Felületképzések

Fafelületek politúrozása

Főleg bútoripari felületkezelő eljárás, de belső falburkolatok felületkezelésé­re is alkalmas. A politúr szeszben oldott természetes vagy mesterséges film­képző anyag, amely a felületen fényes bevonatot képez.

Felhasználásra kerülő anyagok

A természetes eredetű (sellak) politúr: legfeljebb 15% szárazanyagtartalmú, szeszben oldott sellak.

ULTRASTABIL műpolitúr, nitrobázisú műgyanta kombinációs termék.

Enyhén sárgás színű, 10 másodperc kifolyási idejű, 21% nem illó anyag tartalmú, két óra alatt teljesen száradó politúr.

Pórustömítő anyag (habkő)

Csúsztató anyag (lenolaj, ásványi olaj).

Kivitelezés

Igen nagy gyakorlatot és élőmunkát igénylő munka, kézügyességet és türel­met is követel. Minőségileg háromféle kivitelben készülhet: dörzsölt, magas­fényű és selyemfényű felülettel.

Politúrozni csak tiszta, pormentes 20-22 °C hőmérsékletű helyiségben szabad. A szálló por többnapos munkát tehet tönkre. A felület nedvesség­tartalma 8-12% között lehet. Ennél nagyobb nedvességtartalom esetén a politúrozott felület kiszürkül.

Eszközök, szerszámok

Politúrozó labda, amely szívóképes középrészből és áteresztő kopásálló kül­ső borítóanyagból áll. (A jó labda feltétele a jó politúrozásnak.) Puha szőr­kefe.

A dörzsölt felületek készítése a legegyszerűbb kivitel, amelynél a fafajta pórusméretével arányosan tömény 4-8%-os oldatot visznek fel a fára a rost­iránnyal párhuzamosan. Időközönként körkörösen szétoszlatják a felvitt politúrt. A dörzsölt felület tompa fényű nyitott pórusú.

A magasfényű felület eléréséhez általában négy rétegben viszik fel a poli­túrt. Az első két réteg felvitelekor menet közben habkőporral tömítik a pó­rusokat. Az első réteget 7-10%-os, a másodikat 6-7%-os oldattal hordják fel. Közben 4 napos pihentetést iktatnak be.

Két réteg után, amikor már megfelelő az alap, ha a pórusok teljesen tö­möttek a felület „nyugodt” és kemény. A harmadik fényezésig 3 nap pihen­tetés szükséges. A harmadik fényezést olajjal és kevés finom habkővel foly­tatják. Ezután a felületet nemezzel átcsiszolják, végül 5%-os politúrral puha ronggyal burkolt labdával fényezik. Két napi pihentetés után a negyedik fé­nyezés következik 2%-os politúrral, s időközönként tiszta szesszel. Ismételt pihentetés után néhány csepp olajjal és 2%-os politúrral tovább fényezik a felületet, majd egy órás pihentetés után polírvízzel tükörfényesre dörzsölik.

Selyemfényű felületek készítése érdekében a magasfényű felületre vé­kony terpentinréteget hordanak fel, majd erre finom faszénport szórnak, amit puha kefével lekefélnek. A szénportól a felület hajszálkarcos selyem­fényt kap.

Minőségi követelmények

Mérhető minőségi követelmények nincsenek. A felületnek folyamatosan fé­nyesnek és tükörsimának kell lenni. A legkisebb hiba is minőségi hibának számít.

Kivitelezési hibák, javítás

A tükörfényes magasfényű felületen homályos foltok fordulhatnak elő, eze­ket további polírozással lehet eltüntetni. Fátyolos fény esetén a felület még nincs kész. Tovább kell folytatni a polírozást. Olajátütés, vagy szürkülés olyan hiba, amelyet javítani nem lehet.

Műszaki-gazdasági adatok

A politúrozás rendkívül munkaigényes felületkezelés. Csak igen drága alap­anyag vagy magas igény esetén érdemes alkalmazni.