Gyerekszobák

Mire figyeljünk gyerekszoba tervezésénél? Biztonságos berendezések

Gyerekszoba

A gyerekszobánál fontos, hogy praktikusan, jól kihasználható, vidám bútorokkal és ki­egészítőkkel rendezzük be.

A megfelelő bútorozás

A gyerekszoba két fő területre osztható: a játék és az alvás színterére. Míg a felnőtteknek az egyik legfontosabb szempont, hogy legyen minél több tárolóhely, addig a gyerekek azt szeretik, ha minél nagyobb helyük van játszani. Átgondolt bútorozással még a nagyon kicsi vagy szabálytalan alakú szobát is be lehet úgy rendezni, hogy könnyen rendben tartható legyen.

A megfelelő bútorozás

A gyerek­szoba bútorzata és padlója a heves játékoknak köszönhetően elég nagy igénybevételnek van kitéve, ezt mindig tartsuk szem előtt a bútorok és burkolatok kiválasztásakor. Ha kellően tágas a gyerekszoba, csemetéink is inkább itt fognak majd játszani, ahelyett, hogy a nappalit vagy a konyhát tulajdonítanák ki.

A praktikus bútorozás megtervezése

A rendelkezésre álló szoba méretei nem mindig nevezhetők ideálisnak. Régi házakban sokszor túl keskenyek, esetleg tetőtérben helyezkednek el, ferde mennyezettel, míg új építésű lakásokban sokszor túl kicsik. Először az alapvető bútorokat helyezzük el, majd amikor ezek helye megvan, jöhetnek a kiegészítők, így a szoba berendezése biztosan kényelmes, ugyanakkor praktikus lesz.

Fontos alapszabály: minél nagyobb a szabadon maradt padlófelület, annál nagyobbnak tűnik a szoba. Ennek tükrében érdemes lehet pl. A padlóra állított szekrény helyett fali polcokat választani. A következőkben bemutatunk néhány trükköt, amelyekkel biztosan megtalálhatjuk a szoba arányaihoz illő bútorozást.

Keskeny szobákban jó megoldás a kanapéként is használható ágy.

Keskeny szobákban jó megoldás a kanapéként is használható ágy.

A világos színek nagyobbnak mutatják a teret

A világos színek nagyobbnak mutatják a teret, így jó megoldás a képen is látható világos ágykeret. Az ágy alatt pedig kialakíthatunk némi extra tárolóhelyet.

Alaprajz

 

Négyzet alaprajzú szoba

Ezt a legkönnyebb bútorozni. Amennyiben az ilyen szoba kicsi, könnyen „dobozszerű”, bezártság érzetet kelt. A helyes bútorozás titka az ágy megfelelő el­helyezése; fontos, hogy ne ütközzünk bele azonnal, amint belépünk az ajtón. Igyekezzünk az ágyat az ajtótól távolabb elhelyezni. Esetleg arra is szükség lehet, hogy az ajtót átszereljük, így az az ellentétes irányba nyílik. Érdekesebb lesz az összhatás, ha az ágy vége a szoba egy kiemelt pontjára (pl. Ablak, kandalló, színes festmény vagy egy, a többitől elütő színű tapétával vagy festékkel kiemelt fal) néz.

Kiugró ablakfülke

Ez a megoldás (amikor a szoba fókuszpontja az ablakfülke) különösen angolszász területeken terjedt el, de esetenként nálunk is felbukkan. Ilyenkor magát az ablakfülkét hagyjuk szabadon, és az ágyat a falakhoz igazítva derékszögben helyezzük el (l. Középső rajz, fent). Az ablakfülke ideális helye pl. Egy padkának, amely alatt tárolóhelyet alakítha­tunk ki, de kerülhet ide asztalka székekkel vagy egy kisebb méretű szófa is. Ha a szoba túl kicsi és az ágyat kénytelenek vagyunk az ablakfülkébe he­lyezni, csemeténk zavartalan éjszakai pihenéséhez gondoskodjunk megfelelő függönyökről vagy egyéb árnyékolókról, amelyek teljesen kizárják a fényt és az utcai zajokat.

