Bútorápolás

Hagyományos politúrozás – bútor ápolása

A pórusok tömítése

A nyitott pórusú fát jóval több rétegben kell politúrozni. Időt takaríthat meg a boltokban kapható pórustömítő anyagok alkalmazásával, vagy ha – a hagyományos eljárással – folyós alabástromgipszet dörzsöl a rostokba.

PolírozásA száradás után lenolajjal színezze meg a töltőanyagot.

Pihentesse a munkadarabot!

Ne vegye azonnal munkába a hideg vagy nedves tárolóból behozott bútort. A fának több órára van szüksége az akklimatizálódáshoz – különben a farostokba zárt levegő tágulása apró buborékokat hoz létre a bevonaton.

Tartsa melegen és szárazon!

A bútort meleg – mintegy 20 °C-os -, helyiségben politúrozza, hogy a felvitt rétegek minél gyorsabban megszáradjanak. Ha ugyanis párás a levegő, nedvesség ivódik bele a politúrba, és elhomályosítja.

Soha ne dohányozzon politúrozás közben, és nyílt láng se legyen a közelben, mert a politúr oldószere különösképpen tűzveszélyes, így balesetet okozhat.

Gyakorolja a politúrozást!

A politúrozáshoz gyakorlat kell, elsőre tehát ne várjon tökéletes eredményt. Mielőtt nekilátna kedvenc bútora politúrozásának, szerezzen egy fa kereskedésből maradék keményfát vagy furnéros rétegeltlemez-hulladékot, hogy azon gyakorolhasson.

Faragványok és díszek

A faragványok és díszek cirádáiba művészecsettel kenje a spiritusszal hígított politúrt. így kevésbé látszanak az ecsetnyomok. A bevonat száradása után polírozza át a kiálló részeket.

Színválasztás

Festék - színválasztásA boltokban sokféle politúr kapható. Sötét keményfákhoz rendszerint a hagyományos, nagyon halvány fákhoz pedig a fehér politúrt választják. A színtelen politúr kiemeli a fa erezetét, de nem változtatja meg annak termé­szetes színét. Sárgás és gránátvörös politúrok keverékéből narancssárga és vörösesbarna közti színárnyalatok, míg a politúrhoz adagolt anilinfestékkel a hagyományostól eltérő élénk színek hozhatók létre.

Selyemfényű vagy csillogó?

Csillogóan fényes lesz a felület, ha egy hétig keményedni hagyja a politúrt, majd spiritusz és babaolaj keve­rékébe mártott ronggyal átdörzsöli. Használhat e célra fémpolírozó szert vagy egyéb fényező pasztát is. Atlaszfényű felületet kap, ha viaszba mártott finom acélgyapottal, szál­irányban erősen átdörzsöli a politúrt. Amikor már egyenletesen matt a felület, porronggyal polírozza át.

A polírozópárna

Nyomkodja ki a polírozószert!

A házilag készített polírozópárnából – a politúr felhordásának hagyományos eszközéből, amely nem egyéb, mint egy pamutrongyba burkolt vattacsomó – mindig préselje ki a fölösleges polírozóanyagot: egy kartonlapra vagy fadarabra nyomkodja rá a párnát.

Polírizó párnaA párna akkor van kellően telítve politúrral, ha a felületen egyenletes nyomot hagy – nem nedveset, de nem is foltosat. Amikor már kifogyóban van a párna, nyomja rá erő­sebben a fára, hogy a vatta belsejéből is kijöjjön a politúr.

Ne hagyja elkopni a párnát!

Rendszeresen ellenőrizze a párna talpának – fával érintkező anyagának – épségét. A politúr látja kárát, ha a párna elkopik. Ilyenkor bontsa szét a rongyot, helyezze át a töltetet, majd hajtogassa újra. Sohase használjon varrott anyagot, mert az nyomot hagy a felületen.

Folytonosan mozgassa!

Egy pillanatra se álljon meg a párnával, mert a politúrban lévő spiritusz feloldja az előző réteget, és foltos lesz a bevo­nat. A simító mozdulatokat már azelőtt kezdje meg, hogy ráteszi a párnát a bútor felületére, s csak akkor álljon le velük, amikor már onnan elemelte.

Erősen fogja a párnát!

Ne hagyja, hogy a párna használat közben elforduljon, különben foltos lesz a politúrozott felület. Fogja erősen a párna nyakát – ott, ahol összesodorta a külső anyagot -, s merev csuklóval könyökből és vállból mozgassa a kezét.

Ha tapadni kezd a politúrpárna…

Ha ragadóssá válik a párna, s tapadni kezd a bútor felü­letéhez, az annak a jele, hogy a párna híg politúrja részben feloldotta az előző réteget. Ekkor álljon le egy pillanatra a fényezéssel, s csöppentsen néhány csepp lenolajat közvetlenül a fára vagy a dörzspárna talpára.

Légmentes tárolás

polirozo-uvegbenA munka végeztével nedvesítse be a párnát spiritusszal, hogy puha maradjon, utána tegye légmentesen záródó befőttesüvegbe.

Az ecseteléses eljárás

Spiritusszal hígítva

A politúr ecsettel is szépen felvihető a bútorra. Az ecsetnyomok eltüntetése érdekében hígítsa spiritusszal a politúrt – így lassabban szárad -, vagy vásároljon kimondottan ecsettel felhordható politúrt.

Gyors politúrfelújítás

Ha nem akarja a puszta fáig lemaratni a politúrt, ecsettel átkenve újítsa fel a felületet. Spirituszba mártott finom acélgyapottal távolítsa el a bevonat legfelső rétegét, csiszolja át nedves dörzspapírral, majd ecsettel hordja fel az új politúrt.

A több réteg politúr szebben csillog

Csak az ecset végét mártsa a politúrba, s gyors, könnyed mozdulatokkal kenje föl az első két réteget: az elsőt szálirányban, a másodikat keresztben. Ettől már selyemfényűvé válik a legtöbb fafelület. Ha ennél fényesebbet szeretne, kenjen fel újabb rétegeket – hol szálirányban, hol arra merőlegesen. Ne feledje, hogy használat után nem lakkbenzinnel, hanem denaturált szeszben áztatva kell igen alaposan megtisztítani az ecsetet.