Gipszkarton

Hogyan építsünk kis konyhát jó térkihasználással gipszkarton falból?

Anyag

4 x 6 és 6 x 6 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, krepp ragasztószalag, szálerősített, 10 mm-es gipszkarton lapok, csatlakozótömítés, ön-metsző gyorsépítőcsavarok, esetleg kőzetgyapot lapok és párazáró fólia, glettelő- és hézagológipsz, hézagerősítő szalagok, mélyalapozó.

A garzonlakás nemcsak egyedülálló személyek, hanem fiatal párok részére is megfelelő lakáslehetőség. Persze hátrányai és kellemetlenségei is vannak. Ezek közül a legnagyobb rendszerint az, hogy nincsen külön konyhája. A főzés, sütés és mosogatás többnyire egy parányi fülkében folyik, vagy olyan szekrényben, amelynek ajtajai csak azután csukhatok be, hogy útjukból mindent elraktunk. Ez többnyire még a legjobb hobbiszakács kedvét is elveszi attól, hogy barátokat lásson vendégül otthonában. A főzés szaga és gőze ugyanis elárasztja az egész garzonlakást, mivel a konyha a lakótér felé teljesen nyitott.

Ötletes megoldás: leválasztott minikonyha tálalóablakkal

Ötletes megoldás: leválasztott minikonyha tálalóablakkal

Ez a kellemetlen helyzet néhány jó ötlettel és némi kézügyességgel megszüntethető, ha a helyiségek mérete és a garzonlakás alaprajza ezt megengedi. A kérdést úgy oldhatjuk meg, hogy a konyhateret olyan, könnyűszerkezetű fallal választjuk le, amelynek ablakszerű nyílásán egy házilag készített asztal tolható át. így a konyha felől az asztalt kényelmesen megteríthetjük, de szükség esetén munkafelületként is használhatjuk, étkezéshez pedig vak nyíláson át egyszerűen a lakóhelyiségbe toljuk. Az étkezés befejeztével az asztalt a teljes étkészlettel együtt visszatolhatjuk a minikonyhába, mentesülve így az ételek és az étkészlet ide-oda hordásától.

1. Lépés

A tűzhely feletti, ferde csíkozással díszített kürtő ebben a fiatalos, ötletes minikonyhában a páraelszívót foglalja magában, amelyen át az ételszagok eltávoznak. Lehetőleg olyan elszívót válasszunk, amely a gőzt a szabadba vezeti. Nyitott égésterű gázüzemű lakásfűtő készülék esetén kizárólag belső keringésű, kürtőbe nem kötött szagelszívót használhatunk, a szénmonoxid visszaáramlás veszélyének elkerülésére!

1. Lépés

Az élénk színek és a sárga átlós csíkok a kis konyhát optikailag megnövelik. A leválasztott minikonyhát előbb mindenesetre gondosan meg kell tervezni. Mielőtt a tervet megvalósítanánk, érdemes egyszer a tér felosztását a tervrajzról a valós körülmények közé átvinni oly módon, hogy az elválasztó vonalakat a padlóra ragasztott papírcsíkokkal jelöljük.

2. Lépés

Először a 6 x 6 cm-es padlófákat hosszú dűbelekkel a padlóra erősítjük. Szerelésük előtt az öntapadó csatlakozótömítést a padlóra ragasztjuk. A falra kerülő 6×6 cm-es lécek pontos függőleges helyzetét vízmértékkel gondosan ellenőrizzük.

2. Lépés

3. Lépés

Egy előre kifúrt léc segítségével könnyebb a dűbellyukakat egyenletes távolságban és mélységben kifúrni. A lécre 80-100 mm-es közökben fúrjunk lyukakat, a lécet függőlegesen helyezzük a falra, és a fúrót az előre kifúrt lyukakba illesztve fúrjuk ki a dűbelek helyét. A mélységi ütközés a furatok helyes mélységét szavatolja. Szereléskor a dűbeleket a keretfán át a falba fúrt lyukba dugjuk (egyoldali szerelés).

3. Lépés

4. Lépés

Az előtét- vagy takarófalként szolgáló, 15 mm vastag, szálerősített gipszkarton lapok mérete 100 x 150 cm. Ezért olyan tartóvázat igényelnek, amelyben a 6 x 6 cm-es állványlécek távolsága 50 cm. A gyakori mérést egy ütközőként használt, 44 cm hosszú távtartó léccel takaríthatjuk meg. Az állványléceket ferdén becsavarozott hosszú csavarokkal erősítjük a körbefutó kerethez.

4. Lépés

5. Lépés

A tálalóablakot ezután 6×4 cm-es kereszthevederek felszerelésével alakítjuk ki. A hevederek vízszintességét vízmértékkel ellenőrizzük.

5. Lépés

6. Lépés

Minden lapot három vonal mentén erősítünk fel, mindkét oldalán a vágott élek közelében és egyszer pontosan középen. Burkoláskor kerüljük a keresztirányú hézagokat. Ezt egyszerűen úgy érjük el, hogy a gipszkarton lapokat felváltva hol rövidebb, hol hosszabb élükre állítva helyezzük el. A lapok felerősítése után az illesztési hézagokba erősítőszalagokat ragasztunk, majd a csavarok helyével együtt glettelő-és hézagológipsszel gletteljük, simítjuk, majd csiszoljuk. A minikonyha munkalapját gázbeton lapokból rakott oszlopokra helyezzük.

6. Lépés

Ezeket ragasztóhabarccsal falazzuk fel és megfelelő pontosságú kivitelezés esetén vakolat nélkül, közvetlenül csempézhetjük. A munkalap egy 35 mm vastag vízálló forgácslap, amelyből az öblítőnek és a hűtőszekrény szellőztetőjének nyílását szúrófűrésszel méret-pontosan kivágjuk. Azokat a csempehézagokat, amelyekbe a nemesacél peremeket kell majd betolni, nyitva hagyjuk. A kürtő és a polc szereléséhez a léceket dűbellel erősítjük a falhoz. A gipszkarton falon erre a célra üreg dűbeleket kell használni.

7. Lépés

Az üregdűbelek nem a fúrt lyukba feszülnek be, hanem a csavar becsavarásakor az üregben olyan alakot vesznek fel, amellyel a borítás hátoldalának feszülnek. Használhatunk pl. fém üregdűbeleket. Ezek is alakzáró kapcsolattal rögzülnek.

7. Lépés

Szétnyílnak, ill. csomósodnak a gipszkarton lap hátoldalán, ezáltal a terhet nagy felületen támasztják alá. Konzolterhekhez legalább 2 db üregdűbelt kell használni, amelyek átmérője 6 vagy 8 mm. Mivel a konyha kicsi, világosnak kell lennie. Ezért belső falait festékhengerrel matt fehérre festjük. A világítóan sárga átlós csíkok a minikonyhának sajátos megjelenést adnak.

8. Lépés

Két személy reggelijéhez a praktikus tolóasztalt a konyhában terítik meg, majd egyszerűen áttolják a nappaliba. Az asztalka ugyanazon az úton ismét visszakerül a konyhába anélkül, hogy akár egyetlen tányért is körül kellene vinni.

8. Lépés