Hosszúkás, keskeny szoba

Ennél a változatnál a legnagyobb gondot az ágy elhelyezése jelenti. Ha ugyanis azt a hosszanti falak mellé állítjuk, kihangsúlyozza majd a szoba ked­vezőtlen arányait, mert még jobban leszűkíti a teret. Sokkal jobb, ha a hosszanti falakra merőlegesen helyezzük el, de lehetőleg a rövidebb falaktól is elhúzva bizonyos távolságra.

Ha ez mégsem oldható meg, az ágyat úgy helyezzük el, hogy láb felőli végével forduljon az ajtó felé, de az elé helyezzünk még egy kis fiókos szekrényt, ládát vagy egyéb alacsony bútordarabot, hogy az ajtón belépve arra, és ne az ágyvégre essen a tekintet.

Ha a szoba annyira kicsi, hogy az ágyat kény­telenek vagyunk valamelyik fal mellé állítani, he­lyezzünk arra párnákat, és próbáljuk meg kissé „kanapéjellegűvé” tenni. Így a gyerekek szívesen telepednek rá olvasni vagy játszani a barátaikkal is. Esetleg szereljünk a falra textillel bevont és ki­párnázott háttámlát (pl. MDF lemez).

Fókuszban a világítás

A gyerekszobában központi és helyi világításra egyaránt szükség van. A lakberendezők egyik kedvelt trükkje a világítás „rétegezése”, azaz a különféle világítótestek különböző magasságokban való elhelyezése. Szerelhetünk pl. Világítótesteket a könyvespolcok alá vagy a falra, így tompább, kellemesebb fény-árnyék hatás jön létre. További előnye ennek a megoldásnak, hogy a kis alapterületű vagy belmagasságú szobák így nagyobbnak tűnnek. A megfelelő színű villanykörte szintén vál­toztat a szoba hangulatán. A közönséges volfrám­szálas izzólámpa fénye sárgás, míg halogénlámpáké kékes és jobban hasonlít a napfényre.

Az asztali lámpák jó szolgálatot tesznek olvasásnál.

Az asztali lámpák jó szolgálatot tesznek olvasásnál.

Tipp! Ha a kicsi csak úgy szeret elaludni, hogy ég egy lámpa, a kiságy mellett hagyjunk égve éjszakára egy tompa fényű éjjeli lámpát.

Első a biztonság

A legkönnyebben úgy láthatjuk át a gyerekszo­bával kapcsolatos biztonsági szempontokat, ha elképzeljük, hogy testmagasságunk a kicsiével azonos. Ne feledjük, hogy a gyerekek nagyon kíváncsiak; ennek fényében vizsgáljuk meg a szo­ba kritikus pontjait. Induljunk szemmagasságból, és igyekezzünk elképzelni, hogy a szoba mely elemei lehetnek különösen csábítóak, hogy pl. Lerántsák a magasból vagy felmásszanak rá?

Ha minden veszélyt nem is tudunk kiküszöbölni, a következő néhány szempont jó iránymutatást ad:

