Gyerekszobák

Hogyan biztosítsuk a nyugodt alvást a gyerekszobában? [9 TIPP]

Gyerekágy

A felnőttekhez hasonlóan a gyerekeknek is szükségük van arra, hogy a nap végén egy nyugodt és csendes helyen térjenek nyugo­vóra. Ha a gyerekszobát uralják az élénk, tiszta színek és erőteljes minták, csemeténk valószínűleg sokáig nem fog elaludni. Sokat segíthetünk neki a nyugodt elalvásban, ha az ágy környékén egy kellemes, megnyugtató, visszafogott színű területet alakítunk ki; így a család minden tagjának nyugodtak lesznek az éjszakái.

Tippek, melyeket érdemes megfogadni:

  1. Érdemes lehet az ágy körül a falakat a szoba többi részétől eltérő színűre festeni vagy tapétázni, így elkülöníthetjük az aktív és nyugalmi zónákat. Ha van elég helyünk, érdemes az ágy körüli részt leválasztani paravánnal vagy egy szekrénnyel.
  2. Az ágy környékén tartsunk rendet. Rendezett környezetben könnyebben elalszanak a gyerekek, és nem fenyegeti őket balesetveszély, ha esetleg fölkelnek éjjel.
  3. Az ágy feletti részt érdemes kihasználni. A kis­babák nagyon szeretik nézegetni az ágyuk fölé szerelt mozgókákat, míg a nagyobbakat pl. a mennyezetre festett foszforeszkáló csilla­gokkal nyűgözhetjük le.
  4. A központi mennyezetvilágításra szerelt tom­pított világítás segít a kicsiknek abban, hogy nyugodtabban készülődjenek a lefekvéshez. Ha gyermekünk szeret úgy aludni, hogy a szobában világít egy lámpa, erre a célra ki­válóan alkalmas az ágy mellé helyezett olvasólámpa, amelynek a fényénél az esti mesét olvashatjuk.
  5. Az ágy környékén puha, tapintásra csábító anyagokat használjunk. Könnyen készíthetünk az ágy fölé baldachint, ez a kiegé­szítő kellemes, megnyugtató érzést kelt. Az ágy előtti szőnyeg és a puha ágytakaró is hozzá­járul a nyugodt pihenéshez. Ne feledjük, hogy az egyévesnél kisebb gyerekeknek könnyű pa­mut ágyneműre van szükségük, hogy ne fül­ledjen be a fekhelyük.
  6. Fontos a megfelelő szellőzés, csak így lesz nyu­godt és pihentető az alvás. Érdemes természetes anyagból készült ágyneműket választani, így a kicsik nem fognak beleizzadni.
  7. Az ágy legyen kellően nagy és kényelmes, a matrac pedig stabil.
  8. Ha a szoba pl. egy zajos utcára néz, kiegészítő hangszigetelésre van szükség. A bélelt függönyök vagy rolók szintén segítenek a zaj kirekesztésében. Az ablakok legyenek meg­felelően tömítve.
  9. A TV vagy a számítógép az ágytól minél messzebbre kerüljön. Néhány kedvenc játékot és könyvet viszont tartsunk elérhető közel­ségben.

A fátyolszövetből készült baldachin

A fátyolszövetből készült baldachin megnyugtató, biztonságérzetet keltő környezetet teremt, ugyanakkor szellős és könnyed is.

Gyerekágy

A gyerekek ágya kö­rül puha, kellemes ta­pintású anyagokat hasz­náljunk, és ne feledkez­zünk meg a kedvenc já­tékokról sem.