Gyerekszobák

„Állatkert” a gyerekszobában (állatfigurák, díszek)

A kislányok és kisfiúk körében egyaránt osztatlan sikert aratnak az állatfigurákkal díszített szobák, legyen szó háziállatokról, kiskutyákról vagy éppen egzotikus teremtményekről. Ezeknek az az előnyük is megvan, hogy kicsi és nagyobb gyerekek szobájába egyaránt illenek, és ha ilyen dekorációt választunk, kevésbé van megkötve a kezünk. Nem kell egy adott stílushoz vagy színhez ragaszkodnunk, és könnyebben megtaláljuk a szükséges kiegé­szítőket.

Állatkert a gyerekszobában

A berendezés kiválasztása

Válasszunk egy nekünk tetsző mintás tapétát vagy lakástextilt, ami alapja lesz a kiegészítőknek. Persze egy állatfigurákkal díszített szobában nemcsak állat­mintás és halvány színű holmik jöhetnek szóba – bátran vegyítsünk előbbiekkel merészebb, csíkos, pöttyös, virágmintás vagy éppen betűkkel díszített darabokat!

Kombináljuk a különféle állatfigurákat!

Vágjuk ki papírból az állatfigurát, majd fessük be matt vinil emulziós festékkel (latexfesték) vagy akrilfestékkel, és ragasszuk a kívánt helyre. Ragasztás helyett használhatunk tépőzárat is, így könnyebben leszedhetjük a figurákat, ha csemeténk megunná a házi állatkertet.

Kombináljuk a különféle állatfigurákat!

Egyszerűbb figurákat lombfűrésszel mi magunk is kivághatunk vékony farostlemezből vagy MDF lemezből. Az állatfigurák nemcsak a bú­torokon, de a falakon, ajtókon is jól mutatnak. Sab­lonként is használhatjuk ezeket, ha meg akarjuk ismételni a mintát a falon, vagy a párnákat szeret­nénk textilből kivágott mintákkal díszíteni.

Ötletek:

  • Ha a festett minták mellett döntünk, készítsünk a falon körbefutó szegélyt. Pl. a falat fessük be sárga alapszínre, majd festőszalaggal kijelölve a minták körvonalait készítsünk sötétzöld festékkel cikcakk­mintát, mintegy zöld legelőt imitálva. Az i-re a pontot MDF lemezből kivágott állat- és virágmotívumokkal tehetjük fel.
  • Nagyon kicsi gyerekeknél érdemes halványkék és akvamarin színeket alkalmazni. Ne feledjük, hogy a pici gyerekek az erős színek helyett in­kább a formákra és textúrákra reagálnak, ezért az ő szobájukban érdemes tapintásra csábító anyagokat és textúráit felületeket alkalmazni. Hasz­náljunk sok fehér és krémszínű, esetleg halványsárga elemet – így kelle­mesen hívogatóvá és megnyugtatóvá varázsoljuk a szobát."Állatkert" a gyerekszobában
  • Nagyobb gyerekek szobájában már alkalmazhatjuk az erősebb sárga és vörös színeket – ezek különösen illenek az egzotikus teremtményekkel díszített környezetbe. Csíkos és pöttyös minták utalhatnak a vadállatok bundájára, a harsány zöldek pedig felidézik a dzsungel hangulatát.
  • Szegélyek és mintás tapéta helyett használhatunk csoportokban elhe­lyezett, nagyméretű, állat alakú öntapadós matricákat is, amelyeket négyszögletes formában vagy sorba rakva, szegélyként helyezünk el. Ha kedveljük az egyszerűbb rajzolatú mintákat, érdemes ezt a megol­dást választani.

Hordozható palatábla

Biztosan nem bánjuk majd, hogy csemeténk krétával raj­zolgat állatfigurákat, ha mindezt ezen a praktikus, kerekeken gördülő rajztáblán teszi. Elkészítéséhez szükségünk lesz egy darab MDF lemezre, amelyet a kívánt méretre és formára vágatunk.

