Fűtési módok

Elektromos fűtőkészülékek

Alapvető besorolásuk:

  • akkumulációs (kályhák, padlófűtő-kábelek);
  • közvetlenül fűtők (konvektorok, panelek, fóliák, falak, mennyezetek, padlófűtő kábelek);
  • kevert (hibrid kályhák, hőtárolós és közvetlenül fűtő rendszerek kom­binációi).

A fűtés hőtárolós rendszerei kihasználják az olcsó éjszakai elektromos áramot, amikor is a kályhákban akkumulálódik (felhalmozódik) a hő­energia. Az akkumulátorok feltöltődése kb. 8 óráig tart, majd napközben a felhalmozódott hőt használjuk fel a fűtéshez. A statikus kályhák csak temperálásra (meghatározott minimális hőmérséklet megtartása) szolgál­nak a kiválasztott helyiségben adott ideig. A hordozható kályhák jobbak. Beépített ventilátorral és termosztáttal rendelkeznek, és képesek a meg­felelő hőmérséklet beállítására. Az akkumulátorok feltöltődését köve­tően hosszabb ideig bocsátják ki magukból a hőt, mint a statikus kályhák.

A hibrid kályhák a legmodernebbek. Egyik részük az év nagy részében hőtárolós kályhaként működik. Másik részük közvetlenül fűtő test, ame­lyet csak az igazán fagyos téli napokban szokás bekapcsolni. A statisztikai adatok szerint kb. 20 ilyen fagyos nap fordul elő egy fűtési időszak alatt.

A közvetlenül fűtő szerkezetek nagyon megterhelik az elektromos hálóza­tot, és önálló áramkörre kell csatlakoztatni őket védőbiztosítóval vagy egy kapcsolóórával. Ezeknél a szerkezeteknél a fűtőtest ellenállás-spirálján áthalad az elektromos áram. Az áramfogyasztás és a hő kibocsátása egy időben történik.

A meleg levegő áramoltatása ventilátorral

13. ábra. A meleg levegő áramoltatása ventilátorral. A helyi fűtés általános módja.

Mivel az elektromos fűtés drága dolog, mindenki ott próbál takarékos­kodni, ahol lehet. A takarékosság egyik lehetősége az időprogrammal fel­szerelt automatikus szabályozó használata. Ezzel minden fűtőkészüléknél be lehet állítani a fűtés kívánt lefolyását.

A fali hőtároló-készülékek nem alkalmasak kémiai anyagok, por vagy gőzök és gázok miatt robbanásveszélyes helyiségek fűtésére. Olyan helyi­ségekben, ahol égési melléktermékek, ül. oldószerekkel vagy egyéb ké­miai anyagokkal dolgoznak, sokáig tartó kellemetlen szaggal, ül. egyes esetekben lerakódásokkal kell számolni.

A fali hőtároló-készülék többféleképpen is elhelyezhető. A padlóra állítva ügyelni kell arra, hogy a padló elbírja a készüléket, valamint arra, hogy a padló akár 80 °C-ra is felmelegedhet. A padlónak simának, egyenletesnek kell lennie. Falra szereléskor a falnak teherbírónak kell lennie, ha ez nem adott, akkor kiegészítésként alkalmazhatunk a padlón álló támasztó-konzolt. A készülék felborulásának megakadályozására viszont a fali rög­zítésnek megfelelően erősnek kell lennie! A készülékek felszerelésénél ügyelni kell a határolófelületektől való minimális távolságokra!

Konvektorok

Olyan helyiségekbe (fürdőszoba, barkácsszoba, vendég­szoba) ajánljuk, amelyeket nem kell állandóan fűteni. Ilyen helyeken a központi fűtés ugyanis túl drága lenne. Rövid idő alatt befűtik a helyi­séget, egyszerűen kezelhetőek, a hőleadás szabályozható, működésük pedig csendes és tiszta. Kéménytől függetlenek, ezért bárhol beépíthetők. A meleg levegő felfelé áramlik ki a készülékből, és alulról beszívja a hidegebb levegőt. így természetes levegőcirkuláció jön létre, ezáltal a legtávolabbi sarokba is eljut a meleg.

Gyorsfűtők

A természetes konvekció mellett a gyorsfűtő beren­dezéseknél a beépített ventilátor erősíti a levegőcirkulációt. Falra szerel­hető vagy álló kivitelben bárhol elhelyezhetők, csak egy dugaszolóaljzatra van szükség.

Fagy elleni védelem

A berendezések fokozatmentesen állíthatók. Kis helyiségekben (WC, fürdőszoba) biztosítják, hogy a vízvezetékek ne fagyjanak be.

Infravörös-kvarchősugárzó

Az infravörös-kvarchősugárzók bekapcsolás után azonnal kellemes meleget sugároznak, mivel csak a sugárzás sávjában melegítik fel a levegőt (a reflektor állítható).

Kézszárítók

Nyilvános helyiségek, szállodák, vendéglátóhelyek mosdói­ban helyezhetők el. Gazdaságosak, higiénikusak és kímélik a környezetet.