 • A szoba berendezési tárgyai feleljenek meg a tűzvédelmi és a gyermekek biztonságával kapcsolatos követelményeknek. Ugyanez vonatkozik a matracokra és az ágyneműre is. A gyerekek kiságyára fontos biztonsági előírások vonatkoznak, ezeket ellenőrizzük vásárlás előtt. A legfontosabb szempont, hogy az ágyrácsok közé ne szorulhasson be a gyerek feje vagy más testrésze.
 • A fej magasságban lévő élek vagy sarkok veszélyesek, mert a kicsik nekiszaladhat­nak. A bútorok sarkaira húzzunk speciális, gumiból készült sarokvédőt.
 • A bútorok nyitott ajtóval vagy kihúzott fiókokkal is legyenek kellően stabilak. Fontos szempont, hogy a pántoknál ne szorulhassanak be a gyerek ujjai.
 • A bőröndökben is tárolhatjuk a játékokat, de arra figyeljünk, hogy fedelük ne legyen túl nehéz, mert könnyen rácsapódhat a gyerek fejére vagy nyakára.
 • Szabaduljunk meg minden törékeny be­rendezési tárgytól. Az üveg lámpabura, tü­kör és egyéb törékeny berendezési tárgy nem való gyerekszobába. Az esetleges üve­gezett ajtólapok üvegét kötelező biztonsági üvegből készíteni.
 • A falakra szerelt képeket és fali polcokat különös gonddal rögzítsük. Teszteljük ezeket a tárgyakat: ha mi magunk le tud­juk rántani őket a falról, a gyerekek is képesek rá!
 • Kicsi gyerekeknél az ablak záródása le­gyen gyerekbiztos. Ügyeljünk rá, hogy a szoba ajtaja belülről ne legyen zárható!
 • A gyerekszobában lévő dugaljak legyenek fedéllel lezárva, hogy a gyerekek ne tud­janak azokba belenyúlni. Ne legyenek szabadon lógó vezetékek sem: az esetleges láthatóan futó vezetékeket rögzítsük a falhoz.
 • A csúszásveszély elkerülésére a szőnye­geket rögzítsük öntapadós csíkokkal a padlóhoz.

Pöttyök és bojtok

Az itt bemutatott egyszerű lámpaernyőkkel feldobhatjuk a gyerekszoba hangulatát. Ragasszunk színes csíkokat a sima fehér lámpaernyőre vagy válasszunk vidám pöttyös lámpaernyőt, amelyet bojtos szegéllyel egészí­tünk ki. Választhatunk a berendezés színeivel harmonizáló árnyalatokat, de kontrasztosabb színeket is: utóbbi esetben a lámpa a berendezés egyik feltűnő, kiemelt eleme lesz.

Pöttyök és bojtok

Amire szükségünk lesz Újságpapír Lámpaernyő Festékspray Öntapadós pöttyök Pillanatragasztó Bojtos szegély

Lépések:

 1. A lámpaernyőt jól szellőző helyiségben ké­szítsük el. A munkaasztalt takarjuk le újság­papírral, majd festékszóróval fújjuk le a lámpa­ernyőt. A művelet közben balról jobbra (balkezesek jobbról balra), egyenletes sebességgel mozgassuk a festékszórót. Érdemes lehet több rétegben be­festeni az ernyőnket, megvárva az egyes rétegek száradását.
 2. Amikor a lámpaernyőt egyenletesen befogta a festék és megszáradt, ragasszuk rá az öntapadós pöttyöket. Egyenletesen, alulról felfelé haladva osszuk el a pöttyöket a felületen.
 3. Pillanatragasztóval erősítsük a lámpaernyő kari­mája köré a bojtos szegélyt. Csak akkor szereljük vissza az ernyőt a lámpára, ha megszáradt a ragasztó.

Csíkos lámpa

Csíkos lámpa

Amire szükségünk lesz Egyszínű fehér lámpaernyő Ceruza Mérőszalag Színes szalagok Olló Kétoldalas ragasztószalag vagy PVA-ragasztó

Lépések:

 1. A lámpaernyőn jelöljük ki a csíkok helyét. Pon­tos elrendezésükhöz használjunk mérőszalagot.
 2. A szalagokat vágjuk le a lámpa kerületének megfelelő hosszúságban (hagyjunk ráhagyást az illesztéshez, amelyet utólag majd levágunk). A sza­lagokat kétoldalas ragasztószalaggal vagy PVA-ragasztóval erősítsük a lámpaernyőhöz. Utóbbi eset­ben a felesleges ragasztót töröljük le, különben az látszani fog, amikor felkapcsoljuk lámpát.

Díszítés csíkokkal. Ez a módszer gyors és egy­szerű, egy idő után mindenhol alkalmazhatjuk! Díszíthetünk rávarrt csíkokkal pl. Ágyneműhuzato­kat; ilyenkor használjunk varrógépet, így mosásnál is a helyükön maradnak a csíkok.