Hordozható palatábla

A lemez felületét finoman csiszoljuk meg (a műveletet jól szellőző helyiségben végezzük, és közben visel­jünk védőmaszkot), alapozzuk a megfelelő alapozóval, majd speciális, palatábla készítéséhez való festékkel fessük be. Csavarozzunk rá négy masszív bútorgörgőt. Ha megelég­szünk egy fix rajztáblával is, a speciális festéket használ­hatjuk az ajtólap egy darabján vagy az íróasztal lapján is.

Egyszerű mozgóka készítése

Egyszerű mozgóka készítése

A legegyszerűbb módja eme játék elkészítésének, ha egy párnázott vállfát használunk hozzá alapnak.

Amire szükségünk lesz Párnázott vállfa Szalag Plüssállatok vagy filc játékfigurák

Lépések:

  1. Szalaggal lógassunk le a vállfáról apró plüss-állatokat. Mi magunk is varrhatunk figurákat színes filcből. Ha inkább kör alakú mozgókát szeretnénk, vállfa helyett használjunk egy fagyűrűt. A gyűrűt tekerjük körbe textildarabbal, és csak ezután erősít­sük hozzá a szalagra kötött játékokat.
  2. A mozgókát masszív kampóval erősítsük a mennyezethez. Ügyeljünk rá, hogy a kisebb gyere­kek semmiképpen ne tudják azt elérni. Ez külö­nösen fontos, ha a mozgóka kiságy fölé kerül.

Mintakeverés

Ha erőteljes alapszínt választunk a szoba berendezésekor, pl. sötétkéket, szobánk könnyen túl sötétnek tűnhet majd. Ennek elkerülésére helyezzünk el sok fehér vagy krém­színű kiegészítőt, bútordarabot, így világosabbá tehetjük a környezetet. Keverjünk különféle mintázatú darabokat, amelyeknél közös a háttér színe; ezzel a módszerrel szintén elkerülhetjük, hogy nyomasztó legyen az alapszín.

Mintakeverés

Érdemes lehet még egy kiegészítő színt (pl. sötét rózsaszín vagy ezüst) feltenni néhány jól megválasztott részleten, így szintén lazíthatunk kissé a szigorúan egyszínű környezeten. Bár a képen a látványt a jópofa kiskutyák uralják, a tapéta semleges pöttyös mintájú, így azt akkor sem kell lecserélni, ha később más mintázatú lakás­textilekkel rendezzük be a szobát.

Állati kiegészítők

„Állatkertünket” az állatokat ábrázoló részletekkel, kiegészítőkkel keltjük életre:

  • Tegyünk a falra állatokat ábrázoló posztereket, vagy rajzoltassuk le a gyerekekkel kedvenc álla­taikat, és az elkészült műalkotást tegyük ki a fal­ra. Állatokat ábrázoló képeslapokat, posztereket pl. ajándékboltokban szerezhetünk be. Ha kissé finomítani szeretnénk a részleteken, keretezzünk be egy darab állatfigurás tapétát vagy textilt.
  • A sima, egyszínű bútorokat is díszíthetjük állat­figurákkal, stencilezés vagy nyomdázás technikával. A figurákat komódfiókokat, székeket vagy lámpaernyőket egyaránt díszíthetjük ezek­kel a figurákkal. Az azonos figurák ismétlése egységessé teszi a képet.Állati kiegészítők
  • A mozgókák különösen jól mutatnak élénk szí­nű vagy csillogó felületű figurákkal. Érdemes ezeket ablak közelében elhelyezni, így a legki­sebb fuvallatra mozgásba jönnek.
  • Az olyan kiegészítők, mint parafa falitáblák vagy fali kampók felteszik az i-re a pontot. Fessünk vagy stencilezéssel készítsünk állatfigurákat a falra, a kampót pedig úgy helyezzük el, hogy az lesz a figura orra vagy éppen lába.Állati kiegészítők