, hogy feltöltés nélkül három napig tudja biztosítani a ház áramszük­ségletét. Három helyről kapja az ellátását, egy fotóvoltaikus berendezésből, a szélgenerá­torból, és a melegenergia kuplunggal felszerelt tömb hőerőműből. A fotóvoltaikus berendezés a fűtési szezonon kívül önmagában is képes megteremteni a szükséges 3kWh energiát.

Melegenergia kuplunggal felszerelt tömb hőerőmű

1000 l-es puffer-tároló

A napelemekből és a szél­turbinákból származó felesle­ges energia sem megy ve­szendőbe — egy melegítőrúd segítségével felmelegít egy 1000 l-es puffer-tárolót, ami ezenkívül a kazán és a nape­lemek melegét is begyűjti vákuum gyűjtőkkel. Ez egy­részt melegvíz-, másrészt hő­energia puffertárolóként szol­gál. Programozható solariméter irányítja hatékonyan.

Alaprajz

Bár a használt épülettech­nika futurisztikus utakon jár, a Reuther család mégis teljesen hagyományosan kialakí­tott, kellemes családi házat épített. A földszinten kis szélfogó szolgál meleg- és pi­szokzsilipként. Az étkező és a nappali jól elkülönül egymás­tól. A nagy konyhában az öttagú család étkezőasztala is helyet kapott. A szülők föld­szinti birodalmában a fürdő­szoba és az öltöző is megta­lálható. A gyerekek az emele­tet birtokolják. A galéria összeköti a gyerekszobákat és közös játékra hívogat.

Tények és adatok

  • Gyártó: Weber Haus GmbH & Co.
  • Építési mód: külső falak 31 cm-es fakeretes, belső falak 13 cm-es fakeretes, pince 24,5 cm-es betonfa­lak.
  • Tető: 20°-os nyeregtető, szelemenes szerkezet, 20 cm ásványgyapot szigetelés, betonpala.
  • Épületgépészet: Termo napelemek, repceolajjal fűt­hető tömbhőerőmű, kontrollált szellőző- és szellőzte-tőberendezés hővisszanyerővel, fotóvoltaikus berende­zés, szélerőmű.
  • Meleg igény: 50,5 kWh/m2a. Lakófelület: földszint 140 m2, tető 88 m2.
  • Költségek: földszint és tetőtér kulcsrakészen speciális kialakítással (a fürdőben, extra kémény, félköríves ab­lak, erkély) kb. 300000 EUR.