Gyerekszobák

Hogyan tegyük kényelmesebbé a gyerekszobát? 7 TIPPEK

A gyerekeknek a saját szoba valódi menedékhely a sokszor zaklatott és félelmetes külvilág elől. Ez az a hely, ahol a gyerekek urai saját kis birodalmuknak, és megnyugvást találhatnak nyüzsgő napok után.

Tegyük kényelmessé a gyerekszobát!

Tippek:

  • A gyerekek szeretik, ha komoly felnőttként kezelik őket, így érdemes a felnőtteknek szánt bútorok kicsinyített másait (pl. karosszékeket) venni nekik. Helyezzünk el könyvespolcokat és újságos kosarat, így csemeténk valóban kényel­mesen tudja használni a szobát.
  • A szoba átrendezésekor engedjük, hogy a kicsik is besegíthessenek, így később tudni fogják majd, hogy mit hol keressenek.
  • Érdemes rendszeresen szelektálni a játékokat, ilyenkor azonban mindig kérdezzük meg a gyere­kektől, hogy mire nincs szükségük. Ha megma­gyarázzuk a kicsinek, hogy a leselejtezett játékok egy olyan gyerekhez kerülnek majd, akinek szüksége van azokra, valószínűleg könnyebben hoz majd áldozatokat a jó ügy érdekében.
  • A legértékesebb darabokat zárható helyeken (zárható ékszeresládika vagy fiók) tartsuk, így nem kerülnek a család többi tagjának kezébe. Mindez különösen fontos, ha a kicsinek testvére(i) van(nak), akik előszeretettel veszik köl­csön a másik holmiját, fosztják ki a malacperselyt vagy olvasnak bele a titkos naplóba.
  • A kicsi gyerekeknél semmiképpen ne legyen be­lülről zárható a szoba, de egy kilincsre akasztha­tó „Ne zavarjanak” tábla mégis segít abban, hogy tisztázzuk: itt bizony magánterületről van szó!
  • Engedjük, hogy a kicsik segítsenek a szoba berendezésénél. A falak festését ugyan ne bízzuk rájuk, viszont kisebb alkotásokat (pl. egy párna díszítését) egy egész kicsi gyerek is képes elkészíteni, és a berendezés kiválasztásában is segíthet. Ha engedjük őket érvénye­sülni, büszkék lesznek művükre, szívesebben rendben tartják a környe­zetüket, és jobban vigyáznak rá.
  • A gyerekszobában gyakori a rendetlenség, ahhoz azonban ragasz­kodjunk, hogy legalább az ágyakat bevessék minden nap. Kicsi gyere­keknek segítsünk ezeknél a tevékenységeknél, játékossá téve a munkát; később busásan megtérül majd fáradozásunk!
  • A színesre festett székek ideálisak, amikor a kicsikhez barátok jönnek játszani. Érdemes keverni a színeket, így vidámabb lesz az összhatás.

Műalkotás saját kezűleg

Díszek

Hagyjuk, hogy a gyerekek saját kezű alkotásaikkal díszítsék a szobát. Ez lehet egy önarckép, esetleg a kedvenc játék vagy háziállat rajza. Vásznat olcsón is beszerezhetünk, a gyerekek pedig nagy örömüket lelik majd abban, hogy saját alkotásaikat csodál­hatják a falon.

Amire szükségünk lesz Textilfestő filcek Vászon

Lépések:

  1. Terítsük a vásznat újságpapírra vagy régi lepedő­re, és hagyjuk, hogy a gyerekek kedvükre alkossanak. A textilfestő filcek hasonlítanak a hagyo­mányos filcekhez, és egyszerű a használatuk.
  2. Amikor megszáradt a tinta, forró vasalóval fixál­juk a festéket az anyagba.

Hagyjuk, hogy a gyerekek saját kezű alkotásaikkal díszítsék a szobát.

Jó tanács

Ha végeztünk a munkával, zárjuk el a filceket, különben bútoraink nemkívánatos átalakításon eshetnek át!